Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kamilica: Ljekovita biljka za gotovo svaku priliku

kamilica
Cvijet kamilice

Kamilica (lat. Matricaria) je zasigurno jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka. Postala je sinonim za ljekoviti čaj od kamilice. Naime, kada spomenemo kamilicu, gotovo uvijek pomislimo na čaj.

U nastavku ćemo vas upoznati sa ljekovitom kamilicom.

Kamilica je biljka iz roda jednogodišnjeg raslinja i trajnica porodice glavočika. Među njima je najpoznatija i svakako najvažnija prava ili njemačka kamilica. Rasprostranjena je po čitavoj Europi, i Aziji, a raste samoniklo. Druga vrsta, koja je zanimljiva zbog ljekovitih svojstava, je žuta titrica ili žuta kamilica (M. discoidea). Njena domovina je Sjeverna Amerika, a ime joj dolazi od latinske riječi za maternicu (lat. Matrix), što nam govori o njenom ljekovitom djelovanju za menstrualne tegobe.

Cvijet kamilice

Prava kamilica voli sunčana i zapuštena mjesta, pa je često vidimo kako samoniklo raste po livadama. Često je vidimo uz putove, a prepoznajemo je po malenim cvjetovima žutog središta i bijelih sitnih latica. Kamilica ima snažan i prepoznatljiv miris i gorkog je okusa.

Često se koristi u alternativnoj medicini, posebno u obliku čaja ili kupelji, ali često i za masiranje trbuha, posebno kod bolesnika koji pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva, bolova u crijevima.

Kada se spomene čaj, gotovo instinktivno pomislimo na kamilicu. Toliko je popularna i raširena u narodnoj medicini, da je postala sinonim za ovaj ljekoviti topli napitak. Gotovo je nemoguće pronaći domaćinstvo u kojem nema čajne mješavine od kamilice. Kamilica je zacijelo jedna od najomiljenijih biljki u narodnoj medicini. Koristile su je naše bake, mame, pa danas i mi sami.

Ljekovita djelovanja kamilice

Kamilica je jako poznata po svojim antiinflamatornim djelovanjima, odnosno antiupalnim svojstvima. Djeluje dobro kod svih upalnih procesa, bez obzira dali je riječ o vanjskim ili unutarnjim upalama. Danas je i znanstveno dokazano da kamilica uspješno liječi želučane bolesti jer djeluje antiupalno, antiseptično, sedativno i antispazmodično. Posebno je korisna kod čira na želucu i dvanaesniku. Bisabolol je aktivna tvar u kamilici, a poznat je po tome što sprječava razvoj upale, smiruje i liječi. Njegovo se djelovanje primjenjuje u liječenju inhibicija ulkusa uzrokovanih alkoholom, stresom ili indometacinom. Također, dobar je kod visokih tjelesnih temperatura. U kamilici pronalazimo i druge spojeve (matricin, kamazulen, cis-spiroeter), koji sprječavaju razvoj upalnih procesa.

Biljka kamilica

Biljka kamilica poznata je pod imenom (Rimska kamilica), divlja je vrsta koju prepoznati možemo po žutim glavicama, sa bijelim laticama okolo. Uzgojena vrsta, potpuno je bijela. Pri kraju cvatnje bijele latice savinu se prema zemlji, tako da cijela biljka izgleda kao mala, kosmata zvijezda repatica.

Kamilica je jednogodišnja biljka, koja naraste od 20 do 50 cm, sa sitnim, blijedožutim cvatovima. Samoniklo će narasti na njivama, među žitaricama, ali se i uzgaja.

OPREZ: Kada uzgajate kamilicu jako je važno ne gnojiti je umjetnim gnojivima.

Za pripremu čaja, ubiru se i sakupljaju samo cvjetne glavice. Ako se koristi za kupelj, onda se može ubrati cijela biljka. Kamilicu ubrati trebate samo za suhog vremena, kada je bila na suncu i kada na njoj nema vlage.

Suši se naglo u hladu i čuva na vrlo suhom mjestu da se ne navlaži. U procesu sušenja, te na kraju pakiranja, važno je kamilicu što manje dodirivati – da ne izgubi miris i s njim i ljekovitu vrijednost.

Kako djeluje kamilica?

Kamilica ima širok spektar djelovanja. Ova biljka je savršeni primjer domaćih lijekova koji su još prije tridesetak godina bili ismijavani, da bi se danas uz pomoć znanosti dokazalo da je zaista ljekovita i da dobro djeluje.

Najčešće se kamilica koristi kao dobar, ljekoviti čaj. Čaj se posebno preporučuje ženama koje pate od bolnih menstruacija, ali i u mnogim drugim situacijama. U obliku čaja ili kupelji i masaže trbuha, kamilica se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva ili bolova u crijevima.

Često se koristi za ubrzavanje zarastanja rana, te za sprječavanje gnojenja. Učinkovita je i protiv raznih bolova.

Priprema čaja od kamilice

Da bi napravili čaj od kamilice, dovoljno je da kamilicu prelijete kipućom vodom. Nemojte ga piti dok je vruć, nego kada se lagano ohladi.

Kamilica (čaj od kamilice) služi protiv mnogih bolesti i tegoba, a korisna je i za unutrašnju i za vanjsku uporabu.

Zanimljivosti u vezi kamilice

  • Ubrajamo je u ljekovito bilje koje se još od davnina upotrebljava u narodnoj medicini. Egipćani i Grci dobro su znali za njena ljekovita svojstva. Plinije i Dioskorid spominju je kao najvažniju ljekovitu biljku.
  • Poznati biljar Hieronymus Bock, koji je živio u 16. stoljeću, napisao je za kamilicu: „Bez toga cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka nego što je upravo cvijet kamilice, koji se upotrebljava za gotovo sve bolesti.“
  • Kamilica se danas najviše koristi u svijetu kao ljekovita biljka. Najveći proizvođači cvijeta kamilice su Argentina i Egipat.
  • Dugi nazivi za kamilicu su: ljekovita kamilica, kamomila, kokotnjak, maternjak, milica, bijela rada, telenak, titrica, žabnjak…

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...