Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Ova dva ulja nikako nemojte koristiti za sunčanje

Tijekom ljetnih odmora većinom razmišljamo o kupanju i sunčanju na nekoj pješčanoj plaži. Kada se sunčamo uvijek gledamo da se zaštitimo od jakih sunčevih zraka.

Postoje mnoge kreme i ulja za sunčanje, a neke od njih i sami znamo napraviti. Ipak, postoje i ulja koja nikako ne bi smjeli koristiti.

Znamo već da pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može biti jako neugodno, a u ekstremnim slučajevima i jako opasno po zdravlje.

Mnogi od nas na plažu ponesu nekakav domaći pripravak poput raznih ulja s eteričnim dodacima uz pomoć kojeg će brže dobiti ten, ali trebamo niti svjesni da neki prirodni pripravci nikako nisu dobri.

Spomenuti ćemo prvo ulje od kantariona. Naime, iako je riječ o jako kvalitetnom ulju koje se često koristi kao prirodni lijek za mnoge tegobe, ovo ulje nikako nije dobro za sunčanje. Poznato je da ulje od kantariona ne smije biti korišteno na mjestima na koži koja su izložena suncu.

Baš kao što ne treba koristiti ulje kantariona, ni maslinovo ulje nije prava zaštita od štetnih sunčevih zraka.

Koristimo različita eterična ulja, a ljeti ih je gotovo zabranjeno koristiti. Važno je naglasiti da kantarionovo ulje ne smijemo nikad stavljati prije izlaganja suncu, dakle ako smo ga namazali na kožu mora proći barem 24 sata da bismo se smjeli izložiti UV zračenjima sa sigurnošću da nećemo dobiti neželjene nuspojave.

Skoro isto vrijedi i za maslinovo ulje koje ima fantastičan učinak na kožu, vlaži je i čini elastičnom, no neće vas zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekline, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na našoj koži poput hiper-pigmentacije, solarne keratoze ili raka kože. Iako se maslinovo ulje često koristi kao baza za pripremu preparata za sunčanje, trebate se pridržavati točnih uputa da ne dođe do kontra efekta.

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom izuzetno je važna tijekom sunčanja

Upravo zbog toga svom tijelu svakako trebate priuštiti adekvatnu zaštitu kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Smatra se da krema sa zaštitnim faktorom 50 učinkovito filtrira i štiti od 98 posto UVA zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

Na koži UVA zrake uzrokuju uglavnom promjene u dermisu i glavni su čimbenik fotostarenja. Posljednjih dvadesetak godina istraživanja su potvrdila da UVA zračenje također uzrokuje i oštećenja stanica u bazalnom sloju epidermisa te se danas smatra da i UVA može doprinijeti ili čak uzrokovati karcinom kože.

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a osobito je značajna za osobe koje su svijetle puti i čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...