Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Med i cimet pomoći će vam da ozdravite

Kombiniranjem ove dvije namirnice dobit ćete nezamjenjiv prirodni lijek za mnoge bolesti. Evo što će se dogoditi ako svakodnevno jedete med i cimet.

Cimet i med već na prvu daju naslutiti kako je riječ o nekoj zaista ukusnoj metodi liječenja. Ipak, obje ove namirnice dobro su poznate po ljekovitim svojstvima, koja na sreću prati i jako ugodan okus.

Med i cejlonski cimet (Cinnamomum verum) jako su dobro poznati već stoljećima, a posebno su popularni u kineskoj narodnoj medicini. Med ima to svojstvo da mu nikada neće isteći rok trajanja. Sa druge strane, kroz povijest je cimet bio toliko dragocjen da ga je jedino car mogao dobiti i to na poklon.

Danas su med i cimet dostupni apsolutno svima, a njihova je djelotvornost dokazana i raznim znanstvenim studijama. Mješavina meda i cimeta djeluje još bolje, posebno ako želimo liječiti neke zdravstvene probleme ciljano.

Ovom kombinacijom lako možete usporiti starenje

Slobodni radikali u našem tijelu agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju stanice u tijelu. To dovodi do preuranjenog starenja i raznih bolesti. Da bi spriječili, točnije usporili starenje koristimo antioksidanse koji neutraliziraju radikale, koji se nalaze upravo u ove dvije namirnice.

Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, koje su sve redom prilično snažni antioksidansi. Studije su pokazale da upravo tamniji med, kao primjerice med od heljde, sadrži najveće količine ovih navedenih sastojaka.

>> Med i cimet liječe mnoge bolesti <<

Cimet sadrži polifenole, koji su također snažni antioksidansi. Cimet, zapravo, ima više antioksidansa nego čak 26 biljaka i vrsta koje se također smatra izuzetno korisnima za ljudsko zdravlje, kao što su primjerice origano ili češnjak.

Med i cimet popravljaju zdravlje srca

Med i cimet imaju takvu snagu da preveniraju razne kardiovaskularne bolesti. Med tako ubrzava dotok krvi u srce tako što proširuje zidove arterija, a već spomenuti antioksidansi koje med sadrži također sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, koji su najčešći uzroci srčanog i moždanog udara.

Neke su studije pokazale kako cimet smanjuje „loš“ kolesterol tako što formira aterosklerotski plak na zidovima krvnih žila, dok u isto vrijeme povećava razine „dobrog“ kolesterola u tijelu.

Evo jednog recepta za prirodni lijek od meda i cimeta
Ako želite sačuvati zdravlje svoga srca i krvnih žila, pripremite sljedeću smjesu: U staklenku meda dodajte nekoliko većih žlica cimeta i dobro promiješajte. Jedite ovu smjesu svaki dan za doručak uz tost, kruh ili integralne kekse.

Bori se protiv bakterijskih infekcija

I med i cimet poznati su po tome što imaju antibakterijski učinak, što znači da su dobra kombinacija u slučaju infektivnih bolesti, poput primjerice upale ili infekcije bubrega ili mjehura.

Med je poznat po tome da je prirodni antibiotik i dugo se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo kod ranjavanja. Sadrži protein defensin 1 te enzim glukozu oksidazu koji učinkovito uništavaju bakterije.

Cimet pak ima antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva, a njegov mu poznati miris i okus, kao i svu ovu moć, daje sastojak cimetni aldehid.

Smanjuje razine šećera u krvi

Kao što već znamo, visoki šećer u krvi može biti uzročnik raznih bolesti, među kojima je i dijabetes tipa 2.

Naučno je dokazano kako med ima moć smanjiti razine glukoze u krvi. Naime, svega 17 posto meda čini voda, dok je ostatak uglavnom fruktoza i glukoza. A svi ovi sastojci lako se apsorbiraju i ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, a upravo zbog toga ga mogu konzumirati i dijabetičari.

I cimet također snižava razine šećera u krvi, što su pokazale brojne studije u kojima su sudjelovali i zdravi sudionici, ali i dijabetičari. Naravno, cimet nikako ne smijemo shvaćati kao lijek, no on je zaista učinkovit i zdrav prirodni dodatak prehrani.

Treba biti oprezan
No, prije nego što kupite med, budite sigurni da ga kupujete od provjerenog prodavača, jer razni oblici meda koji se prodaju u trgovinama mogu sadržavati razne sastojke koji se ne bi trebali nalaziti u njemu.
Također, preporučuje se kupovati cimet u štapićima, a ne onaj već mljeveni, jer je na taj način lakše prepoznati pravi cimet od kineskog cimeta (cassie) koji baš i nema sva ova djelotvorna svojstva koja smo prethodno spomenuli.
Isto tako, med se ne preporučuje davati djeci mlađoj od dvije godine, zato što njima prijeti opasnost od botulizma.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...