Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Pazite na vašu kosu, da ne ostanete ćelavi

Dermatolozi smatraju da je normalno da dnevno izgubimo između 80 i 100 vlasi, ali kad se količina kose koja ispada povećava, tada je dobro potražiti uzrok.

Kod muškaraca se taj problem uglavnom povezuje s hormonskim i nasljednim uzrocima, ali kod žena postoji više mogućih uzroka.

Dosta čest razlog pojačanog ispadanja kose kod žena je i nepravilna i nekvalitetna ishrana. Kosa i nokti tada pate zbog nedostatka vitamina, bjelančevina i minerala. Hormonske promjene, posebno prilikom trudnoće i porođaja te u menopauzi, mogu uzrokovati jaču prorijeđenost kose. I u starosti dolazi do znatnijeg gubitka kose. S godinama se smanjuje aktivnost korijena pa kosa raste sporije. Vlakna kolagena koja obavijaju korijen vlasi postaju kruta, stišću ga, pa ne dobije dovoljno hrane. Danas se zna da je i stres jako značajan faktor rizika za nastanak mnogih bolesti, a primijećeno je da ima značajnog udjela i kod ispadanja kose. Stres naime izaziva suženje kapilara, što onemogućava dotok kisika do korijena kose, pa dlaka ispada.

Poznato je da kosa jače ispada u jesen, a i višak masnoće u korijenu dlake, kao i perut, također mogu utjecati na problem ispadanja kose. Ovom treba dodati i agresivne tretmane kose, kao što je snažno četkanje, često pranje agresivnim šamponima, sušenje toplim zrakom, često bojanje i tretiranje kose.

Za razliku od muškaraca, ispadanje kose kod žena rijetko dovodi do ćelavosti, no ipak, treba djelovati brzo, kako bi se spriječilo dalje ispadanje kose, bilo kao gubljenje pojedinačnih vlasi ili u pramenovima.

U dogovoru s dermatologom možete se uzimati vitaminske preparate, a intenzivni tretman podrazumijeva upotrebu vitaminskih ampula ili losiona.

Najčešće se primjenjuju vitamini grupe B, kao i vitamini A, C i E. U nekim slučajevima mogu pomoći i pakiranja za kosu, ali mora se paziti da se ona na glavi ne stvrdnu, jer će tako prilikom ispiranja kosa još više ispadati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...