Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Povrće čuva pamćenje u kasnijoj životnoj dobi

Stručnjaci iz Medicinskog centra Rush u Chicagu ustanovili su da redovno konzumiranje većih količina povrća znatno smanjuje probleme sa pamćenjem u kasnijoj životnoj fazi.

Tijekom šestogodišnjeg istraživanja, koje je obavljao spomenuti američki tim, pokazalo se da su stariji ljudi, koji su prijavljivali kako dnevno pojedu 2,8 porcija povrća, za 40% manje patili od gubitka pamćenja i drugih oblika mentalnog opadanja od onih ljudi koji su tijekom dana konzumirali manje od jedne porcije povrća.

Istraživanjem su obuhvaćena 3.718 ljudi starosne dobi od 65 i više godina, koji su popunjavali upitnike o tome što jedu, a uz to su barem dva puta godišnje tijekom trajanja studije radili testove mentalnih sposobnosti. Najmanji gubitak memorije pokazao se kod onih ispitanika koji su jeli najviše zelenog lisnatog povrća, potom kod onih koji su konzumirali najviše žutog povrća, kao što je bundeva, te zatim kod ljubitelja povrća iz roda krstašica poput brokule, karfiola i kupusa.

Konzumiranje mahunarki, kao što su leće ili kikiriki, prema ovom istraživanju ima najmanje povoljno djelovanje na očuvanje memorije, dok konzumiranje voća nema nikakvo očigledno djelovanja na pamćenje.

Naučnici, ipak, napominju da je moguće da ima nekih vrsta voća koje djeluju povoljno na mentalne funkcije i podsjećaju na jednu raniju studiju, koja je pokazala da povoljno djelovanje na ovu temu imaju jagodičasto i bobičasto voće.

Kao moguće objašnjenje povoljnog djelovanja povrća na mozak američki istraživači navode njegovo bogatstvo vitaminom E. Pored toga, povrće se najčešće konzumira sa masnoćama, kao što su ulje, maslac, margarin i majoneza, koje doprinose boljoj iskorištenosti vitamina E. Ove masnoće spadaju u mono ili polinezasićene masne kiseline, što znači da one smanjuju, prema rezultatima nekih ranijih studija, rizik od gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti.

Istraživanje stručnjaka s Rush Medicinskog centra također je pokazalo da je blagotvorno djelovanje obilnog konzumiranja povrća na očuvanje memorije sve veće što su ljudi stariji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...