Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Išijas – Upala velikog živca

Išijas je oboljenje, odnosno upala velikog živca noge. Osoba koja ima išijas može osjetiti jaku bol, ili trnce i nelagodu.

Za liječenje išijasa koriste se mnoge metode, od onih kućnih, prirodnih lijekova pa sve do posjete liječniku, fizioterapeutu ili kirurgu koji će uraditi operaciju.

Krenimo redom, i spomenimo što možete sami poduzeti kod kuće? Kako bi se bol smanjila i upala živca smirila, na bolna mjesta treba stavljati vruće biljne obloge, a uz svakodnevnu masažu biljnim uljem ili biljnom rakijom. Također, ako možete dobro je što češće primjenjivati i biljnu kupku. Osim toga, u organizam treba unositi i što veću količinu vitamina B1.

Neuralgija je jaka, grčevita i teško podnošljiva bol u području pojedinog živca, a može se javljati povremeno, u napadajima, ili može biti manje više stalno prisutna. Uzroci neuralgija mogu biti različiti, a najčešći uzrok je upala živca. Razvoj neuralgije je nepredvidljiv i ovisi o uzroku bolesti. Neuralgije čiji je uzrok donekle poznat nestaju ili se barem smanjuju ako se ukloni uzrok. Ali, postoje neuralgije kod kojih je pravi uzrok nepoznat, a takve neuralgije su učestale i vrlo otporne na razne načine liječenja.

Najčešća neuralgija je išijas – Neuralgija čiji je pravi uzrok nepoznat je išijas. Naime, to je i najčešći oblik neuralgija. Išijas je oboljenje velikog živca noge ili ishijatikusa, a može se javiti ili kao jaka bol ili kao upala živca. Išijas se često javlja kod prehlade, upale u zdjelici i bolesti kralježnice, a najčešće zbog pomanjkanja vitamina B1 u organizmu. Vitamin B1 je vitamin živaca za kretanje te njegov nedostatak uzrokuje upale mnogih ili pojedinačnih motoričkih živaca, a najčešće velikog živca noge.

Prvi znak po kojem prepoznajemo išijas je jaka bol u križima i stražnjoj strani noge, a najčešće se javlja iznenada kod određenog pokreta tijela. Bol je često tako jaka da bolesnik mora nepomično ležati. Bol može biti i blaža, ali bolovi se pojačavaju pri hodanju, stajanju, saginjanja, kihanju, kašljanju te bilo kojem jačem tjelesnom naporu.

Kod išijasa, bol zahvaća stražnju stranu natkoljenice i potkoljenice, a često se širi i prema stopalu. Zbog bolova i u stopalu, bolesnici najradije leže, a dok hodaju štede bolesnu nogu. Uslijed nepravilnog držanja tijela, malo pomalo dolazi do iskrivljenja kralješnice ili skolioze. Osim boli, kod išijasa se javljaju i druge smetnje, kao što su mlohavost i smanjenost obujma mišića, smetnje osjeta, oslabljeni ili nestali refleksi, a kod težih išijasa i oduzetost stopala.

Liječenje išijasa – Išijas je dugotrajna bolest koja se često vraća. Bol je za bolesnika vrlo neugodna te mu otežava svakodnevne funkcije i rješavanje obveza koje ima. U teškim slučajevima išijasa, bolesnik može imati smetnje čak i mjesecima. Liječenje išijasa ovisi o uzroku bolesti, a sastoji se ponajprije u ublažavanju boli i smirivanju upalnog procesa. Osim uzimanja sredstva protiv bolova i velike količine vitamina B1, za liječenje išijasa i ublažavanje popratnih tegoba primjenjuju se kupke, masaža i grijanje.

Poznato je da su vruća voda i vrući oblozi vrlo djelotvorno sredstvo protiv boli i upale živca kod išijasa, a njihovo djelovanje možemo još pojačati primjenom odabranog ljekovitog bilja. Kako bi se bol smanjila i upala živca smirila, na bolna mjesta treba stavljati vruće biljne obloge, a uz svakodnevnu masažu biljnim uljem ili biljnom rakijom, treba što češće primjenjivati i vruću biljnu kupku.

Osim vanjske primjene ljekovitog bilja, potrebno je i čišćenje organizma od otrova i štetnih tvari. Kako bi se tijelo i krv dobro pročistili, u proljeće treba držati kuru s gorkim biljem, a potom post s voćnim sokovima i sokovima od povrća. Osim toga, treba pripaziti na način prehrane kako ne bi ponovno došlo do pomanjkanja vitamina B1 u organizmu, a što je jedan od najčešćih uzroka išijasa.

Divlji kesten je dobar prirodni lijek protiv išijasa – Tinktura od svježih sjemenki divljeg kestena, skupljenih u jesen kad otpadaju s drveta, smiruje bol kod akutne upale velikog živca noge, odnosno napada išijasa. Sjemenke divljeg kestena trebate oguliti, sitno narezati te preliti vrućim 70%-tnim alkoholom. Nakon što zatvoreno odstoji 7-10 dana, tinkturu procijediti. Za vrijeme akutnih napada uzimati 3 puta na dan po 1 čajnu žličicu tinkture umiješane u malo vode.

Kupus je također dobar – Redovito uzimanje veće količine salate od sirovog svježeg ili sirovog kiselog kupusa smanjuje bol i upalu velikog živca noge. Protiv boli pomaže i vrući oblog od mljevenih listova kupusa i gorušice u prahu.

Nikud bez češnjaka – Protiv jakih bolova kod išijasa pomaže mlijeko od češnjaka, ali treba uzimati najmanje 2 dl mlijeka dnevno tijekom 7 dana. Pročitajte ovaj zanimljiv recept.

Ukoliko vam prirodni lijekovi ne pomažu svakako vam savjetujemo da posjetite liječnika, da uradite pregled i postupite po stručnom savjetovanju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...