Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi protiv gljivica na noktima nogu

lijekovi protiv gljivica na noktima
Foto: Pixabay / Nokti na nogama

Gljivične infekcije nastaju pod utjecajem mikroorganizama koji pripadaju grupama gljiva. U najvećem broju slučajeva, gljivične infekcije su nastale djelovanjem gljivice Candida, a samo u ovoj grupi ima ih više od 20 vrsta. Lijekovi protiv gljivica na noktima, koji mogu biti od velike pomoći, slijede u nastavku našeg teksta.

Nekada je vrijedilo mišljenje da se gljivične infekcije mahom pojavljuju kod žena, no stvarno stanje je potpuno drugačije.

Danas je poznato da se ovakva vrsta upale javlja kod oba spola i u svim životnim dobima. Ipak, kod žena problem sa gljivicama postaje složeniji, jer ovi mikroorganizmi bujaju u vlažnom i tamnom okruženju, pa im zbog prirodne konstitucije tijela više odgovara ženska fizionomija.

Gljivične infekcije

Gljivična infekcija najčešće zahvata spolne organe, usnu duplju, pojas ispod nabora koze i nokte. Najčešći simptomi gljivične infekcije su crvenilo, osip, svrab, peckanje, otečenost i neprijatan miris. Nokat zahvaćen gljivicama na početku infekcije poprima žućkastu boju koja u poodmaklom stadiju bolesti može prijeći u zelenu ili čak potpuno crnu boju. Zatim, nokat može vidno zadebljati i početi da se odvaja od prsta. Ukoliko se ne liječe gljivice mogu i uništiti nokat.

Gljivične infekcije nastaju zbog pada imuniteta, nedostatka određenih minerala u organizmu, dugotrajne upotrebe antibiotika, pretjeranog lučenje znojnih žlijezda, neadekvatne osobne higijene, te manjkave zamjene čarapa i obuće.

U borbi protiv gljivica neophodni su strpljenje i upornost, jer je sasvim uobičajena pojava da se i nakon temeljnog liječenja već nakon kraćeg vremena gljivice mogu ponovo vratiti i to sa još ozbiljnijom kliničkom slikom. Da bi liječenje gljivica bilo što uspješnije treba znati koja su to sredstva dobra protiv gljivičnih oboljenja.

Neki prirodni lijekovi protiv gljivica mogu direktno djelovati kao sredstvo za uništavanje ove napasti a drugi mogu pomoći da se infekcija ponovo ne vrati.

Spomenimo neke prirodne lijekove koji će vam pomoći protiv gljivica na noktima

Bijeli luk je najopasniji prirodni neprijatelj gljivica. Usitnjen ili tek zarezan primjenjuje se direktno na oblast zahvaćenu gljivicama i obično veoma brzo donosi olakšanje. Da bi se postiglo potpuno izlječenje potrebno je koristiti ga kontinuirano tijekom dužeg vremenskog perioda.

Dobar prirodni lijek protiv gljivica je i jogurt. On u sebi sadrži takozvane “dobre bakterije” koje su jako korisne u borbi protiv gljivica. On se sasvim slobodno može koristiti za tretiranje kože i sluzokože, izvana i iznutra. Znači, može se jednostavno utrljati na vidljiva i lako dostupna oboljela mjesta ili njime namočiti tampon ako je potrebno primijeniti ga iznutra. Ali, ne treba ga ostavljati da djeluje tijekom dužeg vremena, jer tada ima tendenciju da izazove suprotan efekt. Najbolje je da se potpuno ispere nakon nekoliko minuta djelovanja jer je za to vrijeme već obavio svoj zadatak. Ovaj proces treba ponoviti nekoliko puta tijekom dana.

Jabučni ocat je odličan

Jabučni ocat je odličan protiv gljivičnih oboljenja na noktima. Upotrebljava se za suzbijanje raznih bolesti kože i sluzokože a primjenjuje se izvana i iznutra. Međutim, pošto je jabučni ocat dosta jak, za tretiranje gljivičnih oboljenja preporučuje se primjena u razblaženom obliku, sa vodom. Ova terapija može biti naročito djelotvorna ako se kombinira uz terapiju sa bijelim lukom. Da napomenemo da nije dobro koristiti obični bijeli ocat jer on može čak razbuktati razmnožavanje gljivica.

Origano ulje protiv gljivica na noktima stopala. Ulje divljeg origana je moćan prirodni lijek protiv gljivica. Ovo ulje djeluje kao antiseptik i kao jako djelotvorno sredstvo za suzbijanje različitih vrsta infekcija. Origano ulje daje naročito dobre rezultate kada je u pitanju liječenje gljivica na noktima.

Mnogi ne znaju, ali ulje od oraha je također dobro protiv gljivica. Gljivice se mogu pojaviti i na tjemenu glave, što između ostalog može izazvati opadanje kose iz trajno oštećenje korijena kose. U tom slučaju pored upotrebe jabučnog octa preporučuje se i upotreba orahovog ulja.

Aloe vera je biljka za sve, pa i za liječenje gljivica. Ova biljka poznata je po tome da umiruje kožu i daje dobre rezultate u liječenju skoro svih parazitskih bolesti, među kojima spadaju i gljivična oboljenja.

Spomenuli smo mnoge dokazane prirodne lijekove protiv gljivica, pa se iskreno nadamo da će vam neki od njih pomoći, ukoliko imate gljivično oboljenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...