Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Saznajte koje su prednosti konzumiranja đumbira

đubir
Ljekoviti korijen đumbira

Đumbir je već i kod nas dobro poznata začinska biljka. Doduše, manje ga koristimo kao začin a mnogo više kao prirodni lijek. U nastavku ćemo ga i opisati baš tako – kao prirodni lijek.

Još od davnih vremena ovaj se korijen smatrao nevjerojatnim i jako moćnim prirodnim lijekom. U Indiji se najviše koristi, kako u kuhinji tako i u narodnoj medicini. Kroz dugi period, koliko koristimo đumbir, uočili smo da je ovaj korijen najbolji u prevenciji prehlade i gripe. Danas postoje mnogi recepti za pripremu ljekovitih pripravaka, u kojima đumbir ima važnu ulogu.

Nećemo duljiti sa uvodom, pa da spomenemo kako se i kada đumbir može koristiti kao prirodni lijek.

Ljekoviti korijen đumbira

Đumbir kao prirodni lijek

Ako imate problema sa apetitom, dovoljno je da pojedete malo svježeg korijena đumbira, da bi vratili apetit. Đumbir će pomoći tijelu da luči sokove u ustima, što će kod osobe stvoriti želju za hranom.

Đumbir će poboljšati apsorpciju i asimilaciju esencijalnih hranjivih tvari u tijelu. To je izuzetno važna funkcija za normalan rad organizma.

Korijen đumbira štiti od problema sa sinusima, prevenira prehladu i gripu.

Ako idete na put, a strah vas je osjećaja mučnine – đumbir će pomoći. Naime, ovaj korijen je najpoznatije i najefikasnije prirodno rješenje protiv mučnina koje se javljaju dok putujete.

Đumbir će smanjiti nadutost, i osjećaj težine u stomaku. Također, dobro će pomoći i protiv stomačnih grčeva, a može pomoći i lakšoj probavi.

Mnogi su posvjedočili da im je đumbir pomogao u suzbijanju mučnina nakon operacije. Čak što više, mnogi ljudi koji idu na kemoterapije kažu da đumbir jako dobro suzbija ili u potpunosti uklanja osjećaj mučnine i slabosti.

Čaj od đumbira će odlično poslužiti protiv problema sa zatvorenim nosom tijekom prehlade. Općenito je dobar za prehladu, kako u liječenju tako i u prevenciji. Svakako si priuštite čaj od đumbira, posebno u hladnim mjesecima kada nas napadaju virusi prehlade i gripe.

Prema ayurvedskim tekstovima, đumbir ima znatna afrodizijačka svojstva. Ako ste primijetili neke probleme na tom području, svakako isprobajte đumbir.

Đumbir – Par riječi za kraj

Najbolje od svega je to što se đumbir može dodavati u razna jela. Primjerice, možete začiniti rižu s ovim začinom, odličan je sa češnjakom ili nekim pikantnim začinom poput ljute čili papričice. Kao začin sjajno paše uz mnoge namirnice. Njegove zdravstvene prednosti su fantastične, stoga je idealno konzumirati ga gotovo svakodnevno. Time ste sigurno pomogli organizmu i vašem općem zdravstvenom stanju.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...