Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Najbolja hrana za borbu protiv astme…

Otežano disanje, kratki udisaji i druge komplikacije s najosnovnijom ljudskom potrebom – disanjem izvor su frustracija svih astmatičara. Te smetnje se nastoje ublažiti lijekova koji su često skupi i imaju mnogo nuspojava. Ipak, korisne mogu biti i neke prirodne namirnice.

Astma je u suvremenom svijetu sve učestalija bolest.

Iako se još nije pronašao učinkovit lijek protiv astme, jer imamo samo lijekove koji suzbijaju simptome, neke namirnice su se pokazale jako dobrima i pomažu ljudima da se lakše nose sa neugodnim simptomima koje ova boelst nosi sa sobom.

Svježe voće i povrće najbitnije je za borbu protiv učinaka astme. Stručnjaci se slažu da konzumacija upravo tih namirnica je idealna za sve koji boluju od astme. Naime, voće i povrće su odličan izvor antioksidansa kao što su beta-karoten i vitamini C i E, koji mogu pomoći u smanjenju oteklina i iritacije pluća. Usredotočit ćemo se na nekoliko top namirnica koje olakšavaju život s astmom.

Avokado – na vrhu popisa je ovo tropsko, kod nas pomalo egzotično voće. Avokado sadrži spoj koji ne samo da štiti stanice nego pomaže tijelu da ukloni onečišćenja i druge strane tvari koje mogu dovesti do poteškoća s disanjem. Može se dodati u salate, koristiti kao baza za sokove ili se u njemu može uživati u sirovoj formi.

Peršin – grančica ovog začina odlična je za astmatičare. Omogućava više produktivnog kašlja tako da se dišni putevi time mogu osloboditi od sluzi. Olakšava stezanje u plućima koje je vrlo često kod takvih osoba.

Češnjak – sadrži vitamin C i antioksidanse koji su vrlo učinkoviti u borbi protiv astme. Najbolji je sirovi češnjak jer smanjuje razinu histamina u tijelu te odbija alergijske reakcije koje mogu uzrokovati napad astme.

Banane – istraživanja su pokazala da djeca koja su dnevno jela samo jednu bananu imala su 34% manju vjerojatnost za razvoj astme. Banana ima svojstvo koje smanjuje otežano disanje.

Prema svjetskim podacima, oko 300 milijuna ljudi širom svijeta pati od astme. Svake godine javlja se oko 250 tisuća smrtnih slučajevima povezanih s astmom. Pretpostavlja se da će se broj oboljelih povećati za 100 milijuna do 2025. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...