Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Namirnice koje nas čuvaju od raznih bolesti – Zdrave namirnice su preduvjet dobrog zdravlja

Pojedine namirnice u našoj prehrani imaju veoma pojačano djelovanje na podizanje imuniteta u sezoni gripa i prehlada.

Zdrave namirnice su preduvjet dobrog zdravlja.

Neke su ipak zdravije a neke manje, no ima namirnica koje nikako ne bi trebali konzumirati. Već i sami znate koje namirnice su dobre a koje ne, pa ćemo sada spomenuti namirnice koje dobro djeluju na naše zdravlje.

Odaberite sebi obroke od zdravih namirnica preko dana, da bi pomogli organizmu da radi pravilno i sačuvali vaše zdravlje.

Potrudite se jesti zdravo, i u što većoj mjeri izbjegavajte proizvode koji štete zdravlju. Ovdje prvenstveno mislimo na brzu hranu, previše prženu hranu i grickalice o kojima se lako postaje ovisan. Također, uvijek birajte prirodne sokove ili vodu, umjesto sokova koji popunjavaju sve veći prostor u našim trgovinama.

Navedene namirnice imaju pojačano djelovanje na obrambeni sistem našeg organizma.

Jogurt – Jogurt je jedna od namirnica koju bi trebali da jedete svaki dan, a probiotici pomažu u održavanju vašeg crijevnog trakta i crijeva od bakterija koje uzrokuju bolesti. U švedskoj studiji, radnici u tvornicama koji su pili dnevno dodatak stimulativnog probiotika imali su 33 posto manje bolovanja nego oni koji su dobivali placebo.

Zob i ječam – Još jedna pobjeda za cjelovite žitarice! Ove žitarice sadrže beta-glukan, vlakno s antimikrobnim i antioksidacijskim djelovanjem, za koje je jedna studija pokazala da su snažnije nego biljka ehinacea. One mogu da pomognu da antibiotici djeluju bolje, i oni će vam pomoći da ubrzate proces zacjeljivanja rana. Jedite zdjelu zobenih pahuljica za doručak.

Lubenica – Lubenica sadrži antioksidant glutation, koji može da pomogne u jačanju imunološkog sistema i u borbi protiv infekcija.

Slatki krumpir – Naša koža je prva linija odbrane u borbi protiv bakterija i virusa. Učvrstite prvu liniju odbrane jedući beta-karotenom bogatu hranu, kao što su slatki krumpir i mrkva, koju naše tijelo pretvara u vitamin A, ključnu komponentu u obnovi kože i vezivnog tkiva. Pokušajte da napravite pečeni slatki krumpir umjesto običnog.

Brokula – Bogata u glutationom, brokula stimulira imunitet miševa u laboratorijskim istraživanjima, a mi već znamo da ju treba jesti dva puta nedjeljno za borbu protiv raka. Ostalo tamno zeleno povrće poput kupusa i kelja ima slično djelovanje. Dodajte ih u krumpir i salate!

Bijeli luk – Alicin u bijelom luku pomaže u borbi protiv infekcija i bakterija, a dva sirova češnja dnevno mogu da vam pomognu u borbi protiv bolesti.

Gljive – Studije na životinjama pokazuju da gljive imaju prirodno antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Selen vas može čuvati od gripe, riboflavin, vitamina B i niacin igraju ključnu ulogu u zdravom imunološkom sistemu. Bacite ih u omlet, promiješajte s krumpirom ili dodajte umacima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...