Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Ljekoviti sok od cikle

Cikla je povrće poznato po svojoj ljekovitosti već od antičkih vremena. Ipak, danas ciklu koristimo više kao namirnicu u raznim salatama ili u zimnici kojoj često dodajemo crvene kolutić cikle.

Ova povrtna biljka je bogata mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama, posebno folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem.

Cikla u sebi sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Pokazalo se da je cikla jako dobar borac u suzbijanju tumora i liječenju leukemije. Koristi se i u liječenju malarije, skutnih fibroznih bolesti te liječenju gripe u početnom stanju. Cikla jako dobro regulira krvni tlak, naročito kada je nizak.

Cikla jako dobro utječe na živčani sustav i rad ljudskog mozga. Korisna je u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece. Cikla će dobro djelovati na rad želuca, crijeva i žuči. Korijen cikle prepoznatljiv je po svojoj jarkoj crvenoj boji, koja se ističe zbog skupine crvenog pigmenta betacijanina. Jako je dobra kao dijetalna namirnica jer u 100 grama cikle pronalazimo svega 45 kcal, a pored toga i lako se probavlja. Cikla je važna prehrambena namirnica u vegetarijanskoj prehrani, posebno zbog svog bogatog udjela vitamina B12 koji se nalazi gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla. U cikli možemo pronaći i jod, a uzmemo li u obzir koliko je jod dobar u borbi protiv ateroskleroze i procesa starenja, još jednom možemo doći do zaključka koliko je cikla u biti zdrava.

Ako želimo koristiti ciklu kao zdravu namirnicu, onda ju je najbolje konzumirati sirovu. Ako vam ne odgovara okus cikle, možete ribanoj cikli dodati malo soka od limuna.

Osim korijena biljke, od cikle se može koristiti i njezin list. Od lista cikle možete sebi pripremati ukusno jelo koje podsjeća na špinat ili blitvu.

Tek jedna čaša svježeg domaćeg soka od cikle na dan, znatno će očuvati zdravlje organizma. Još o soku cikle pročitajte u našem članku. Cikla je odlična kao svježa salata uz dodatak jabuke i mrkve. Dovoljno je da sve sastojke naribate, izmiješate i uživate u jako zdravom obroku. Ciklu možete konzumirati bez ograničenja, jako je zdrava a neće vas udebljati. Ako patite od anemije svakako jedite ciklu jer će ona popraviti vašu krvnu sliku. Cikla suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.

Kada kupujete ciklu važno je odabrati svježi korijen koji je pod prstima tvrd, gladak i neoštećene površine. Manje cikle u pravilu se mekanije, no prevelike pak sa druge strane znaju biti žilave. Uvijek tražite korijen cikle srednje veličine. Korijen cikle u frižideru možete čuvati i nekoliko tjedana, po mogućnosti u plastičnim posudama.

Ako želite kuhati ciklu slijedite par praktičnih savjeta. Prije kuhanja potrebno je dobro oprati ciklu. Ne valja ciklu guliti, i nije potrebno to raditi. Cikla se kuha nekih 40 minuta u slanoj vodi.

Ipak, ako želite najbolje iz cikle, trebate ju konzumirati svježu. Svježe pripremljeni sokovi od povrća najbolji su način unošenja svježine u organizam. Sokovi su izvrsna hrana, pa to pravilo vrijedi i za ciklu. Sokovi su jako dobri za osobe koje nisu fizički aktivne i pojedince sklone stresu. Bilo bi dobro da si nabavite sokovnik, no to nije preduvjet za uživanje u svježem soku od povrća i voća. Na okuse sirovih sokova, naročito od povrća treba se priviknuti, no jednom kada se naviknete da ih konzumirate, učinili ste svom tijelu ono najbolje. Trebamo napomenuti da kod osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom, organizam može imati reakciju na veće doze soka od cikle. Zbog toga se preporučuje da doze soka lagano povećavate, krenuvši od jedne čaše soka dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...