Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Par prirodnih recepata za čajeve uz dodatke đumbira i domaćeg meda

Naučite kako se koriste đumbir i med u liječenju prirodnim lijekovima. Ovdje su navedeni neki prirodni lijekovi kojima se dodaju med i korijen đumbira.

Prvi recept je za liječenje kihavice – Trebate skuhati čaj od 2 manje žličice kamilice, 2 manje žličice lista crnog ribiza, 2 manje žličice vranilovke i 1 manje žličice ružmarina. Od te mješavine uzmite jednu punu jušnu žlicu i tu mješavinu prelijte sa 2.5 decilitra ključale vode. Poklopite i nakon 30 minuta procijedite, pa u procijeđen čaj stavite pola manje žličice praha đumbira i 2 manje žličice pravog meda. Pijte 3 šalice čaja u tijekom dana. Nakon popijenog čaja trebate leći u krevet, a kihavica bi trebala da prođe do sljedećeg jutra, s tim da se terapija nastavi sve dok ne prođe malaksalost.

Ovo je još jedan recept protiv kihavice – Potrebno vam je 1 kilogram meda i 500 grama sirovog đumbira. Đumbir trebate sitno naribati, pomiješati sa medom i uzimati 3 puta po 1 manju žličicu na dan. Valjalo bi da đumbir naribate uz pomoć keramičkog ribeža, a ukoliko ga nemate možete i obični metalni.

Lijek u slučaju izostale menstruacije – Uzmite pola grama đumbira u prahu i razmutite ga u pola litre vrele vode. Taj napitak pijte lagano po šalicu čaja 3-4 puta na dan.

Ako trebate liječiti upalu jajnika, evo lijeka – Potrebna vam je 1 manja žličica praha đumbira, 2 manje žličice korijena peršina i 1 jušna žlica kamilice. Sve to kuhajte 5 minuta u 600 ml vode, poklopljeno na tihoj vatri. Ohladite, procijedite i uzimajte po jušnu žlicu svaka 2 sata do poboljšanja, a zatim 3 puta dnevno po šalicu za kavu naredna 2 mjeseca.

Recept za pripremu tinkture protiv reumatskih bolova – Potrebno vam je 4 decilitra tinkture đumbira, 5 decilitara tinkture vranilovke i 6 decilitara tinkture ružmarina. Mješavinu tinktura utrljavati na bolna mjesta 2-3 puta dnevno kod reumatskih bolova.

Važna upozorenja: Nisu zabilježena neželjena djelovanja, niti toksičnost prilikom čak i duže upotrebe đumbira. Kod prekomjerne doze može doći do pospanosti i stomačnih tegoba. Trudnice bi trebalo prvo da konzultiraju svog liječnika, ako đumbir upotrebljavaju protiv jutarnje mučnine. Osobe koje đumbir koriste za sprečavanje zgrušavanja krvi moraju biti oprezne ako u isto vrijeme upotrebljavaju i lijekove za razrjeđivanje krvi. Korijen đumbira možete posaditi u saksiju i njegovati u kući, voli obilno zalijevanje i veću temperaturu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...