Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Maslinovo ulje je dobro za zdravlje srca

Čuli ste da je maslinovo ulje dobro za srce, ali ne znate zbog čega? Pročitajte članak u nastavku i saznajte.

Naime, poznato je da maslinovo ulje, posebno čisto djevičansko, odlično djeluje protiv raznih kardiovaskularnih bolesti.

Gornja tvrdnja je naučno potvrđena mnogo puta. Dakle, maslinovo ulje je dobro za srce, što se ne može reći za neka druga ulja. To je samo još jedan pokazatelj blagotvornog djelovanja na zdravlje mediteranskog načina ishrane, u kojem je maslinovo ulje jedna od glavnih namirnica.

Jedna studija koja se bavila ovom temom, dala je rezultate koji pokazuju da je djevičansko maslinovo ulje najsnažniji štit za naše srce. Razlog tome je taj što maslinovo ulje pored monozasićenih masnoća sadrži i velike količine polifenola, biljnih materija sa antioksidacijskim svojstvima. To je zapravo jedino biljno ulje bogato polifenolima. U drugim se vrstama biljnih ulja polifenoli gube jer se ulja podvrgavaju industrijskim procesima prerade i rafiniranja.

Ishrana na mediteranski način, koja se u velikoj mjeri zasniva na maslinovom ulju, može da preokrene simptome koji vode do bolesti srca. U studijama se došlo do zaključaka da ljudi čija je ishrana bogata voćem, povrćem, ribom i žitaricama sa maslinovim uljem i orašastim plodovima, smanjuje gojaznost i razinu glukoze u krvi, što su simptomi metaboličkog sindroma.

Na primjer, dijeta bazirana na nemasnim namirnicama nije dala iste rezultate. Metabolički sindrom pogađa četvrtinu svjetske populacije odraslih i u pitanju je kombinacija visokog krvnog tlaka, dijabetesa i gojaznosti što ljude dovodi u nezavidan položaj da riskiraju srčane bolesti i moždane udare.

U jednoj studiji u Španjolskoj, u kojoj je sudjelovalo 5.800 muškaraca i žena od 55 do 80 godina koji su bili pod rizikom da obole od bolesti srca posljednjih pet godina, došlo se do sljedećih rezultata.

Naime, učesnici su podijeljeni u tri grupe. Jedni su konzumirali mediteranske suplemente sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem, drugi su se hranili mediteranskom ishranom sa dodatkom orašastih plodova dok se treća grupa hranila nemasnom hranom.

Obje grupe, koje su pratile mediteranski način ishrane, smanjile su pojavu gojaznosti i razinu šećera u krvi tijekom perioda trajanja te studije.

Čak 64% učesnika studije imalo je metabolički sindrom na početku, a četvrtina nije imala simptome ovog stanja nakon završetka istraživanja.

Studija je zaključila da je ishrana bogata maslinovim uljem zdravija i prevenira sakupljanje sala oko struka, koje najčešće prethodi pojavi dijabetesa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...