Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Pet namirnica za detoksikaciju organizma – S vremena na vrijeme svima nam je potrebna detoksikacija

Umorni ste, lijeni i mrzovoljni? Vaše tijelo vas sputava i čini vam se da ste sami sebi na teretu. Loš režim ishrane je najveći problem kojeg morate da se riješite.

Naš organizam je opterećen probavljanjem teške i nezdrave hrane. Osim toga, organizam svakodnevno eliminira pesticide, onečišćenja i toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane.

Ako tome dodamo i stres, prebrzi ritam života i manjak vježbe, logično je da nam s vremena na vrijeme treba čišćenje organizma.

Nepravilan rad organizma može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti.

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Mnogi ljudi svjedoče o tome da im je čišćenje pomoglo vratiti energiju, koncentraciju i pozitivni stav.

Spremite se za detoksikaciju organizma sa top 5 namirnica koje će vam u tome pomoći.

Čaj – Listovi čaja pomažu pri prirodnoj detoksikaciji. Popularni biljni čajevi sadrže mješavinu bilja sa posebnom detoksikacijom i svojstvima čišćenja organizma. Jedan od razloga zašto su biljni čajevi zdravi i dobri za pročišćavanje je i činjenica da u sebi nemaju kofein. Čaj od peršina odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želudačnih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. Toliko je zdrav, da bi trebalo svakoga dana popiti makar jednu šalicu.

Kupus – Ovo povrće pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ako uzmemo u obzir da je još Hipokrat svoje pacijente liječio kupusom, nema sumnje da bi kupus trebalo da bude neizostavni dio vaše kuhinje. Sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, kupus jača tijelo, stimulira rast novih stanica i zarastanje rana. Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, prije svega u pročišćavanju krvi, pa se zato smatra jednom od najvažnijih namirnica za detoksikaciju.

Bijeli luk – U Americi bijeli luk nazivaju hranom stoljeća. Ne samo što daje šmek svim jelima uz koja se služi, nego je i najbolja hrana za pročišćavanje organizma od toksina. Beli luk sadrži brojne antibakterijske i antivirusne supstance, te stimulira jetru u proizvodnji važnih enzima za detoksikaciju. Čak i da ga ne volite ili vam je njegov ukus prejak i odbojan, glavicu bijelog luka obavezno ubacite u svoju ishranu, jer ubija sve otrove u vašem organizmu.

Zelene biljke – Klorofil koga sadrže zelene biljke oslobodit će vaše tijelo štetnih toksina i pomoći jetri u detoksikaciji. Brokula, zelena salata, špinat i rukola sa maslinovim umjesto suncokretovog ulja, preporučljivi su kao stalni dodatak glavnom obroku na svakom vašem meniju. Pored toga što su bogate magnezijem i djeluju antibakterijski, ovi zeleniši smanjuju krvnu mast, prorjeđuju krv i snižavaju krvni tlak. Zelene biljke oporavit će vaš organizam i vratiti mu narušeni balans.

Voda – Njeno veličanstvo, voda je još jedan dokaz da su najvrednije stvari u životu besplatne. Voda potpuno ispire bubrege i jetru i hidrira vaše tijelo – od glave do pete. Ukoliko ne pijemo dovoljno tečnosti nećemo izbaciti dovoljno štetnih supstanci, tako da su dva litra vode dnevno doza koju svako sebi treba da priušti. Čak i da pijete dosta sokova može doći do hidratacije organizma, jer vodu nijedna druga tečnost ne može da zamijeni. Još jedno bitno svojstvo vode je razdvajanje hranljive materije prilikom unošenja hrane i sprovođenje u krv, a ostatak izbacuje iz organizma. Vodu je najvažnije piti ujutro kada se najintenzivnije vrši detoksikacija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...