Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Bundeva može da liječi i pomlađuje

Bundeva je našla svoje mjesto među zdravim namirnicama i to s razlogom. Riječ je naime o jako bogatoj namirnici koja nam daje mnoge hranjive i zdrave elemente.

Jako zanimljive činjenice o bundevi.

Porijeklo bundeve ipak ni do danas nije jasno definirano, tako da imamo zagovornike teorije da je bundeva stigla iz Afrike ili Azije, dok drugi tvrde da potiče iz Centralne Amerike, jer je u Meksiku pronađeno sjeme bundeve koje datira 7.000 godina prije naše ere.

Danas poznajemo mnoge vrste bundeve a među najpoznatije možemo spomenuti običnu uljnu bundevu, turkinja (stambolka), hokaido, muškatna, argenta i napolitana bundeva.

Bundeva je puna vitamina – Bundeva ima manju količinu bjelančevina, ugljikohidrata i masti, ali zato obiluje provitaminima A, C, E i K i vitaminima iz grupe B, i to B1, B2 i B6. Zatim u bundevi pronalazimo folnu kiselinu, te minerale poput kalija, fosfora, kalcija i željeza. Nutricionista Stevan Brankov navodi da meso bundeve ima samo 26 kalorija na 100 grama, sjemenke 467 kalorija, a ulje od bundeve 879 na 100 grama i zato se preporučuje u dijetetskim režimima ishrane.

Jak antioksidant – Danas se zna da beta karotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno djelovanje na naš organizam. On blokira djelovanje slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje stanične DNK strukture i djeluje kao jak antioksidant. Dnevna doza je od 7 do 10 miligrama. Preventivno se koristi jer smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Bundeva je dobra u menopauzi – U tradicionalnom liječenju, plod bundeve se preporučuje kao diuretik, osobama koje boluju od reume, gihta, upale bubrega i mokraćne bešike. Protiv upale jajnika i problema menopauze treba redovnije i u većoj količini jesti i piti sok od bundeve, a zapaženo je da bundeva dobro čini i oboljelima od psorijaze.

Sjeme se koristi za liječenje hipertrofirane prostate, kada ga treba svakodnevno presnog jesti. Ulje sjemena bundeve sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, D, E, K i minerale kalcij, magnezij, kalij, cink, kao dominantne mineralne sastojke. Sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je bjelančevinama. Ulje sjemena bundeve bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, reguliraju razinu kolesterola, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i osiguravaju lijep izgled kože i bolju funkciju centralnog živčanog sistema.

Kako se priprema sok od bundeve?

Za pripremu soka potrebno je: 20 g limuntusa, 7 litara vode, 2 kg šećera i 3 kg bundeve.

Priprema soka ide kako je opisano: Očišćenu i isječenu bundevu staviti u lonac zajedno sa šećerom i naliti vodom. Kuhati dok ne omekša. Propasirajte zajedno sa vodom od kuhanja, dodajte limuntus, promiješajte i pretočite vrući sok u zagrijane staklene boce, zatvorite celofanom i umotajte u deku ili ručnik dok se polako ne ohlade. Kasnije, kada se ohlade začepite boce.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...