Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ukratko o jogurtu – Jako je zdrav za naš probavni sustav zbog mikroorganizama koji žive u njemu

Što je jogurt i kako smo počeli koristiti ovu jako ukusnu i zdravu namirnicu? Ne samo da je ukusan, nego je jogurt i jako zdrav za našu crijevnu floru.

Mnogi ga rado piju, pa da napišemo par riječi o jogurtu…

Jogurt osim što je ukusan, zbog čega ga mnogi vole, on ima u sebi i jako potrebne bjelančevine i kalcij.

Preporučuju se piti jogurt nakon terapije antibioticima jer antibiotici uništavaju i korisnu crijevnu floru te često izazivaju proljev i nekontrolirano bujanje gljivice Candida albicans.

Te se gljivice mogu razmnožavati u crijevima, rodnici, plućima, usnoj šupljini, na prstima ili pod noktima.

Bakterije iz jogurta nadomjestit će korisne bakterije u probavnom sustavu.

Ipak, nije svaki jogurt jednako dobar, pa je dobro kada kupujete sebi ovu namirnicu, pogledati sadrži li jogurt koji ste odabrali žive kulture.

U osnovi jogurt je proizvod nastao fermentacijom mlijeka uz pomoć ‘dobrih’ bakterija, koje ga pretvaraju u zgusnutu i kiselkastu hranu koja može dugo da ostane svježa.

Riječ ‘jogurt’ potječe iz Turske, a znači zgusnuti se ili postati gust

Nije poznato točno kada je nastao prvi jogurt ali se pretpostavlja da je to bilo u Mezopotamiji oko 5 tisuća godina prije nove ere.

Smatramo da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno kada je mlijeko došlo u kontakt s bakterijama koje su svojim djelovanjem zgusnule mlijeko.

Nova kiselkasta namirnica zasigurno je bila interesantna, kako zbog svog osvježavajućeg okusa tako i zbog činjenice da je mogla ostati jestiva duže od mlijeka.

Danas znamo da je jogurt iznimno bogat bjelančevinama, kalcijem, vitaminima B2, B6 i B12, a zahvaljujući probioticima ili takozvanim dobrim bakterijama koje se nalaze u njemu ima izuzetno povoljan utjecaj na stabilizaciju crijevna mikroflore i na jačanje imuniteta.

Osobe sa niskom tolerancijom na laktozu mogu konzumirati ovaj napitak bez straha od probavnih tegoba jer se u procesu proizvodnje jogurta laktoza iz mlijeka pretvara u glukozu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...