Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Sirup od cikle – Recept i upute za korištenje ovog prirodnog lijeka

sirup od cikle
Foto: Pixabay / Cikla

Ovaj sirup od cikle je veoma zdrav i namijenjen osobama koji imaju lošu krvnu sliku. Nakon dva mjeseca uzimanja ovog sirupa itekako ćete vidjeti rezultate.

Ciklu smo spomenuli kao jako ljekovitu biljku. Dosta često se koristi u kulinarstvu, kao salata ili dodatak drugim jelima ili kao ukusna zimnica.

Cikla je korjenasto povrće, i česta u kulinarstvu, Ipak, i kao ljekovita biljka je poznata već jako dugo.

Današnja pitoma cikla nastala je od divlje koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. Stari su narodi upotrebljavali samo mesnato debelo lišće cikle, dok je njezin korijen bio tvrd i neupotrebljiv. Stoljećima su povrtlari eksperimentirali dok nisu dobili današnju vrstu cikle, sa sočnim velikim crvenim korijenom, ali su pritom zanemarili list.

Korijen cikle bogate je crvene boje koja potječe od skupine crvenog pigmenta zvanog betacijanini. U kolonijalno doba sokom cikle bojili su glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke.

Ovom prilikom ćemo spomenuti jedan recept za pripremu jako dobrog prirodnog lijeka od cikle.

Osnovno djelovanje cikle je u suzbijanju tumora i liječenju leukemije. Osim toga, pokazala se jako djelotvornom u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju.

Trebamo spomenuti da je cikla uspješan prirodni regulator krvnog tlaka, osobito kod bolesnika s niskim tlakom.

Povoljno utječe na živčani sustav u čovjeka i rad mozga. Za sve vrste liječenja koristi se svježe iscijeđen sok iz cikle, a iz 1 kg cikle može se dobiti 700 do 750 g soka. Cikla je, nadalje, korisna u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mladih osoba, a pospješuje rad želuca, crijeva i žuči.

Naučite pripremiti ljekoviti sirup od cikle

Donosimo vam recept za pripremu prirodnog sirupa od cikle. Sirup je odličan za jačanje krvne slike.

Sastojci za pripremu sirupa: 1 kg cikle, pola kilograma mrkve, 3 manje naranče ili samo 2 ako su velike (u manjima ima više soka), pola kilograma kiselih jabuka, 1 limun i 500 grama domaćeg meda.

Priprema sirupa ide po receptu: Ciklu, mrkvu i jabuke oljuštiti i isjeckati na manje komade i ubaciti u sokovnik i iscijediti sok. Posebno limun i naranču iscijedimo i dodamo u sok iz sokovnika, dodamo med (najbolji je lipov, bagremov ili livadski med). Sve povremeno miješamo da se med ujednači sa sokom.

Sirup pretočiti u boce. Dobije se oko jedan i po do dva litra sirupa. Ovaj sirup uzimajte svako jutro na prazan želudac oko 1 dcl razblažen sa vodom jer je ovako mnogo sladak. Ukusan je, veoma hranljiv i zdrav.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...