Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Sport

Neobična sportska natjecanja za koja ne znate da postoje

Neobična Sportska Natjecanja Surfanje za pse

Iako su najpopularniji sportovi svima poznati i ne treba ih posebno predstavljati, diljem cijelog svijeta redovno se odvijaju i neke potpuno nepoznate sportske aktivnosti za koje vjerojatno nikada niste čuli.

Od Europe do Azije žive mnogi poklonici neobičnih sportova, a i oni imaju svoje navijače. Upoznajte neobična sportska natjecanja kojima se bave tisuće ljubitelja neobičnih sportova.

Šahovski boks ili chessboxing

Jedan od sportova koji postaje sve popularniji u Europi je šahovski boks, sport koji je kombinacija boksanja i šaha, a igra se do najviše 11 krugova. Ovih 11 krugova uključuje 6 šahovskih rundi i 5 rundi boksa, a ako ne dođe do nokauta u ringu ili šah-mata na šahovskoj ploči pobjednik je onaj koji je tijekom igre sakupio više bodova.

Runde šaha traju po četiri minute dok se u ringu boksa tri minute. Boksačke rukavice skidaju se tijekom šahovske partije, a vraćaju na ruke povratkom u ring. Tijekom šahovskog dijela igrači dobivaju slušalice koje će im omogućiti da se lakše koncentriraju na igru.

Ova je sportska disciplina nastala 2008. godine u Nizozemskoj, a čovjek koji ju je osmislio ideju je dobio iz stripa. Danas se ovim sportom bavi više od 150 profesionalnih sportaša.

Rolanje sireva ili cheese-rolling

Jedna po zdravlje vrlo opasna sportska aktivnost je rolanje sireva, tradicionalna britanska utrka koja se na sreću odvija samo jednom godišnje, a u njoj gotovo uvijek ima ozlijeđenih.

Ovo se natjecanje svodi na spuštanje ogromnog sira s vrha jako strme staze nakon čega za sirom kreću trčati sudionici natjecanja kojima je glavni zadatak da prvi stignu do sira na dnu staze. Tko prvi stigne taj osvaja sir.

Odbojka na livadi ili fistball

Fistball je sport stariji više od 50 godina pa ipak rijetko tko zna za njega. Nastao je u Njemačkoj i ima mnogo poklonika ne samo u toj zemlji već i u Austriji i Švicarskoj.

Riječ je u stvari o odbojci na livadi ogromne veličine (50×20 metara) što je u najvećem broju slučajeva zapravo nogometno igralište u stvarnosti. Igrači su također i odjeveni kao nogometaši, ali ne smiju ni u kojem slučaju igrati nogom.

Nogomet na biciklima ili cycle ball

Nevjerojatno kreativni Japanci stvorili su vrlo zahtjevan sport koji je kombinacija nogometa, biciklizma i hokeja na travi. Ima izuzetno dugu tradiciju koja seže još u 19. stoljeće.

Cycle ball se igra na male golove, a natjecatelji golove moraju postići biciklima. Svaka ekipa ima po dva igrača, a loptu je dozvoljeno udarati samo biciklom i glavom. Golman također brani biciklom, ali ne smije braniti glavom. Bicikli koje voze natjecatelji nisu uobičajeni te nemaju niti brzine niti kočnice. Igra je vrlo popularna u Europi i Aziji.

Utrka nojeva ili ostrich races

Utrka nojeva je natjecanje koje se redovno održava na američkom i afričkom kontinentu, ali je u potpunosti zabranjeno u Europi.

Nojevi su životinje koje se mogu jahati i za to je potrebna oprema slična konjskoj opremi, ali ih je puno teže jahati jer osim što su ekstremno brzi, nojevima je teže upravljati i skloniji su ispadima. Nesreće se na utrkama nojeva vrlo često događaju, osobito jer su nojevi jako brzi i neki jure i do 70 km/h.

Surfanje za pse ili dog surfing

Surfanje za pse je sportsko natjecanje nastalo u San Diegu pa se većina natjecanja odvija upravo u Kaliforniji. Prvo natjecanje se održalo 2016. godine u San Diegu, a osmislio ga je Kevin Reed koji je kasnije izdao i priručnik o psećem surfanju. Psi se natječu u nekoliko kategorija, ovisno o svojoj veličini, a postoji i surfanje u parovima.

Psi surfaju uz pomoć vlasnika koji su ti koji moraju odabrati pravi val za sebe i psa. Nagrade koje se osvajaju doniraju se u korist raznih udruga za zaštitu životinja ili okoliša.

Podvodni hokej ili underwater hockey

Jedan od rijetkih sportova u kojem nema kontakta među igračima je podvodni hokej, dinamičan sport nastao sredinom 20. stoljeća u Velikoj Britaniji. Najpopularniji je u Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Francuskoj i Južnoj Africi. Ovaj sport ima i svoje svjetsko prvenstvo, a u Hrvatskoj također postoji nekoliko sportskih klubova koji se bave podvodnim hokejom, a vrlo je popularan u Osijeku.

Ovo je jedan od fizički najzahtjevnijih sportova, a igra se uz pomoć maske za ronjenje, peraja, disaljke, zaštitne kape i rukavica. Oprema s kojom se igra je kratka palica izrađena od plastike ili drveta te olovni pak koji teži gotovo 1.5 kilograma.

Utakmica je podijeljena u dva dijela, svaki traje 15 minuta i ima čak tri suca koji kontroliraju igru. Cilj je isti kao u hokeju: zabiti pak u protivnički gol.

Kajakanje u bundevama ili Pumpkin Regatta

Za kajakanje u bundevama potrebno je kupiti ili uzgojiti jako veliku bundevu, a prosjek njihove težine je 350 kilograma. Ovo se natjecanje održava u Novoj Škotskoj, a često je proglašeno najčudnijim sportom na svijetu.

Riječ je o sportu u kojem se dubi golema bundeva koja se koristi kao splav za veslanje na jezeru. Cilj je što prije doći do cilja, a u ovom sportu mogu sudjelovati i djeca jer je prilično bezopasan, a cijelo se vrijeme nose prsluci za spašavanje.

Ekstremno peglanje ili Extreme Ironing

Prvo svjetsko natjecanje u ekstremnom peglanju održano je 2002. godine u Bavarskoj, a na njemu su sudjelovali natjecatelji iz mnogih država poput Čilea, Njemačke i Austrije.

Svjetski prvaci su Britanci čiji se tim naziva Iron Man Stumpy i koji su svoje peglanje obavili u francuskim Alpama, na visini od preko 1500 metara. Njemački tim iskazao je svoje peglačke sposobnosti podvodnim peglanjem dok su natjecatelji iz Južne Afrike glačali istovremeno vozeći svoje BMX bicikle što je izuzetno fizički zahtjevno.

Cilj ekstremnog peglanja je peglati u najekstremnijim uvjetima, a peglanje pod vodom jedan je od najekstremnijih načina peglanja. 2011. godine više od sto ekstremnih peglača istovremeno peglalo pod vodom i srušilo nekoliko godina ranije postavljeni rekord.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...