Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ukratko o jogurtu – Jako je zdrav za naš probavni sustav zbog mikroorganizama koji žive u njemu

Što je jogurt i kako smo počeli koristiti ovu jako ukusnu i zdravu namirnicu? Ne samo da je ukusan, nego je jogurt i jako zdrav za našu crijevnu floru.

Mnogi ga rado piju, pa da napišemo par riječi o jogurtu…

Jogurt osim što je ukusan, zbog čega ga mnogi vole, on ima u sebi i jako potrebne bjelančevine i kalcij.

Preporučuju se piti jogurt nakon terapije antibioticima jer antibiotici uništavaju i korisnu crijevnu floru te često izazivaju proljev i nekontrolirano bujanje gljivice Candida albicans.

Te se gljivice mogu razmnožavati u crijevima, rodnici, plućima, usnoj šupljini, na prstima ili pod noktima.

Bakterije iz jogurta nadomjestit će korisne bakterije u probavnom sustavu.

Ipak, nije svaki jogurt jednako dobar, pa je dobro kada kupujete sebi ovu namirnicu, pogledati sadrži li jogurt koji ste odabrali žive kulture.

U osnovi jogurt je proizvod nastao fermentacijom mlijeka uz pomoć ‘dobrih’ bakterija, koje ga pretvaraju u zgusnutu i kiselkastu hranu koja može dugo da ostane svježa.

Riječ ‘jogurt’ potječe iz Turske, a znači zgusnuti se ili postati gust

Nije poznato točno kada je nastao prvi jogurt ali se pretpostavlja da je to bilo u Mezopotamiji oko 5 tisuća godina prije nove ere.

Smatramo da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno kada je mlijeko došlo u kontakt s bakterijama koje su svojim djelovanjem zgusnule mlijeko.

Nova kiselkasta namirnica zasigurno je bila interesantna, kako zbog svog osvježavajućeg okusa tako i zbog činjenice da je mogla ostati jestiva duže od mlijeka.

Danas znamo da je jogurt iznimno bogat bjelančevinama, kalcijem, vitaminima B2, B6 i B12, a zahvaljujući probioticima ili takozvanim dobrim bakterijama koje se nalaze u njemu ima izuzetno povoljan utjecaj na stabilizaciju crijevna mikroflore i na jačanje imuniteta.

Osobe sa niskom tolerancijom na laktozu mogu konzumirati ovaj napitak bez straha od probavnih tegoba jer se u procesu proizvodnje jogurta laktoza iz mlijeka pretvara u glukozu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...