Imate česte migrene i probleme sa glavoboljom? Pročitajte malo više na tu temu. Naučite prepoznati simptome migrene i glavobolje, te kako ih liječiti.
Ako imate problema sa migrenom češće od dva puta tjedno, vama je kvaliteta života itekako narušena, pa je potrebno poduzeti korake protiv migrenskih napada.
Migrenu prepoznajemo po snažnoj pulsirajućoj boli, koja zna biti jako neprijatna, zbog čega osoba nije u stanju da neometano obavi svakodnevne zadatke. Danas mnogi ljudi piju kavu, misleći da će im ona pomoći u borbi protiv migrene. Ipak, stručnjaci ne misle tako. Oni naime tvrde da je kofein kontroverzna supstanca, jer može i ublažiti i izazvati glavobolju.
Kako se liječi glavobolja i koji su najbolji recepti za liječenje migrene prirodnim putem saznajte u nastavku ovog teksta.
Koji su simptomi migrene? Migrena je jako učestala pojava. Javlja se u gotovo 15 do 20% slučajeva od ukupnog broja stanovništva. Kod tih osoba javljaju se simptomi migrene i smatraju se za jednu od najzastupljenijih vrsta glavobolje. Migrena se javlja i kod muškaraca i kod žena, no uočeno je da se ova vrsta glavobolje dosta češće zna pojaviti kod ženske populacije, uglavnom onih mlađih žena u svojim dvadesetim i tridesetim godinama života. Migrena se zna pojaviti i u mlađem, dječjem uzrastu. Nema pravila o tome koliko će se često javljati napadi migrene, pa tako neke osobe imaju do dva napada godišnje, a neke nekoliko njih mjesečno, pa čak i tjedno, što itekako narušava kvalitetu života.
Ponekad je migrena kod žena vezana isključivo za menstrualni ciklus, no ni tu nema pravila, jer se migrena kod mnogih žena javlja bez ikakvog logičnog razloga s kojim bi mogli povezati ovu bolest. Ona se karakterizira povremenim napadima glavobolje, koje su umjerenog ili dosta jakog intenziteta, prepoznatljivog pulsirajućeg karaktera, a može biti praćena sa jakom mučninom, koje prati povraćanje i nerijetko prevelika osjetljivost na svjetlost, mirise i zvuke.
Spomenuli smo već pokušaje liječenja migrene šalicom kave. Dakle, ako mislite migrenu liječiti kavom, ne nadajte se zajamčenom uspjehu. Istina je da kofein zaista može privremeno ublažiti bol u glavi, tako što će suziti proširene krvne žile, ali ovaj efekt kratko traje. Nakon toga kava na naš organizam djeluje sasvim suprotno, odnosno krvne žile se još više šire a pulsirajuća glavobolja postaje jača. Zato, kada budete tražili mogućeg krivca za pojavu migrene i vodili dnevnik ishrane, obratite pažnju i na kavu. Obavezno zapišite da ste popili kavu, i proučite reakcije vašeg tijela na taj korak.
Koji su mogući uzroci migrene? Uzroci ili uzrok migrene još uvijek nije sasvim poznat. Ipak, smatra se da do migrene dovode stalna nervoza, stres, ubrzan način života i neadekvatna ishrana. Većina ljudi kod kojih su simptomi migrene intenzivni, pate od gotovo neizlječivih glavobolja i često traže rješenje u lijekovima, ali oni ne vode ka izlječenju, već samo trenutno ublažavaju neprijatne tegobe. S druge strane, sve je više dokaza o tome da promjena načina ishrane može pozitivno da utječe u mnogim slučajevima. Jednostavnim, zdravim odabirom namirnica neke osobe mogu smanjiti učestalost i intenzitet napada migrene. Ako određena vrsta namirnica predstavlja okidač za vašu migrenu, ona će se javiti ubrzo nakon njenog konzumiranja. Da otkrijete što vam najviše smeta, najbolje je da vodite dnevnik ishrane, pomoću kojeg će te otkriti što vam točno smeta. Također, obratite pažnju na navike spavanja, vremenske prilike, emotivno stanje, lijekove koje ste eventualno pili i druge moguće faktore koji su možda potakli napad migrene. Prema rezultatima nekih studija, ako iznenada osjetite izuzetnu želju za nekom vrstom hrane, poput voćnog jogurta ili slatkiša, obično je to signal da će se migrena i glavobolja pojaviti za manje od 72 sata. Preporučujemo vam da mjesec dana izbjegavate sve namirnice koje spadaju u potencijalne okidače glavobolje, a ako vam se one smanje ili nestanu, nakon toga počnite s njihovim postepenim uvođenjem. Naime, svaka tri do četiri dana uvodite u ishranu po jednu namirnicu.
Hrana koja može izazvati migrenu – Možda ste čuli da osobe, koje imaju česte glavobolje, trebaju izbjegavati konzumiranje crnog vina, čokolade i fermentiranih sireva. Razlog tome je što su te namirnice prepoznate kao okidači migrene. Naime, simptomi migrene se intenziviraju ukoliko konzumirate spomenute namirnice, a glavni krivac za to je tiramin. Tiramin je derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod osjetljivih ljudi tiramin uzrokuje porast krvnog tlaka, a povišeni krvni tlak izaziva glavobolju. Osim glavobolje, mogu se pojaviti i drugi znakovi koji ukazuju na nepodnošenje tiramina, poput osipa i drugih alergijskih reakcija. Istraživanja su pokazala da se iza čak 20% migrena krije upravo netolerancija na tiramin, a osim fermentiranih sireva, čokolade i crnog vina, ovaj spoj sadrže i crno grožđe, pivo, kiseli kupus, soja sos, kvasac te brojni aditivi. Sirevi koji sadrže najviše tiramina jesu oni buđavi, stari cedar, mocarela, feta, parmezan i gorgonzola.
Ako patite od migrene, pazite se nitrata – Ukoliko su kod vas simptomi migrene jako česti, važno je da znate da su salama, šunka, slanina i ostale mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi na spisku potencijalnih okidača vaših neprijatnih tegoba. Za to su krivi opasni nitriti ili nitrati koji se nalaze u spomenutim proizvodima. Moguće je da ćete se zauvijek osloboditi migrene samo ukoliko potpuno eliminirate ove namirnice.
Protiv bolova u glavi djeluje i izbjegavanje štetnog aspartama – Danas na gotovo svakom proizvodu vidimo oznake ‘bez šećera’. Nažalost, često se umjesto šećera, za koji se zna da je štetan, koriste umjetna sladila, još više štetna, no i dalje imaju komercijalnu upotrebu i mogu se prodavati po policama dućana širom svijeta. Umjetna sladila koja spominjemo su mnoga, a među njima i aspartam. I danas se vode prepiranja o njegovom štetnom/sigurnom djelovanju na naše zdravlje, pa neki tvrde da je potpuno siguran za upotrebu, dok ga drugi smatraju pokretačem mnogih vrsta glavobolje, uključujući i migrenu. Ne zna se točno zbog čega aspartam izaziva glavobolju, ali je činjenica da će se simptomi migrene svakako intenzivirati i to kod osoba koje su joj inače sklone. Zato, pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima, te izbjegavajte one sa ovim umjetnim sladilom.
Migrena može nastati i zbog mononatrijum-glutamata – Za ovaj spoj mnogi nikada nisu ni čuli. Spomenuti spoj se jako često koristi u hrani i namirnicama proizvedenim u Kini. Zbog toga je važno da znate da takva hrana sadrži mononatrijum glutamat, koji je jako čest pokretač vaskularnih glavobolja. Stručnjaci kažu da neki ljudi jednostavno ne mogu dobro razgraditi mononatrijum-glutamat, zbog čega se on nagomilava u krvotoku i izaziva burnu kemijsku reakciju zbog čega se simptomi migrene znatno pojačavaju. Nije samo kineska hrana izvor ovog zla već i mnogi industrijski proizvodi, te vas ponovo podsjećamo na značaj detaljnog čitanja deklaracija.
Uzrok migrene je i masna hrana – Masna hrana je višestruko štetna po čovjekovo zdravlje, a razlog više da je izbjegavate jeste i to što masna hrana može dovesti do glavobolje. Masne kiseline, naročito oleinska i linoilna, koje se nalaze u masnoj hrani mogu također biti uključene u vaskularne mehanizme nastanka migrene i glavobolje. Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, tijekom napada migrene znatno raste razina slobodnih masnih kiselina u našoj krvi. Istovremeno oslobađa se i serotonin, odnosno hormon sreće, koji direktno utječe na širenje naših krvnih žila u mozgu. Smatra se da upravo on izaziva širenje krvnih žila, te da njegovo lučenje dovodi do spomenute slobodne masne kiseline.