Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Peršin je prava riznica zdravlja – Efikasan prirodni lijek za mnoge tegobe

Objasniti ćemo koliko je peršin zdrav te ćemo Vam predstaviti i par recepata od peršina koji služe za ozdravljenje u slučaju određenih tegoba.

Još su stari Egipćani koristili peršin kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Također je poznato da peršin pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris i još nekih oboljenja.

Peršin vuče porijeklo iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Utvrđeno je da je pradomovina peršina Sardinija. U mnogim zemljama juga Europe, peršin raste kao divlja ili poludivlja biljka, za što su zaslužne ptice koje raznose njegovo sjeme.

Peršin, inače, pripada porodici štitarki. Poznato je da peršinovom sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti ‘sedam puta odlazi vragu i natrag, prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršinov list, tada je to samo zato što je častan čovjek stavio sjeme u zemlju’.

Grčki vijenci i rimski gladijatori – Stari Grci poznavali su peršin, ali ga nisu koristili za jelo. Smatrali su ga svetom biljkom. Od peršina su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama. Njime su, također, ovjenčavali svoje heroje i kitili pobjednike Istmijskih igara. Peršin se nosio na grobove – za pokoj i slavu umrlih.

Međutim, stari Rimljani peršin su jeli. Gladijatori su prije borbi jeli peršin vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Do kraja srednjeg vijeka peršin je bio isključivo ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prigodama. Danas je peršin nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja.

Zanimljivo je znati i to da su drevni vračevi znali recept uz pomoć kojega su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta, tako što su berući grančice peršina stalno mrmljali ime neprijatelja. Poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav.

Ljekovitost peršina je šarolika zbog čega se koristi kao prirodni lijek u mnogim situacijama

Kod peršina je jednako koristan i korijen i list. U peršinu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršin je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom.

Još su stari Egipćani koristili peršin kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Također je poznato da peršin pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris.

Fitoterapeuti napominju da se peršin ne smije koristiti ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na peršinovo sjeme koje djeluje znatno jače od korijena i lista. Peršin povoljno utječe na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre.

Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom. Dojiljama se ne preporučuje uzimanje peršina u vrijeme dojenja, jer on može smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.

Korisni recepti od peršina

Da bi napravili sirup od peršina koji jača živce slijedite upute: Uzeti 1 kg bagremovog meda, 2 dcl soka od korijena i lista peršina, 5 dcl soka od maline. Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu žlicu prije jela.

Čaj od peršina dobar je protiv groznice, za izlučivanje mokraće i reguliranje ciklusa: Uzeti 5 dkg svježeg peršinovog lista. Prelijte s 1 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 – 4 šalice (po 2,5 dcl) tijekom dana.

Čaj za pjevače i govornike: U 2 dcl vode kuhajte 2 minute jednu jušnu žlicu isjeckanog peršinova lista. Procijedite kad je čaj mlak i dodajte malo limunovog soka i čajnu žlicu meda. Taj se čaj preporučuje pjevačima i pjevačicama, govornicima i prosvjetnim djelatnicima, jer poboljšava glas. Pije se u gutljajima, sat vremena prije nastupa.

Za natečene kapke dobar je ovaj recept: Uzeti 2 dkg sitno narezanog peršinova lista i preliti sa 1 dcl proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj) od tog peršinovog odvara, pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Kada je potreban oprez? Peršinovo eterično ulje može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, ali i djeluje halucinogeno. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršinovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema liječničkom receptu, prenosi portal Namirnice.ba .

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...