Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Liječenje išijasa, uzroci i simptomi

Išijas je mnogima dobro poznati osjećaj boli koja se širi na putu bedrenog živca koji sve od donjeg dijela leđa pa do kukova, preko stražnjice te završava u nozi.

Išijas često nastaje tako što kost na kralježnici pritišće dio živca. Zbog toga dolazi do upale, bolova i često utrnulost u zahvaćenoj nozi.

Bol u nekim slučajevima zna biti zaista intenzivna, no na sreću, u većini slučajeva se išijas liječi tretmanima za nekoliko tjedana. Kod osoba koje nastave imati tešku bol nakon 6 tjedana od tretmana možda će biti potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na živcu.

Simptomi išijasa – Prepoznat će te išijas ako osjetite bol koja zrači iz donje kralježnice na stražnjicu i noge. Možete osjećati nelagodu gotovo bilo gdje duž puta živca. Intenzitet boli može varirati, sve od blage boli do oštre i nepodnošljive boli, malog peckanja ili nelagode. Ponekad možete osjetiti nešto poput strujnog udara. Bol može biti puno veća kada kašljete ili kišete, a dugoročno sjedenje može pojačati simptome.

Išijas obično zahvaća samo jednu stranu vašeg tijela, pa logično i zahvatiti živac u jednoj nozi a ne u obadvije. Neki ljudi znaju imat i ukočenost, trnce ili slabost u mišićima kod zahvaćene noge ili stopala. Možete imati bol u jednom dijelu vaše noge, a ukočenost u drugom dijelu.

Kada je potrebno posjetiti liječnika? Blagi išijas obično prođe s vremenom i strpljenjem, da mnogi ni ne posjete liječnika. Ipak, nekada je neophodno zatražiti stručnu pomoć. U slučaju da vaša vlastita briga o sebi ne uspije olakšati vaše simptome ili bol traje više od jednog tjedna, svakako se obratite liječniku i postupite po savjetu.

Nekada je potrebno potražiti hitnu medicinsku skrb. Ukoliko iznenadno osjetite tešku bol u donjem dijelu leđa ili ukočenosti ili slabost mišića vaše noge, svakako potražite pomoć. Također, u slučaju da bol prati tešku ozljedu poput automobilske nesreće, zatražite pregled da se ustanovi uzrok boli i propiše odgovarajuća terapija. Ukoliko imate problema s kontroliranjem mjehura obratite se liječniku.

Uzroci išijasa mogu biti različiti – Išijas se može javiti kada živac postaje stegnut. To se događa zbog pritiska koji radi disk u kralježnici ili u slučaju prevelikog rasta kosti na kralješku. Rjeđe, živac može biti kompromitiran tumorom ili može biti oštećen bolešću poput dijabetesa.

Kako se liječi išijas? Ako se bol ne popravlja s vremenom vaš liječnik može preporučiti liječenje, a ono se izvodi nekim od sljedećih tretmana.

Lijekovi protiv išijasa i druge metode liječenja – Tipovi lijekova koje vam liječnik može prepisati su lijekove protiv upale, relaksante za mišiće, narkotike i antidepresive. Osim lijekova, išijas se može liječiti fizikalnom terapijom. Jednom kada se bol popravi, vaš liječnik ili fizioterapeut može napraviti rehabilitacijski program koji će spriječiti daljnje ozlijede. Ova terapija obično uključuje vježbe koji pomažu u popravljanju držanja, jačaju mišiće koji podržavaju vaša leđa i poboljšavanju fleksibilnost. Na kraju, ako ništa ne pomogne možda je vrijeme za kirurški pristup liječenju. Operacija je obično rezervirana za slučajeve kada kompromitirani živac uzrokuje određene slabosti, inkontinenciju mjehura i crijeva ili kada imate bol koja se postupno pogoršava ili se popravlja s drugim terapijama. Kao i uvijek, operacija je zadnja metoda, no često je neophodna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...