Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Krumpir je jako zdrav, pa da objasnimo i zašto je tako!

U današnje vrijeme, kada krumpir slovi kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće, trebamo znati neke činjenice koje govore upravo suprotno. Dakle, krumpir je zdrav, i ima u sebi ono što je našem organizmu potrebno.

Malo koje povrće je iskoristivo kao krumpir.

Jako dobro je iskorišten kuhani krumpir, pečeni te kao dopuna mnogim drugim jelima. Ipak, nekako smo ga označili kao namirnicu koja i nije baš zdrava.

Krumpir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir Francis Drake, pomorski istraživač i vojskovođa. Naziv krumpir dolazi od bavarske riječi Gruntbir, što znači ‘kruška iz zemlje’. Engleski naziv ‘potato’ dolazi od američko-indijanske riječi ‘batata’.

Evo par zanimljivih činjenica u vezi krumpira koje sigurno niste znali

Krumpir je ekološki jako čista namirnica. Jako je lako i ekonomski isplativo uzgajati krumpir. Za uzgoj krumpira nije potrebno koristiti umjetno gnojivo ili pesticide, no unatoč tome mnogi poljoprivrednici ih ipak koriste.

Krumpir je jako dobar za zdravlje čovjeka, ali pod uvjetom da ga se ne konzumirate u prženom obliku.

Krumpir je odlična povrtna kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.

Ovo sigurno niste znali. Naime, krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.

Po količini fenolnih spojeva koje u sebi sadrži, krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih putova i raka.

Engleski znanstvenici jednom su studijom u krumpiru pronašli poseban sastojak, kukoamin koji štiti od visokog krvnog tlaka.

2008 godina je proglašena godinom krumpira. Svjetski poznata i priznata organizacija UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti. Prema njihovim analizama, krumpir je namirnica koja bi mogla da suzbije glad u svijetu, odnosno u manje razvijenim zemljama.

Danas postoji preko 1000 vrsta krumpira. Onda nije ni čudo da je krumpir četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.

Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.

Tijekom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.

Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

Suprotno vjerovanju ljudi, krumpir ima jako bogate nutricionističke karakteristike. Trebate znati da je krumpir jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine. Krumpir u sebi sadrži više kalija nego banana. Krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća. Krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna. Krumpir je jako dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina. Krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol. Tek nekoliko krumpira dnevno može opskrbiti organizam dnevnom potrebom za vitaminom C.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...