Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Naučite pravilno osušiti ljekovito bilje

sušenje kadulje za čaj
Foto: Pixabay / Sušenje biljaka

Ovom prilikom ćemo napisati pravilne korake za sušenje ljekovitog bilja. Kako se korištenje biljaka u ljekovite svrhe najčešće bazira na pripremi čaja, a čaj se većinom radi od sušenih dijelova biljke, smatramo važnim da vas uputimo u tom smjeru. Naučite osušiti ljekovito bilje kod kuće.

Sakupljeno svježe bilje sušimo na prozračnom i toplom mjestu u hladu. Nikako bilje ne treba sušiti na suncu. Za sušenje će vam najbolje poslužiti čist tavan, bez direktne izloženosti suncu, ili topla i prozračna soba. Mjesto naravno treba biti bez kukaca ili sitnih glodavaca koji mogu uništiti bilje i kontaminirati ga.

Važno je odabrati dijelove biljke koje želimo sušiti. Kada sakupljate biljku, dio biljke koji berete mora biti ubran u fazi života biljke kada je ona najljekovitija. Nemojte brati biljku za vrijeme kiše ili barem tri dana nakon kiše. Tako će biljka biti bez suvišne vode u sebi, i pogodna za sušenje i neće se pojaviti plijesan dok se lagano suši.

Cvjetove, sjemenke, stabljike i listove sušite tako da ih rasprostrete u vrlo tankom sloju. Idealno bi bilo da se poslažu stabljika do stabljike, bez da se dodiruju.

Sušenje ljekovitog bilja

Kada, na primjer sakupljate koprivu zbog lista, nećete otkidati list po list. Najbolje je ubrati gornju trećinu stabljike i rasprostrti ih lagano jednu do druge. Za vrijeme sušenja, svaki dan barem jednom preokrenite bilje koje se suši. Kada se posuši, bilje se usitni rukama, te se pohrani u papirnatoj ambalaži. Ako ste ubrali veliki dio biljke, kada se osuši potrebno je rukama smrviti i skinuti lišće, a stabljike baciti. Stabljike nisu toliko aktivne za ljekovite svrhe, a mogu poslužiti u kompostu.

Bilje sušite na prozračnom i toplom mjestu u hladu. Idealno mjesto je od prašine čist tavan ili topla i prozračna soba. Bilje nemojte mljeti u prah i nema potrebe da ga se jako smrvi. Time se brže gube ljekovite tvari iz osušenog bilja.

Za korijen biljke vrijede malo drugačija pravila. Dakle, kada sušite korijen nećete moći koristiti tavan jer su temperature nedovoljno visoke i zrak je pun vlage. To posebno vrijedi jer se korijen kopa u jesen, kada su temperature niže i visoka je vlažnost u zraku. Osim toga, korijen biljke je puno deblji, pa je potrebno poslužiti se pećnicom za dobro sušenje. Temperature ne smije prelaziti 35-40C stupnjeva jer ćete u protivnom korijenje speći, a ne osušiti.

Sušenje korijena

Za sušenje korijena pratite ove upute: U veliki lim stavite papir za pečenje, pa neki deblji karton i snop papira, pa ponovo papir za pečenje. Lagano na lim rasprostrite korijenje koje ste prethodno usitnili, odnosno narezali na trakice. Upalite pećnicu na 40C stupnjeva, staviti bilje unutra, a vrata pećnice ostavite na pola otvorena i sušite barem dva dana po 4-5 sati ili dok korijenje nije potpuno suh.

Papir koristite jer se bilje neće ispeći od pretjerano zagrijanog lima. Vrata je potrebno ostaviti na pola otvorena da se korijenje ne skuha, a kasnije i speče. Kada je korijenje potpuno suho, pustite da se ohladi i spremite u papirnatu ambalažu.

Dakle, postupci za sušenje su, kao uostalom i sve ostalo vezano uz ljekovito bilje, vrlo jednostavni. Potrebno je malo volje, i pravi rezultati će doći.

Još neki načini sušenja ljekovitog bilja

Sve biljke, uključujući koru, ljusku i stabljike, trebaju se sušiti na pravilan način, inače će istrunuti i neće biti za upotrebu. Previše osušeno bilje ili ono ostavljeno na milost i nemilost sunčevoj svjetlosti će izgubiti svoj okus i ljekovita svojstva. Nemojte biljke sušiti na suncu, nego u hladu u zatvorenom ali prozračnom prostoru. Kako smo već napisali, tavan je idealno mjesto za sušenje bilja, ali treba paziti da na tavanu nema kukaca ili sitnih glodavaca koji mogu oštetiti bilje.

Skupite biljke na hrpicu, povežite ga u snopove i objesite da visi naopačke. Radi se o metodi koja postiže uspjehe stoljećima. Drugu metodu smo već spomenuli: da položite biljke na čisti ručnik ili upijajući papir i to na mjesto gdje će zrak slobodno cirkulirati.

Ako sve radite dobro, biljke bi trebale biti suhe kroz dva do tri tjedna. Ako ste pravilno odradili sušenje, one će zadržati ljekovite tvari i određenu količinu boje. Biljke koje pocrne ili dobiju plijesan po sebi nisu dobro osušene i ne smiju se koristiti. Za brže sušenje (kada sušite korijen biljke) možete koristiti pećnicu, na način koji smo već opisali.

Biljke najčešće sušimo za kasniju pripremu čaja, pa ćemo ovom prilikom napisati dva recepta za čaj.

Recepti koje vam predstavljamo možete pripremati sa svježim ili sušenim biljem.

Opuštajući biljni čaj koji se pije prije odlaska na spavanje

Sastojci za čaj:

 • 4 šalice vode
 • 3 čajne žličice cvjetova lipe
 • 3 čajne žličice kamilice
 • 1 čajna žličica narančine korice
 • 1/4 čajne žličice stevije ili 1/2 žličice meda

Zakuhajte čaj, procijedite ga i uživajte.

Čaj za liječenje prehlade i gripe

Za ovaj čaj trebat će vam:

 • 3 kriške svježeg đumbira
 • 5-10 listova svježe sjeckanog kadulje ili 2 čajne žličice sušene kadulje
 • 2-3 grančice svježeg ili 2 čajne žličice sušenog timijana
 • 1 žlica meda
 • sok polovice limuna
 • mrvica kajenskog papra

Zakuhajte, namočite bilje na nekoliko minuta, procijedite ga i dodajte limun, med i papar.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...