Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Naučite napraviti ulje od kantariona i saznajte kako se koristi u liječenju

kako napraviti kantarionovo ulje
Foto: Pixabay / Kantarionovo ulje

Ulje od (Gospine trave) kantariona jako je cijenjeno kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, i kroz godine je dokazalo svoja ljekovita svojstva.

Kako i samo ime kaže, ovo se ulje pravi od biljke kantarion, koju poznajemo i po imenu Gospina trava. Ulje je izrazito ljekovito, i lako je dostupno u trgovinama ljekovitih proizvoda, apotekama i biljnim ljekarnama. Osim što ga možete kupiti, ulje kantariona možete i sami napraviti, kod kuće.

U nastavku teksta ćemo vas ukratko upoznati sa ljekovitim uljem, napisat ćemo recept za kantarionovo ulje i spomenuti par primjera kako se koristi u liječenju.

Ljekovito djelovanje kantarionovog ulja

Mnogi će se složiti da ovo ulje ima raznoliko djelovanje i da je dosta efikasno u liječenju mnogih oboljenja. Ulje kantariona se može koristiti za liječenje fizičkih oštećenja kože, hemoroida, rana, pa i za liječenje depresije.

Manje je poznato, ali kantarion ima antidepresivna svojstva zbog čega se biljka i proizvodi od ove biljke koriste kao prirodno sredstvo protiv depresije.

Eterična ulja u kantarionu mogu se koristiti za liječenje opeklina, ožiljaka, čireva, pa i reume i gihta. Ovo prirodno ulje uvršteno je među najpopularnija ljekovita ulja u svijetu. Čak i danas, u vrijeme suvremene medicine, ovo ulje se često koristi jer su dokazana njegova ljekovita svojstva.

Recept za prirodno kantarionovo ulje

Ako sami sebi želite napraviti ulje od kantariona, pročitajte recept za izradu ulja. Postupak pripreme kantarionovog ulja traje jedno izvjesno vrijeme, pa je važno da imate strpljenja, a sami recept za izradu ulja je jako jednostavan.

Kako napraviti kantarionovo ulje

Za pripremu kantarionovog ulja trebat će vam svježe ubrani cvjetovi kantariona (Gospine trave) i kvalitetno maslinovo ulje, najbolje nerafinirano. U nastavku slijede koraci, da saznate kako napraviti kantarionovo ulje.

Korak po korak: Izrada kantarionovog ulja – Dakle, potrebni su vam svježi cvjetovi kantariona, kvalitetno maslinovo ulje i malo strpljenja i dobra volja. Sakupljene cvjetove operite u hladnoj i čistoj vodi pa ih osušite. Kada ste cvjetove osušili stavite ih u čistu staklenku pa u nju natočite maslinovo ulje. Natočite toliko ulja, koliko je potrebno da sva količina cvjetova bude potopljena (uronjena) u ulje. Zatvorite staklenku i pustite je da stoji na svijetlom mjestu, da vrijeme obavi svoje.

Staklenka treba da stoji oko mjesec dana, ali je potrebno svako par dana promućkati, da se sastojci namoče i da cvjetovi iz sebe puste što je više moguće aktivnih tvari. Nakon mjesec dana možete primijetiti da je ulje promijenilo boju. Ulje je poprimilo crvenu boju, i to je znak da ste uspjeli. Dobili ste prirodno kantarionovo ulje.

Sada vam preostaje da ga procijedite i pretočite u manje bočice iz kojih ćete uzimati ulje po potrebi. Ulje trebate čuvati na nižim temperaturama, u mračnom prostoru, da bi što duže izdržalo. Ako ga dobro čuvate, kantarionovo ulje može trajati i više od godinu dana.

Ako ste pripremili veće količine, i smatrate da ga nećete moći potrošiti, slobodno ga dajte (podijelite) sa drugima. Svakome će dobro doći, posebno jer ima raznoliku primjenu.

Zbog čega je ulje kantariona tako ljekovito?

Kantarionovo ulje efikasno je u liječenju akni, opeklina, rana, ujeda od insekata, pa čak i depresije. Ljekovito je ponajprije zbog jako dobrog balansa aktivnih spojeva koje pronalazimo u ulju.

Ulje kantariona obiluje različitim ljekovitim spojevima, među kojima se posebno ističe aktivni sastojak hipericin. Hipericin djeluje protuupalno, umirujuće i regenerirajuće.

Napomena: Kada već pišemo o kantarionovom ulju, potrebno je spomenuti da ga nije dobro koristiti na mjestima izloženim sunčevoj svjetlosti. Nikako ga nemojte koristiti za sunčanje. Naime, ulje kantariona je fotosenzibilno zbog čega se ne smije koristiti na mjestima na koži koja će biti izložena sunčevim zrakama.

Ako ste pak zadobili opekotine od sunčanja, ulje kantariona možete koristiti da ublaži bolove i pomogne oporavku kože.

Što možete liječiti kantarionovim uljem?

U nastavku ćemo napisati neke situacije kada će vam ulje kantariona dobro doći. Koristite ga u slučaju:

Depresije – Kantarionovo ulje dobro djeluje protiv depresije. To su pokazala i mnoga suvremena istraživanja, koja su dala rezultate koji nam govore da ulje kantariona liječi depresiju, čak i onu sezonsku. Djeluje tako da usklađuje razine hormona seratonina i dopamina.

Probleme sa kožom – Ulje kantariona dobro će poslužiti kao prirodni lijek za različite kožne probleme. Poznato je da ulje djeluje antibakterijski, što znači da će rane lakše i bolje zacijeliti, a sa kantarionovim uljem možete liječiti i opekotine prvog stupnja. Na koži se ulje koristi tako da se na određeno mjesto namaže, ali ga nije dobro koristiti na ranama koje još krvare.

Liječite probavne tegobe – Ulje gospine trave koristi se kao lijek za probavne tegobe, najčešće kada vas boli u trbuhu, ili kod upale jajnika. Također, ulje će dobro doći i kod bolnih bubrega te protiv proljeva.

Masaža kantarionovim uljem – Prirodno ulje kantariona izuzetno je pogodno za masaže. Osim primjene masažom, u slučaju probadajuće boli, ulje kantariona možete uzeti oralno, dva puta dnevno, da bol nestane. Možete pripremiti i čaj od kantariona, koji djeluje i protiv depresije, ali i protiv bolova u leđima izazvanih napetošću.

Liječite uklještenje živaca – Za bolne i ukliještene živce iskoristite dvije do tri kapi kantarionovog ulja. Stavite ih u dvije žlice maslinovog ili bademovog ulja te mažite na bolno mjesto svaka tri sata.

Protiv uhobolje – Kantarianovo ulje pomoći će vam ako imate bolove u uhu. Možete ga upotrijebiti samostalno, odnosno jednostavno nakapati u uho i zatvoriti uho komadom vate. Samo trebate biti pažljivi jer, nije dobro stavljati kantarionovo ulje (ni bilo koje drugo) u uho u kojem postoji iscjedak jer možete samo pogoršati situaciju.

Sada kada znate kako napraviti kantarionovo ulje, i kako se koristi u alternativnoj medicini, ne vidimo što vas spriječava da to i učinite.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...