Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Gospina trava (kantarion) – ulje, čaj, djelovanje, uporaba i načini primjene

kantarion čaj
Foto: Pixabay / Kantarion

Biljka kantarion (gospina trava) raste i kod nas, što je zaista dobro jer je riječ o iznimno cijenjenoj ljekovitoj biljci. Već iz naziva „Gospina trava“ možemo zaključiti da biljka ima poseban status kod čovjeka, a zbog čega je tako, saznajte u nastavku. Jako je popularan kantarion čaj, koji liječi stomačne tegobe.

Opis biljke – Kantarion ili gospina trava

Kantarion je biljka koju zovemo još i: gorač, rupičasta pljuskavica, Gospina trava, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka, ili po latinskom nazivu Hypericum perforatum. Riječ je o višegodišnjoj zeljastoj biljci iz istoimene porodice goračevke (kantarionovke, Hypericaceae).

Biljka ima razgranati korijen, te uspravnu stabljiku koja je gola, i naraste do visine od 20 do 100 cm. Najlakše ćemo kantarion prepoznati po cvjetovima koji su jarke žute boje, a ako ih stisnemo prstima pustit će crveni sok. Kantarion cvjeta od mjeseca svibnja do rujna.

Da bi dobro rasla i razvijala se, biljka treba zemljište sa srednje bogatim hranjivim tvarima te umjereno toplu klimu sa dosta sunčevog svjetla.

Gospina trava bogata je aktivnim spojevima, među kojima možemo izdvojiti hipericin, pseudohipericin, izohipericin, hiperozid, kvercetin, rutin, kvercitrin, biapigenin, amentoflavon, katehin, epikatehin, klorogenske kiseline, hiperflorin, karotenoid, sterol, leukoantocijan i eterično ulje. U sebi sadrži znatne količine vitamina C, karotin,kao i taninske tvari.

Djelovanje i uporaba kantariona

Često se koristi i upotrebljava za liječenje različitih oboljenja. Kantarion djeluje blagotvorno, kako na tijelo tako i na psihu čovjeka. Suvremenim se metodama dokazala djelotvornost biljke, posebno njezino antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Kantarion može pomoći kod slabog imuniteta i kod svih vrsta virusa. Dobro će doći ako imate kožne infekcije, rane, nagnječenja, opekline, ili pak bore po licu i tijelu.

Ako imate potrebu da potaknete metabolizam, opet će vam pomoći gospina trava. Ova biljka čisti krv, te pomaže boljoj probavi i pravilnom radu mokraćnog sustava. Kantarion se koristi kod liječenja dišnog sustava, spolnog sustava, ili bilo kojeg sustava žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem.

To znači da kantarion može liječiti giht, Crohnovu bolest, herpes, astmu, ili bakterijske infekcije.

Spomenuli smo da dobro djeluje na ljudsku psihu – Naime, posljednjih se godina kantarion sve više koristi za liječenje depresije, te za pripremanje lijekova koji liječe depresiju. Kada se koristi za liječenje depresije, prvo se trebate posavjetovati sa liječnikom ili farmaceutom. Važno je kantarion uzimati u propisanim dozama. Kuru liječenja treba propisati stručna osoba jer, baš kao i kod kemijskih lijekova, vrijeme do početka djelovanja može biti 3-6 tjedana. Toliko je zapravo potrebno da se nataloži konstantna razina aktivnih tvari u našem organizmu.

Ljekovito djelovanje gospine trave

Koliko god je dobro poznajemo, toliko je još uvijek neistražena biljka. Još uvijek ne poznajemo sve mogućnosti primjene i ljekovita svojstva gospine trave. Ipak, znamo da značajnu ulogu u ljekovitom djelovanju biljke igra hipericin. Osim te aktivne tvari, i sve druge (koje smo spomenuli prije) imaju svoju ulogu u liječenju.

U narodnoj medicini kantarion se koristi za tretiranje posjekotina, opekotina i hemoroida. Vremenom su ljudi uočili da gospina trava dobro djeluje na rane i ubrzava njihovo zarastanje.

Ako imate promjene na koži, čistu gazu natopite u kantarionovo ulje, te obložite zahvaćenu površinu.

Ulje kantariona je dobro za jačanje kose, te za oporavak vlasišta stradalog od čestih bojanja kose.

Kantarion je bogat taninima, etarskim uljima, smolama, antocijaninom, karotenima i flavonoidnidima.

Kantarion se danas (u obliku ulja) često koristi za liječenje hemoroida. Osim toga, ulje kantariona dobro je za liječenje bijelog pranja, a u obliku čaja se kantarion koristi protiv depresije. Tijekom mnogobrojnih istraživanja došli smo do zaključka da je kantarion jako uspješan u liječenju brojnih psihičkih oboljenja, čak i trauma. Koliko je uspješan u tome najbolje govori činjenica da je u Njemačkoj i zvanično odobren kao lijek kod blažih oblika depresije. U tom slučaju kantarion se izdaje isključivo na recept, jer lijekovi na bazi ove biljke mogu imati određene interakcije sa drugim lijekovima. Ljekovitost ove biljke priznala je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Ljekoviti pripravci od kantariona

Ako se spominje u kontekstu liječenja (kao prirodni lijek), kantarion se najčešće koristi u obliku čaja ili ulja.

Čaj od kantariona ili gospine trave

Ovaj ljekoviti čaj se priprema tako što se u 2 dl kipuće vode stavi žličica sitno isjeckanog kantariona. Posuda se skloni sa kola, i pusti se 10-15 minuta, da stoji poklopljeno. Čaj se pije tri puta dnevno u slučaju gastritisa, čira na želucu, proljeva ili žutice. Također, ovaj isti čaj, u istom doziranju, se pije i u slučaju glavobolje, te bubrežnih i menstrualnih tegoba.

Ulje od kantariona ili gospine trave

Kasnije ćemo detaljno opisati postupak izrade kantarionovog ulja, ali ćemo ovdje u kratkim crtama objasniti 2 postupka. Dakle, ulje od kantariona može se napraviti na dva načina:

  • Prvi način je da u bocu volumena 2 litre stavite jednake količine listova i cvjetova kantariona, ali da ostane 8 cm prazno do vrha. Nakon toga stavite i stabljiku, pa do vrha natočite domaće maslinovo ulje. Bocu zatvorite čepom od pluta i stavite na suncu da stoji mjesec dana.
  • Drugi način izrade ulja je brži, a radi se tako da ugrijanu bocu od 1 litre, stavite istu količinu cvjetova i listova, opet pazeći da ostane 8 cm prazno do vrha. Nakon toga u bocu dodajte prirodno maslinovo ulje (koje ste zagrijali na temperaturi 60 do 70C stupnjeva). Zatvorite bocu sa čepom od pluta i ostavite da stoji 10 dana na suncu.

Kantarion je odličan izbor za liječenje ženskih problema. Naime, u biranoj grupi biljaka koje dobro djeluju protiv ženskih problema nalazi se i gospina trava. Osim ove biljke, za liječenje ženskih problema dobre su: žalfija, kamilica i hajdučka trava. Najčešće se koriste vaginalete sa uljanim ekstraktom cvjetova ovih biljaka. Ako imate bijelo pranje ili neki sličan ginekološki problem, tretiranje uljem od kantariona može biti od velike pomoći. Drugi način apliciranja ulja u rodnicu je stavljanje tampona, kojeg ste prethodno namočili u ulje. Ove prirodne vaginalete pomažu i ženama u menopauzi, jer djeluju protiv bakterija i gljivica.

Recepti: Prirodni preparati od kantariona

Spomenuli smo već kratke korake kako se pravi čaj od kantariona ili kantarionovo ulje, ali ćemo sada detaljno objasniti korake, a nadopisat ćemo i još neke recepte. Naučite kako se pravi ulje od kantariona, čaj, vino ili tinktua.

Recept za kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje jedno je od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima biljke. Omjer koji se uzima prilikom pravljenja ulja je 100 grama cvjetova na 1 litru ulja. Najbolja baza (ulje) za pripremu je maslinovo, domaće, nerafinirano ulje.

Priprema ulja je jednostavna: Svježe, tek ubrane cvjetove ostavite da odstoje preko noći. Tako će svi kukci iz cvjetova izaći, a cvjetovi će omekšati. Sutradan cvjetove stavite u prozirnu staklenu bocu i prelijte maslinovim uljem.

Bocu prekrijte čistom i prozračnom gazom, pa pričvrstite gumicom. Ostavite bocu sa uljem i cvjetovima kantariona da stoji 40 dana na suncu. Potrudite se da svi cvjetovi budu uronjeni u ulje, a povremeno možete i lagano promućkati bocu.

Nakon 40 dana možete procijediti ulje kroz gazu. Kada ste procijedili ulje, možete još dodatno pritisnuti cvjetove, da iscijedite sve ostalo ulje i ljekovite tvari cvjetova.

Vaše ulje od kantariona je gotovo. Čuvajte ga u čvrsto zatvorenim tamnim bocama. Nemojte ga čuvati u frižideru, kao što se često savjetuje kod drugih masti i ulja.

Ako ste sve dobro uradili, dobili ste kvalitetno prirodno kantarionovo ulje. Ono treba biti tamno crvene boje.

Gdje kupiti ulje kantariona?

Ako niste u mogućnosti da sami napravite kantarionovo ulje, onda ga lako možete kupiti. Obično se prodaje u manjim, tamnim bočicama, u biljnim ljekarnama. Rok trajanja ulja od kantariona je oko godinu dana, od datuma proizvodnje.

Recept za tinkturu od kantariona

U liječenju se često koristi i tinktura od kantariona. I ovaj prirodni lijek se lako priprema, pa slijedite kratke i precizne upute.

Priprema tinkture zapravo je jako slična receptu za pripremu ulja. Razliak je u tome što se kod tinkture, umjesto ulja, koristi domaća jaka rakija (ili votka). Kada je tinktura gotova, procijedi se i koristi 3 puta na dan, po 30-40 kapi razrijeđenih u malo vode ili čaja.

Ovako pripremljena tinktura od kantariona vjerojatno će imati pravi omjer (koji je standardiziran na aktivni hipericin), pa se može uzimati oralno u slučaju depresije, bez pauze dugotrajno i višemjesečno, bez štetnih posljedica.

Osim kod depresije, tinktura će dobro doći za tretiranje modrica, uganuća, gihta, ogrebotina, uznemirenosti i strahova.

Recept za vino od kantariona

Možda niste znali, ali se od kantariona može praviti vino. I ovo vino je zdravo, ali kao i svako alkoholno piće, samo ako se pije umjereno i po potrebi.

Pravite vino kako smo napisali: Prikupite 40 grama cvjetova kantariona i stavite ih u staklenku ili u bocu. Cvjetove zalijte 1 litrom kvalitetnog vina, i pustite da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Nakon mjesec dana, ocijedite cvjetove, pa još jednom dodatno procijedite cvjetove u vinu (pomoću čiste gaze). Tako ste u vino ispustili sve potrebne aktivne tvari iz kantariona.

Vino se pije kao aperitiv, prije jela po 2 čašice. Dobro će doći boljoj probavi.

Još jednom za kraj – upotreba kantariona u liječenju

Sada ćemo nabrojati konkretne primjere liječenja uz pomoć kantariona i prirodnih pripravaka od ove biljke.

Uljem od kantariona možete mazati kraste, osipe, lice, tijelo ili hemoroide. Za liječenje bijelog pranja ili sličnih vaginalnih problema, ulje kantariona se aplicira direktno u rodnicu. Za takav način liječenja možete se poslužiti i tamponom, koji namočite u ulje i stavite u rodnicu. Žene trebaju paziti da redovno mijenjaju tampona, barem 3 puta na dan, i da ga izvade nakon 15-30 minuta. Ulje će pomoći protiv različitih gljivičnih i bakterioloških, pa i nekih virusnih oboljenja. Kantarionovo ulje pomaže regeneraciji stanica i tkiva u rodnici, te kod energetskih i emotivnih problema koji su povezani uz genitalne organe.

Ulje od kantariona, baš kao i čaj od ove biljke može djelovati protiv depresije. Za uzimanje lijeka, možda je pogodniji čaj. Naime, suvremenim istraživanjima dokazali smo da kantarion dobro djeluje protiv depresije. Aktivne tvari iz biljke djeluju tako da usklađuju razinu hormona seratonina i dopamina – na prirodan način.

Protiv kožnih problema

Kantarion protiv različitih kožnih problema dobro djeluje ponajviše zbog svojih antibakterijskih svojstava. Na taj način rane brže zacijele, i neće doći do infekcija. Također, uljem kantariona možete liječiti opekline prvog stupnja, koje se najčešće pojave nakon prekomjernog izlaganja suncu. Ipak, treba biti oprezan, jer se ulje kantariona nikako ne smije koristiti za vrijeme sunčanja, jer je ovo ulje foto-osjetljivo i može povećati šansu od crvenila kože i još većih opekotina. Kada se primjenjuje na koži, ulje se lagano u tankom sloju aplicira na zahvaćeno područje ili na ranu. Nemojte ulje kantariona stavljati na ranu koja još krvari.

Kantarion čaj

Kantarion je dobar i kada vas boli u trbuhu, ako imate upalu jajnika, ali i kod bolnih bubrega te protiv proljeva. U ovim prilikama je najbolje uzimati čaj od kantariona, ili tinkturu koju ste napravili po već napisanom receptu.

Masaža uz pomoć ulja od kantariona pomoći će vam da se opustite, ali može ublažiti čak i jaku probadajuću bol. Protiv probadajuće boli ulje možete uzimati i oralno dva puta dnevno, ili piti čaj od gospine trave.

Ako imate uklještenje živaca uzmite 2-3 kapi kantarionovog ulja, nakapajte ih u 2 žlice maslinovog ulja i time masirajte bolno mjesto svakih 3 sata.

Kantarianovo ulje pomaže i kada vas boli uho. Možete ga koristiti tako da jednostavno nakapate ulje u uho, pa zatvorite bolno uho manjim komadićem vate. Moramo upozoriti da kantarionovo ulje ne ukapate u uho ako već imate iscjedak, jer to može pogoršati situaciju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...