Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Maleni otporni grm bogat ljekovitim bobicama – Smreka ili kleka

Maleni grm smreke vjerojatno svi dobro poznajete. Ipak, potrudit ćemo se da vam malo bolje opišemo ljekovite tamno plave bobice ovog zimzelenog niskog drveća.

Spomenuli smo već u samom uvodu da je smreka grmovita biljka, koja ima iglice zelene boje tijekom cijele godine.

S obzirom na veličinu, oblik, rast i oblik iglica smreka je vrlo promjenljiva biljka. Igličasti listovi stoje po tri u pršljenu. U početku su iglice svijetlozelene boje, koje kasnije poprimaju tamniju nijansu zelene. Sa gornje strane lista nalazi se pomalo plava, ili crta bijele boje. Listovi su dugački 8 do 10 mm. Muški cvjetovi su žuti i nalik klasu, a ženski su cvjetovi češeri s izgledom boba. Plod je crna, modrikastim prahom posuta boba, koja dozrijeva tek druge godine u jesen. Svi dijelovi smreke ili borovice imaju ugodan aromatičan miris.

Bobice smreke su gorkog, tek pomalo slatkastog okusa. Iglice su gorke i ljepljive, takoreći smolaste.

Smreka je biljka koja raste po klisurama, gdje druge biljke teško uspijevaju. Često ove grmove pronalazimo u velikim skupinama na kamenitoj krškoj podlozi, sve od primorskog područja do brdskih i planinskih predjela. Jako je raširena u priobalnom području Hrvatske obale, kao i u drugim predjelima Balkana.

Kleka, odnosno smreka je izrazito ljekovita biljka, a za pripremu prirodnih ljekovitih preparata najčešće se koriste baš njezine bobice. Od smreke se za lijek mogu iskoristiti i iglice, kao i vrhovi grančica te samo drvo. Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suhom i zračnom mjestu. Plod smreke ili borovice ne smije se sušiti na suncu i umetnoj toplini. Ako niste vješti sa sušenjem ljekovitog bilja, možda je najbolje da to prepustite nekom drugom, ili kupite već pripremljene bobice u trgovinama koje imaju već gotove proizvode.

Smreka se, spomenuli smo već, jako dobro koristi kao prirodni lijek i to u mnogim situacijama. Čaj od ovih ljekovitih malenih bobica je dobar jer će ojačati živce i rad želuca, dobar je jer čisti krv, odvodi otrovne plinove, a s mokraćom i loše tekućine iz našeg tijela. Jako dobro izaziva znojenje, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, usitnjava i odvaja kamence i pijesak iz žuči, bubrega i mokraćnog mjehura. I bijeli cvjetovi smreke su ljekoviti, posebno u liječenju plućnih bolesti. Posebno se dobrim pokazao kod liječenja astme. Mladi vršci kuhani u mlijeku liječe kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, živčanu rastrojenost i drugo. Pomiješana s drugim biljkama, smreka ili borovica je odličan lijek i za mnoge druge bolesti.

Što još možemo liječiti pomoću smrekinih bobica?

Prirodni lijek protiv crijevnih grčeva se priprema tako što se dobro izmiješaju jednaki dijelovi kleke, pelina, hajdučke trave i cvjeta kamilice. Odvoje se 2-3 žličice te mješavine te se preliju sa dvije šalice ključale vode. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procijedite i pijte nezaslađeno. Ovaj čaj će vas osloboditi neugodnih grčeva u crijevima.

Ako imate problema sa glavoboljom onda slijedite ovaj recept. Dobro zdrobite plodove kleke, stavite ih na neku tkaninu i tako ih prislonite na čelo.

Ako nemate teka i teško se natjerate na dnevne obroke, poslužite se prirodnim lijekom od smrekinih bobica. Spremite kompot od plodova kleke uz dodatak šećera. Kada popijete tečnost, pojedite ukusne plodove. Ponovite kroz par dana dok se apetit ne vrati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...