Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Mučnina i povraćanje – Uzroci i liječenje

Mučnina se očituje kao nagon na povraćanje odnosno nagon na prisilno izbacivanje želučanog sadržaja kroz jednjak i usta.

Postoji više mogućih uzroka mučnine i povraćanja, poput alergije na hranu, nekih infekcija želuca i crijeva, istjecanje sadržaja želuca prema jednjaku, neki lijekovi, migrene, morska bolest, teški bolovi ili ona poznata jutarnja mučnina u trudnoći.

Isto tako mučnina i povraćanje mogu biti rani upozoravajući znakovi ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su upala slijepog crijeva, blokada u crijevima, rak ili tumor, konzumiranje lijekova ili trovanje, čirevi na sluznici želuca ili u tankom crijevu. U slučaju mučnine i povraćanja izazvanih trovanjem, trebamo istaknuti da su tu najčešće pogođena djeca i mlađi. Treba posebnu pažnju obratiti na one najmlađe, pronaći mogući uzrok povraćanja da bi se isključili ozbiljni uzroci povraćanja. U slučaju da pak sumnjate na nešto zabrinjavajuće, odmah se obratite liječniku za pomoć.

Liječenje mučnine i zaustavljanje povraćanja – Nakon utvrđivanja uzroka mučnine ili povraćanja, liječenje obično uključuje lijekove, promjenu prehrane ili druge tretmane koje mogu pomoći u određenoj situaciji. Jako je važno da zadržite dovoljno tekućine u vašem tijelu, stoga pokušajte što češće piti male količine tekućine. Naime, povraćanjem iz svog tijela izbacujete i tekućinu, a u tom slučaju može doći do dehidracije, zbog čega je neophodno da redovno pijete vodu, ili neku drugu tekućinu poput čaja ili juhe.

Ukoliko ste trudni, i znate da je mučnina izazvana trudnoćom, takozvana jutarnja mučnina, predlažemo vam da se konzultirate sa vašim liječnikom o mogućim tretmanima.

U slučaju mučnine na putovanjima, potrudite se biti u ležećem položaju, a kao prirodni dodatak koji može jako dobro da ukloni mučninu iskoristite đumbir. Đumbir je jako dobar protiv mnogih bolesti, pa i protiv mučnine izazvane putovanjima. Slobodno pojedite manji komadić korijena ili popijte čaj od đumbira sat vremena prije putovanja.

Mučnine i povraćanje obično nisu stanja za uzbunu, no ipak nekada može biti riječi o ozbiljnim uzrocima, te je potrebno obratiti se liječniku. Liječnika biste trebali kontaktirati u slučaju da smatrate da je povraćanje nastupilo kao posljedica trovanja. Također, ako primijetite krv ili tamne izlučevine pri povraćanju, svakako zatražite stručni savjet i postupite kako vam se kaže. Ukoliko povraćanje traje duže od 24 sata, trebali bi ste se obratiti liječniku, da se otkriju uzroci i da vam se propiše odgovarajuća terapija. Povraćanje se može javiti samo, a može biti praćeno i glavoboljom ili ukočenim vratom. To je još jedna situacija u kojoj se trebate obratiti vašem liječniku. Liječniku se trebate obratiti i ako niste mokrili više od 8 sati, te ako osjetite tešku bol u želucu ili trbuhu, ili povraćate tri li više puta u danu.

Već smo spomenuli da povraćanje može dovesti do dehidracije. Kako prepoznati da ste dehidrirali? Znakovi dehidracije, na koje biste trebali pripaziti, su plač bez suza, suha usta, povećan osjećaj žeđi te upala očiju. Pored tih znakova tu je i rijetko mokrenje, gdje možete uočiti tamnožutu boju mokraće.

Kako vam liječnik može pomoći? Ako se obratite liječniku, on može napraviti fizički pregled te potražiti znakove dehidracije. Također, liječnik će vam postaviti neka osnovna pitanja poput:

Kada je povraćanje počelo, koliko dugo te koliko često traje?

Javlja li se povraćanje nakon jela ili na prazan želudac?

Jesu li prisutni i drugi simptomi, primjerice bol u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, proljev, glavobolja i slično?

Jeste li primijetili krv pri povraćanju?

Jeste li primijetili neprobavljenu hranu pri povraćanju?

Kada ste posljednji put mokrili?

Tu su i neka dodatna pitanja koja vam liječnik može postaviti:

Jeste li izgubili na težini?

Jeste li bili na putovanju i gdje?

Koje lijekove uzimate?

Imaju li i druge osobe, koje su konzumirale istu hranu kao i vi, iste simptome?

Jeste li trudni i biste li mogli biti trudni?

Ukoliko liječnik procijeni da je potrebno uraditi dodatne pretrage, to može uključivati krvne pretrage, analizu urina i rendgen trbuha. Ovisno o uzroku i tome trebate li dodatnu tekućinu, moguće je i zadržavanje u bolnici ili klinici neko vrijeme.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...