Stručnjaci iz Medicinskog centra Rush u Chicagu ustanovili su da redovno konzumiranje većih količina povrća znatno smanjuje probleme sa pamćenjem u kasnijoj životnoj fazi.
Tijekom šestogodišnjeg istraživanja, koje je obavljao spomenuti američki tim, pokazalo se da su stariji ljudi, koji su prijavljivali kako dnevno pojedu 2,8 porcija povrća, za 40% manje patili od gubitka pamćenja i drugih oblika mentalnog opadanja od onih ljudi koji su tijekom dana konzumirali manje od jedne porcije povrća.
Istraživanjem su obuhvaćena 3.718 ljudi starosne dobi od 65 i više godina, koji su popunjavali upitnike o tome što jedu, a uz to su barem dva puta godišnje tijekom trajanja studije radili testove mentalnih sposobnosti. Najmanji gubitak memorije pokazao se kod onih ispitanika koji su jeli najviše zelenog lisnatog povrća, potom kod onih koji su konzumirali najviše žutog povrća, kao što je bundeva, te zatim kod ljubitelja povrća iz roda krstašica poput brokule, karfiola i kupusa.
Konzumiranje mahunarki, kao što su leće ili kikiriki, prema ovom istraživanju ima najmanje povoljno djelovanje na očuvanje memorije, dok konzumiranje voća nema nikakvo očigledno djelovanja na pamćenje.
Naučnici, ipak, napominju da je moguće da ima nekih vrsta voća koje djeluju povoljno na mentalne funkcije i podsjećaju na jednu raniju studiju, koja je pokazala da povoljno djelovanje na ovu temu imaju jagodičasto i bobičasto voće.
Kao moguće objašnjenje povoljnog djelovanja povrća na mozak američki istraživači navode njegovo bogatstvo vitaminom E. Pored toga, povrće se najčešće konzumira sa masnoćama, kao što su ulje, maslac, margarin i majoneza, koje doprinose boljoj iskorištenosti vitamina E. Ove masnoće spadaju u mono ili polinezasićene masne kiseline, što znači da one smanjuju, prema rezultatima nekih ranijih studija, rizik od gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti.
Istraživanje stručnjaka s Rush Medicinskog centra također je pokazalo da je blagotvorno djelovanje obilnog konzumiranja povrća na očuvanje memorije sve veće što su ljudi stariji.