Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kronova bolest – simptomi, uzroci i liječenje

kronova bolest simptomi
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kronova bolest je autoimuna bolest crijeva koja može da zahvati debelo crijevo ili zadnji dio tankog crijeva. Najčešće se javlja između 15. i 35. godine života, a tačan uzrok nastanka bolesti nije poznat. Kronova bolest, uzrok i simptomi bolesti opisani su u nastavku teksta koji donosimo.

Simptomi Kronove bolesti dosta podsjećaju na ulcerozni kolitis, pa se tačna dijagnoza veoma teško uspostavlja. Njen nastanak najčešće se povezuje s infekcijama, padom imuniteta i lošom prehranom, te drugim nasljednim faktorima. Pušenje i stres takođe mogu biti okidač za nastanak i razvoj ove bolesti.

Razlikuje se nekoliko vrsta Kronove bolesti u zavisnosti od toga koji dio probavnog sistema zahvata: bolest debelog crijeva, bolest tankog crijeva, bolest na samom završetku tankog crijeva i bolest koja je zahvatila i tanko i debelo crijevo. Simptomi, kao i samo liječenje zavise od toga o kom tipu Kronove bolesti se radi.

Simptomi

Iako se simptomi mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta, najčešći su: bolovi u stomaku, nadutost, dijareja, krvava i sluzava stolica, krvarenje, analni cirevi, povišena temperatura, gubitak apetita i tjelesne težine, rane u ustima, osip, crvenilo očiju, bolovi u zglobovima.

Kao i kod većine drugih oboljenja, liječenje je upješnije ako se bolest otkrije u ranoj fazi. Ipak, ljudi veoma često ignorišu prve simptome, pa je liječenje mnogo teže. Zato je veoma važno da, ukoliko primjetite bilo koji od navedenih simptoma potražite stručnu pomoć.

Ukoliko se na vrijeme ne liječi Kronova bolest može da izazove brojne komplikacije poput crijevne opstukcije, perforacije crijevnog zida, stvaranja fistula, te malignih promjena i obilnog krvarenja.

Uspostavljanje dijagnoze

Kao što smo već rekli, Kronova bolest se veoma teško otkriva jer je slična drugim bolestima crijeva, zato se dijagnoza postavlja tako što se eliminiše jedan po jedan mogući uzrok. Koristi se nekoliko testova:

  • Laboratorijski nalaz krvi koji može pokazati potencijalne uzročnike problema, poput anemije.
  • Nalaz stolice koji može pokazati tragove krvi ili sluzi te tako definisati o kojem obliku bolesti se radi.
  • Endoskopija ili jednostavnije, snimanje želuca će dati uvid u stanje gornjeg dijela probavnog sistema.
  • Kolonoskopija ili snimanje crijeva daje uvid u stanje donjeg dijela probavnog trakta.
  • CT pregled debelog crijeva ili magnetna rezonanca pružaju detaljnije snimke stanja bolesti. Oba testa omogućuju vašem ljekaru da vidi eventualne anomalije koja endoskopija ili kolonoskopija ne mogu da pokažu.

Nakon što se izvrše svi testovi, te isključe drugi mogući razlozi za tegobe koje osjećate, postavlja se dijagnoza bolesti. Testovi se mogu ponoviti još nekoliko puta kako bi se utvrdio napredak u liječenju oboljenja.

Liječenje

Ukoliko testovi i nalazi pokažu da pacijent boluje od Kronove bolesti, te o kom dijelu probavnog trakta se radi, uvodi se terapija, a ako je bolest uznapredovala pacijent se upućuje na bolničko liječenje.

Liječenje može uključivati hirurske zahvate, terapiju lijekovima kao i kombinaciju ove dvije metode. Od lijekova najčesće se primjenjuju kortikosteroidi, antibiotici, aminosalicati i imunosupresori. Ukoliko terapija ne pomaže primjenjuju se i biološki lijekovi, te se preporučuje veći unos folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, selena i cinka, vitamina A, B12, C, E i K, probiotika i drugih dodataka prehrani.

U slučajevima kada je bolest uznapredovala ili navedene metode ne pomažu ide se na operativni zahvat koji podrazumijeva uklanjanje dijelova crijeva.

Uravnotežena i zdrava ishrana – manji rizik

Pravilna ishrana je od presudne važnosti za liječenje Kronove bolesti. Zato je važno da znate šta smijete da jedete, a šta ne kada vam ljekar uspostavi dijagnozu. Preporučuju se namirnice bogate proteinima i kalijumom, kompleksni ugljeni hidrati, probiotici, te hrana bogata Omega 3 masnim kiselinama.

Zato je dobro jesti ribu, soju, bijelo meso, svježi kravlji sir, jogurt, svježe voće i povrće, žitarice; maslinovo, sojino, laneno i riblje ulje, te piti dosta tekućine – voda, čajevi i prirodni sokovi.

Izbjegavajte masno meso, te prerađene i suhomesnate proizvode; mliječne proizvode, osim jogurta; jaja, kikiriki i sve ostalo što može da izazove alergijsku reakciju. Ne preporučuju se ni proizvodi od pšenice, zobi, ječma ili kukuruza.

Iako je zdravo i korisno, treba izbjegavati voće koje u sebi sadrži mnogo šećera poput ananasa, grožđa, lubenice, kruške ili smokve. Od povrća je najbolje izbjegavati kupus, karfiol, kelj, poriluk i brokulu jer mogu da pogoršaju tegobe ukoliko bolujete od Kronove bolesti.

Unos hrane koja je bogata vlaknima treba smanjiti na minimum, a iako sigurno obožavate čokoladu, morate je jesti u što manjim količinama.

Previše začinjena hrana može da iziritira sluznicu crijeva. Alkohol, kafa i crni čaj se takođe ne preporučuju.

Lijekovi iz prirode

Kako i za mnoge druge bolesti tako i za Kronovu, priroda ima lijek, samo je potrebno da se otkrije koja biljka pomaže kojem simptomu ili oboljenju.

Kod ovog crijevnog oboljenja presudno je da se imuni sistem podigne kako bi organizam mogao uspješnije i brže da se izbori s bolesti. Osim toga, veoma je važna detoksikacija organizma, te smanjenje i liječenje infekcije.

Zato pijte mnogo tekućine, naročito čajeva koji imaju protivupalno djelovanje. Evo nekoliko odlicnih recepata za ublazavanje tegoba i lijecenje Kronove bolesti:

Čaj od koprive i kantariona

Jednake dijelove koprive, kantariona, kadulje i lista kupine pomiješajte i prelijte ključalom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Na 4 kašike ove smjese ide 9 dcl vode. Procijedite i pijte po 2 dcl četiri puta dnevno prije jela.

Čaj od kleke i hajdučke trave

Plod kleke, hajdučku travu, pirevinu i kičicu pomiješajte i prelijte ključalom vodom. Poklopljen čaj ostavite da odstoji sat i po vremena, a onda ga procijedite. Na 4 kašike smjese ide 7 dcl vode. Pije se po jedna šolja čaja četiri puta na dan, prije obroka.

Čaj od lista kupine i podubice

Pomiješajte list kupine, ranjenik, koprivu, hajdučku travu i podubicu i prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji sat vremena, a nakon toga procijedite. Na 4 kašike smjese ide 9 dl vode. Po 2 dcl čaja pijte 4 puta dnevno prije jela.

Čajevi od kamilice ili kantariona

Jednu supenu kašiku listova i cvjetova kamilice ili jednu supenu kašiku sušenog kantariona prelijte s 1 dcl ključale vode, pa ostavite da odstoji pola sata. Kad čaj procijedite i pijte ga dva do tri puta dnevno.

Život s Kronovom bolesti

Iako se ne može sa sigurnošću reći šta tačno uzrokuje nastanak Kronove bolesti, okidači za njen razvoj su loša prehrana, stres i pušenje. Sve navedeno može da izazove brojne zdravstvene komplikacije kako za oboljelu osobu tako i za njenu porodicu. Zato je važno da se pomoć potraži već pri prvim simptomima. Dobra vijest je što je postoje tretmani koji eliminušu upale i prilično efikasno liječe Kronovu bolest, te smrt uzrokovana njome još nije zabilježena. Da bi se ubrzalo liječenje pridržavajte se savjeta ljekara, vodite računa o prehrani i pokušavate da se što manje nervirate.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...