Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi protiv paradentoze

povlačenje zubnog mesa prirodni lijek
Foto: Pixabay / Stomatološki pregled

Da bi liječili paradentozu ili spriječili pojavu ove neugodne bolesti, predstaviti ćemo vam neke jako dobre prirodne lijekove. Povlačenje zubnog mesa i prirodni lijek za borbu protiv ove pojave.

Paradentozu opisujemo kao generalno loše dentalno stanje usta, zuba i usne šupljine općenito.

Zašto nastaje paradentoza

Najčešće je to posljedica poodmakle zapuštene infekcije, uslijed loše ili nepravilne higijene usta. Ono što prethodi pojavi paradentoze jeste upala desni koja se nije liječila kako treba ili nikako. Paradentoza dovodi do ozbiljnog oštećenja desni, ligamenata i kosti na kojima se zubi drže, a krajnji stadij je gubitak zuba.

Loša oralna higijena pogoduje razvoju bakterija u ustima, a te bakterije kasnije toliko napadnu da prouzrokuju paradentozu. Bujanje bakterija zarazi desni a prvi simptomi su crvenilo i otok. Infekcija dalje destruktivno utječe na strukturu koja podržava zube. Kako bolest napreduje, tako se desni sve više povlače, infekcija prelazi i na kost a zubi počinju da se klimaju, a na kraju u zadnjem stadiju bolesti i da u potpunosti poispadaju. Uz sve ovo može se pojaviti krvarenje desni ili gnoj.

Ako razmišljamo o infekciji na desnima, posebnu pažnju trebamo obratiti na dobru oralnu higijenu, jer ona sprječava nastanak paradentoze. Sa druge strane, da bismo sačuvali zube od presudnog je značaja uočiti paradentozu u početnom stadiju, pa da možemo djelovati na vrijeme.

Kako čuvati higijenu zubnog mesa?

Za dobro zdravlje zuba pored paste za zube, četkice i konca, na raspolaganju su nam i brojna prirodna sredstva za prevenciju i liječenje paradentoze.

Prirodni lijek za povlačenje zubnog mesa

Ako pričamo o prirodnim lijekovima za liječenje paradentoze ili sprječavanje pojave ove bolesti, prvo ćemo spomenuti propolis od pčela. To je jako dezinficirajuće prirodno sredstvo koje nam može jako dobro pomoći da iskorijenimo bakterije iz usne šupljine. Propolis smo već mnogo puta spominjali, pa vam predlažemo da pročitate i ovaj članak. Kao odličan antibiotik, propolis je super dobar prirodni lijek za paradentozu. Da bi koristili propolis uradite sljedeće: U 1 dl vode nakapajte 15 kapi propolisa, pa tom tekućinom detaljno isperite usta nekoliko puta tijekom dana. Isti postupak obavezno ponovite na večer prije spavanja. Uz redovnu upotrebu propolis će bitno umanjiti ili u potpunosti izliječiti upalu desni, pa čak i ako se razvila u paradentozu.

Još jedan prirodni lijek za povlačenje zubnog mesa

Još jedan dobar prirodni lijek je ulje origana. Origano ulje također jako dobro djeluje protiv bakterija. Već smo spomenuli da su bakterije glavni uzrok paradentoze i upale desni, pa je važno djelovati protiv njih. Ulje origana će jako dobro da uradi dezinfekciju usne šupljine te će ublažiti ili u potpunosti spriječiti paradentozu. Da bi iskoristili ulje origana dovoljno je da u 1 dl vode stavite nekoliko kapi origano ulja, a može se upotrebljavati i origano voda. Grgljajte tom tekućinom pa ispljunite, a postupak ponovite kao što smo napisali i u slučaju korištenja propolisa.

Maslinovo ulje

I maslinovo ulje je dobar prirodni lijek protiv paradentoze. Ukoliko nemate propolis ili ulje origana, maslinovo ulje vjerojatno imate ili ga možete nabaviti. Maslinovo ulje je korisno protiv uništavanja bakterija u usnoj šupljini. Da bi spriječili razvoj paradentoze uradite sljedeće: Nabavite sebi hladno cijeđeno, kvalitetno maslinovo ulje i sa njim ispirite usta. Kao i u prethodnim slučajevima, nakon grgljanja ulje treba ispljunuti jer je puno bakterija koje ste isprali sa desni.

Simptomi i uzroci upale zubnog mesa

Spomenuli smo da paradontitis, odnosno upala zubnog potpornog tkiva nastaje zbog negativnog djelovanja velikog broja bakterija koje imamo u ustima i koje se u usnoj šupljini, bez adekvatne higijene, lako razmnožavaju.

Simptomi ove bolesti se prepoznaju kao upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno, krvari kod pranja zubnom četkicom ili krvari na dodir. Na rubovima zuba stvara se plak i zubni kamenac, a to dodatno izaziva povlačenje zubnog mesa i ostavlja ogoljeni zub. U slučaju da s bolest razvila u jači oblik, zubi će se početi razmicati, postat će klimavi te će početi da ispadaju.

Ova bolest jako je učestala kod dijabetičara, kod osoba koje imaju neke genetske sklonosti ka slabosti vezivnog tkiva, kod osoba sa slabom cirkulacijom te kod pušača.

Krvarenje zubnog mesa

Kada se pojavi paradentoza, zubno meso krvari i jako je osjetljivo, no unatoč tome važno je nastaviti prati zube, te ih dodatno čistiti zubnim koncem. U četkanju i masaži, s četkicom treba uvijek ići od zubnog mesa prema zubima, a ne obrnuto, dakle ne gurati meso od zuba, jer je zubno meso i ovako već povučeno i vrat zuba je ogoljen. Zbog toga je zub osjetljiv na toplo-hladno, slatko i kiselo. Nije rijetka pojava da pacijent mora povaditi sve zube te ih nadomjestiti umjetnim zubima. Ne treba posebno spominjati koliki je to psihički šok, a i jako velik financijski trošak.

Da bi izbjegli paradentozu, savjetujemo vam da se pridržavate gore spomenutih metoda održavanja higijene usne šupljine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...