Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Što je migrena i kako se može liječiti prirodnim lijekovima?

Kao poseban oblik glavobolje migrena se uglavnom javlja u mladoj dobi života, a često je nasljedna.

Riječ je o kroničnoj bolesti, kada se glavobolja javlja u napadima, odnosno povremeno, a uglavnom zahvaća polovicu glave.

Vremenski napadi traju od nekoliko sati do cijeloga dana.

Uz glavobolju javlja se opća slabost, mučnina, suzenje očiju, vrtoglavica, znojenje i povraćanje. Prije samoga napada javljaju se predznaci u vidu očnih smetnji kao što su svjetlucanje, iskrenje te pojava ‘zvjezdica’ pred očima.

Napadi počinju ujutro, nakon buđenja, traju nekoliko sati i postepeno nestaju. Napade migrene veoma često izazivaju tjelesni i duševni napori, a u žena se javljaju neposredno prije i u prvim danima menstruacije.

Drži se daje uzrok glavobolje kod migrene u smetnji širenja krvnih žila glave i mozga. Najprije dolazi do grča krvnih žila, a zatim do njihova proširenja. Do tih promjena dolazi uglavnom zbog preosjetljivosti organizma na razne nepovoljne utjecaje.

Liječenje migrene pomoću ljekovitog bilja

Sastav čaja: 50 grama cvjetova i listova ruže penjačice, 50 grama korijena jagorčika korijena,  40 grama iđirota, 40 grama listova mažurana, 30 grama cvjetova lipe, 30 grama odoljena, 20 grama listova ružmarina, 20 grama listova i cvjetova kunice, 20 grama listova pelina, 10 grama ljubice mirisne (cvjetova s peteljkom), 10 grama stabljike ive trave, 10 grama žila lincure i 10 grama listova i cvjetova muške i ženske kantarije.

Pripremanje i primjena čaja: Ljekovite trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 grama mješavine trava. Ujutro staviti na laganu vatru i kuhati poklopljeno minutu i pol. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i držati začepljena. Piti 3 puta dnevno medom zaslađeni čaj, prije i poslije jela po jedan i pol decilitar. Bolesnicima koji boluju ujedno i od šećerne bolesti umjesto meda u čaj dodavati malo svježeg limunova soka.

U pogledu ishrane, poštivati upute za liječenje glavobolje, s time što je dopušteno jesti meso s roštilja i popiti 2 dl vina pomiješanog s mineralnom vodom.

Zabranjeno je uzimati crnu kavu, cigarete, masnoću životinjskog porijekla. Izbjegavati fizičke i psihičke napore.

Umjesto navedenog osnovnog čaja, može se koristiti i čaj pripremljen od slijedećih trava: 50 grama korijena odoljena, 40 grama stabljike kunice, 40 grama listova pelina, 30 grama listova matičnjaka, 20 grama listova ružmarina, 20 grama stabljike ive trave, 10 grama cvjetova zovine, 10 grama stabljike timijana i 10 grama stabljike ljubice mirisne.

Čaj se priprema i koristi na isti način kao prethodni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...