Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Par prirodnih recepata za čajeve uz dodatke đumbira i domaćeg meda

Naučite kako se koriste đumbir i med u liječenju prirodnim lijekovima. Ovdje su navedeni neki prirodni lijekovi kojima se dodaju med i korijen đumbira.

Prvi recept je za liječenje kihavice – Trebate skuhati čaj od 2 manje žličice kamilice, 2 manje žličice lista crnog ribiza, 2 manje žličice vranilovke i 1 manje žličice ružmarina. Od te mješavine uzmite jednu punu jušnu žlicu i tu mješavinu prelijte sa 2.5 decilitra ključale vode. Poklopite i nakon 30 minuta procijedite, pa u procijeđen čaj stavite pola manje žličice praha đumbira i 2 manje žličice pravog meda. Pijte 3 šalice čaja u tijekom dana. Nakon popijenog čaja trebate leći u krevet, a kihavica bi trebala da prođe do sljedećeg jutra, s tim da se terapija nastavi sve dok ne prođe malaksalost.

Ovo je još jedan recept protiv kihavice – Potrebno vam je 1 kilogram meda i 500 grama sirovog đumbira. Đumbir trebate sitno naribati, pomiješati sa medom i uzimati 3 puta po 1 manju žličicu na dan. Valjalo bi da đumbir naribate uz pomoć keramičkog ribeža, a ukoliko ga nemate možete i obični metalni.

Lijek u slučaju izostale menstruacije – Uzmite pola grama đumbira u prahu i razmutite ga u pola litre vrele vode. Taj napitak pijte lagano po šalicu čaja 3-4 puta na dan.

Ako trebate liječiti upalu jajnika, evo lijeka – Potrebna vam je 1 manja žličica praha đumbira, 2 manje žličice korijena peršina i 1 jušna žlica kamilice. Sve to kuhajte 5 minuta u 600 ml vode, poklopljeno na tihoj vatri. Ohladite, procijedite i uzimajte po jušnu žlicu svaka 2 sata do poboljšanja, a zatim 3 puta dnevno po šalicu za kavu naredna 2 mjeseca.

Recept za pripremu tinkture protiv reumatskih bolova – Potrebno vam je 4 decilitra tinkture đumbira, 5 decilitara tinkture vranilovke i 6 decilitara tinkture ružmarina. Mješavinu tinktura utrljavati na bolna mjesta 2-3 puta dnevno kod reumatskih bolova.

Važna upozorenja: Nisu zabilježena neželjena djelovanja, niti toksičnost prilikom čak i duže upotrebe đumbira. Kod prekomjerne doze može doći do pospanosti i stomačnih tegoba. Trudnice bi trebalo prvo da konzultiraju svog liječnika, ako đumbir upotrebljavaju protiv jutarnje mučnine. Osobe koje đumbir koriste za sprečavanje zgrušavanja krvi moraju biti oprezne ako u isto vrijeme upotrebljavaju i lijekove za razrjeđivanje krvi. Korijen đumbira možete posaditi u saksiju i njegovati u kući, voli obilno zalijevanje i veću temperaturu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...