Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Ne čekajte žeđ, ona je početak dehidracije – Saznajte koliku ulogu ima voda za naše zdravlje

Voda je jedan od ključeva za regulaciju metabolizma, a budući da u stanice prodire sporo, pijte prije nego što osjetite žeđ i znajte da sokovi ne mogu nadomjestiti organizmu najpotrebniju – čistu vodu.

Zdravstvene prednosti pitke vode poznate su tisućljećima. No, znanost otkriva sve više o tome zašto za vodom žeđa svaka stanica našeg organizma.

Uz kisik, voda je jedan od najvažnijih elemenata za održavanje života na Zemlji. Ne dopustite da vaše tijelo ostane bez potrebne količine vode, jer se u tom slučaju narušava pravilan rad organizma.

Oko 66 posto ljudskoga tijela sastoji se od vode koja mu je potrebna za funkcioniranje. Dehidracija je opasna jer to ponajprije znači problem za svu tjelesnu cirkulaciju, a prvi je znak nedostatka vode opći umor i malaksalost. Dehidracija ozbiljno ugrožava život, a može postati i kronična što predstavlja problem na duge staze. Nedostatak vode uvijek otvara put infekciji bubrega, pa čak i napadima bubrežnih kamenaca, što je posebno problem ljeti kada su temperature visoke. Voda eliminira toksine i zato je elementarna obrana od starenja, a izvrsna je i za ten.

Dnevne potrebe: 20 grama vode po kilogramu

Smatra se da je minimalna dnevna potreba vode odraslog čovjeka sa slabom fizičkom aktivnošću oko 20-25 grama vode po kilogramu tjelesne težine, što znači da čovjek od 75 kilograma treba minimalno dnevno popiti 1500-1875 grama tj. 1,5-1,9 litre vode. Kod veće fizičke aktivnosti te kod većih temperatura zraka potreba za vodom je znatno veća.

Posljedice loše prehrane, pušenja i alkohola dijelom ublažava dobra hidratacija. Voda igra važnu ulogu u svim procesima našeg organizma: “podmazuje” organe i tkiva, regulira temperaturu, ispire otpadne tvari, vlazi kožu, hrani zglobove, kosti i mišiće, prenosi nutrijente do vitalnih organa, poboljšava funkcije žlijezda i hormona, oslobađa jetru viška masnoća i smanjuje glad. Voda je osnovni sastojak svih tjelesnih tekućina, sačinjava 92 posto krvi i cerebrospinalne tekućine, 98 posto crijevnih, želučanih i sokova žlijezde gušterače te sline.

>> Neke zanimljive činjenice u vezi vode koje možda niste znali

Čovjek može bez hrane živjeti mjesec dana, ali bez vode brzo umire.

Filtriranje vode može biti jako korisno – Mnogi piju vodu jedino kad im nisu dostupna bezalkoholna i druga pića. Riječ je o nezdravoj navici koju bi trebalo promijeniti. Čistu pitku vodu koja organizmu treba možete dobiti i iz svježe cijeđenih sokova (idealno bi bilo iz ekološki uzgojenog voća i povrća), a najbolje je vodu filtrirati. Voda, naime, često sadrži tragove metala i spojeva poput klora i fluora koji služe za pročišćavanje pitke vode od mikroorganizama. Prokuhavanje vode u slučajevima njene upitne čistoće pomaže očistiti je od dijela mikroorganizama, ali ne i od tragova toksičnih spojeva.

Vodeni kanali reguliraju sve važne tjelesne funkcije

Vodeni kanali ne postoje samo u prirodi, pokazuju novija znanstvena otkrića koja pomažu razumijevanju kako tijelo održava ravnotežu vode u zdravlju i bolesti. Prirodni vodeni kanali – akvaporini – kontroliraju mnoge procese u našim stanicama i tkivima, a znanstvenicima su značajni za razvoj novih terapija za mnoge bolesti poput ekcema, cerebralnog edema, pretilosti i raka. Posebna vrsta proteina ugrađena u membrane stanica čini stanični vodovodni sustav. U istraživačkom centru za zdravo starenje u SAD-u upravo su objavili da su baš ti proteini uvelike razjasnili sve donedavno ne do kraja razjašnjen mehanizam koji regulira način protoka vode kroz bubrege.

Mali gutljaji tijekom dana

Žeđ nije pouzdan signal da trebate vodu i ukazuje na to da je već došlo do dehidracije. Također, žeđ prestaje već i prije nego što je organizam primio dovoljnu količinu vode. Razna pića koja sadrže šećere, alkohol i druge otopljene tvari samo povećavaju potrebu za vodom umjesto da je smanjuju jer se prilikom njihove razgradnje troši voda. Pijenje čiste vode najbolji je način zadovoljavanja potreba organizma. Međutim, voda sporo prodire u stanice organizma, pa je zato uvijek dobro piti prije osjećaja žeđi i preduhitriti dehidraciju. Najbolje je piti u malim gutljajima cijelog dana, a dobro je popiti čašu vode natašte, odmah nakon ustajanja, zbog noćne pauze u hidrataciji.

Otkriće je došlo posredno, nakon spoznaja o tome kako se pokreće i povećava protok vode u stanicama za samo nekoliko sekundi. To je važno i zato što tijelo mora održavati stabilnu ravnotežu vode, s raznolikim koncentracijama u tkivima, od oko 10 posto u masnim tkivima do 75 posto u mišićima.

>> Koliko je važna optimalna hidratacija organizma?

Stanični protok vode mora biti čvrsto reguliran kako bi se održala ravnoteža. Postoji 13 različitih vrsta vodenih kanala i niz proteina koji ih reguliraju. Jedan od njih nalazi se u bubrezima, gdje je odgovoran za recirkulaciju velikog volumena vode iz primarnog urina svaki dan. Bez toga, ljudi bi svaki dan izlučili 10 litara urina. Druga varijanta nalazi se u mozgu gdje utječe na regulaciju osmotskog tlaka u osjetljivom tkivu mozga. To je osobito važno u stanjima poput ozljeda mozga, oteklina te nakon moždanog udara. Jedno od ključnih i najnovijih otkrića je i crijevna mreža, posebno zanimljiva jer prenosi vodu, šećere i alkohole.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...