Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako riješiti problem ispadanja kose?

Općenito je prihvaćeno mišljenje da gubitak kose češće pogađa muškarce nego žene. Međutim, novija istraživanja daju nam zaključiti da se taj problem jednako pojavljuje kod oba spola. Kako liječiti probleme ispadanja kose?

Što se točno može poduzeti kako bih se spriječila pojava da kosa opada ili barem da ublažimo tu pojavu?

Alopecia androgenetica, izuzetno je čest poremećaj koji pogađa muškarce i žene. Androgenetska alopecija, odnosno muški tip ćelavosti koji se pojavljuje u muškaraca i u žena je najčešći oblik ispadanja kose. Naziv androgenetska alopecija upućuje na utjecaj muških spolnih hormona, androgena, na folikul dlake vlasišta kod genetski predisponiranih osoba. Alopecijom je zahvaćeno oko 50 posto muškaraca i tek nešto manje žena u dobi od preko 40 godina. Kod oko 13 posto žena koje su u perimenopauzi nalaze se znakovi androgenetske alopecije, a učestalost raste s dobi te je u postmenopauzi prisutna kod otprilike 37 posto žena starijih od 65 godina. Postoji još i alopecia areata, odnosno kružno ispadanje kose, prirođeni, traumatski, stečeni gubitak kose.

Ispadanje kose često je u menopauzi – Kako dermatolog može pomoći?

Ispadanje kose kod androgenetske alopecije uzrokovano je kombinacijom genetske predispozicije i dovoljne razine cirkulirajućih androgena. Androgeni su steroidni hormoni koji se normalno stvaraju u nadbubrežnoj žlijezdi i jajnicima te pretvorbom iz prethodnika u perifernim tkivima. U androgene se ubrajaju: dehidroepiandrosteron, dehidroepiandrosteron sulfat, androstendion, testosteron, dihidrotestosteron i alfadiol.

Ovaj se proces kod muškaraca odvija uz normalne razine androgena u serumu, dok se kod žena nalaze povišene vrijednosti cirkulirajućih androgena. Treba naglasiti da povišene vrijednosti androgena u serumu u žena nisu obligatan nalaz čak i kod izražene kliničke slike. Na molekularnoj razini može se raditi o povišenoj osjetljivosti androgenih receptora na normalne razine hormona ili pak o povećanom stvaranju androgena u ciljnom tkivu, odnosno folikul dlake. Poglavito je androgenetska alopecija u žena izražena kod sindroma policističnih jajnika (PCOS), najčešćeg endokrinološkog poremećaja u žena koji se javlja u čak 15 do 22% slučajeva.

Gotovo 50% žena iznad četrdesete se bori s alopecijom

Ako se kod žene utvrdi klinička slika koja odgovara muškom tipu alopecije ili se nalaze drugi znakovi virilizacije, odnosno razvitka muških sekundarnih spolnih oznaka u žena, uz poremećaj ciklusa, obično se dijagnosticiraju endokrinološki poremećaji uz povišene vrijednosti cirkulirajućih androgena.

Potrebno je napraviti široku endokrinološku obradu, koja uključuje određivanje vrijednosti testosterona (T), slobodnog testosterona (free T), androstendiona (A), dehidroepiandrosteronsulfata (DHEAS), prolaktina (P), FSH, LH i 17-alfa-hidroksiprogesterona je nužna, kao i suradnja sa specijalistima drugih struka ginekolozima, endokrinolozima.

Pravilna dijagnoza jednako je važna koliko i proizvodi koje koristite

Naime, kod pojačanog opadanja kose nakon poroda u pravilu dolazi do spontanog potpunog oporavka pa stoga terapija nije potrebna. Kao najčešći uzročni faktori spominju se stres i hormonalne promjene. Opadanje kose započinje jedan mjesec do pet mjeseci postpartalno, a može trajati do dvije godine nakon poroda. Reverzibilni gubitak kose na ograničenom području, alopecija areata, bolest je nepoznate etiologije koja se pojavljuje u oba spola najčešće između pete i četrdesete godine života. Od etioloških faktora smatra se kako značajnu ulogu igra stres, dok se kao mogući uzroci uzimaju u obzir različiti endokrinološki poremećaji, kronične upale i drugo. Što se terapije tiče, primjenjuju se kortikosteroidne kreme pod okluzivnim zavojem, sistemski i intralezijski kortikosteroid te minoksidil u obliku dva postotnog losiona. Uspjeha u terapijama ima, no kao i kod androgenetske alopecije nužno je višemjesečno liječenje.

Što možete učiniti sami? Kako spriječiti opadanje kose?

Nemojte gubiti nadu jer se ovaj problem uspješno liječi – Kako biste sačuvali ljepotu i zdravlje svoje kose, važno je brinuti se o njoj prije nego se jave problemi. To možete učiniti korištenjem blagih šampona i dodataka prehrani, ali i uravnoteženom prehranom. Nutrijenti odgovorni za lijepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiseline, posebice omega-3 masne kiseline, vitamini B6, B12 i folna kiselina te proteini u adekvatnim količinama. Omega -3 masne kiseline organizmu možeš osigurati putem plave ribe poput tune, srdele, skuše ili konzumacijom orašastih plodova i sjemenki. Dobri izvori vitamina B6 su banane, krumpir i špinat. Folnu kiselinu dobivamo iz svježeg voća i povrća, a vitamin B12 i proteine iz mesa, mlijeka, ribe i jaja.

Savjetuje se da povećate unos kikirikija, blitve, jogurta, rajčice i jaja koji su svi bogati biotinom,koji je odgovoran za formiranje baze kose. Treba izbjegavati naglo mršavljenje te pridržavanje dijete koju karakterizira izgladnjivanje jer može kosu učiniti krhkom i potaknuti njeno ispadanje, najčešće zbog nedostatka omega 3 masnih kiselina, ali i cinka koji također ima važnu ulogu za zdravlju kose.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...