Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koji su razlozi nastanka ranica u ustima? Kako ih možete spriječiti?

Ranice u ustima nisu rijetka pojava te one mogu biti jako ozbiljan problem za ljudsko zdravlje općenito.

Također, ranice u ustima su iznimno bolne i neugodne, pa ih pokušavamo izbjeći kako god, a ako ih već imamo onda gledamo kako ih ukloniti.

Ranice nikada ne nastaju bez razloga, pa ako želimo spriječiti njihovu pojavu, prva linija obrane je ukloniti razloge nastanka ranica u ustima. Postoje razlozi pojave ranica koje treba znati da bi mogli djelovati protiv pojave ove bolesti.

Ranice u ustima smetaju nam da jedemo, jako su bolne i stalno nam odvlače pažnju. Jednostavno, one nam smetaju. Čak i ako možete ignorirati bol i peckanje u ustima, konzumiranje hrane postaje jako otežano zbog bolova koji se javljaju. Ovdje su neki od razloga nastanka ovih ranica, pa ih proučite i pokušajte djelovati protiv njih.

Ugriz – Jedan od najčešćih uzroka nastanka ranice u ustima je slučajan ugriz unutrašnjosti usne, dok jedete. To se događa kada se objeduje žurno, pa se u tom slučaju u zagrizu nađe unutrašnji dio usta. Dakle naš savjet je da pokušate jesti polako i pažljivo.

Začinjena hrana – Jako začinjena hrana također može uzrokovati ranice u ustima. Kad jedete previše začinjenu hranu, toplota vašeg tijela se povećava, a akumulirana toplota tijela može prouzrokovati nastanak ranica u ustima.

Ozljede četkicom za zube – Još jedan čest razlog nastanka ranica u ustima jeste ozljeda četkicom za zube. Ako koristite četkicu niske kvalitete koja ima jako tvrde dlačice, možete ozlijediti unutrašnjost vaših usana. To može dovesti do bolnih ranica u ustima.

Herpes – Herpes je uobičajena virusna infekcija koja uzrokuje ranice u ustima. Ustvari, ranice u ustima mogu biti jedan od prvih znakova herpesa. Pročitajte kako se liječi herpes.

Vruća hrana – Kada jedete vruću hranu, možete spržiti unutrašnjost usta i ozlijediti površinsko tkivo. Dakle, ne morate jesti vruću hranu. Ohladite je malo prije nego što je stavite u svoja usta.

Iritacija kože – Neke kemikalije mogu uzrokovati iritaciju kože zbog čega mogu nastati ranice u ustima. Na primjer, tekućine za ispiranje usta koje su vrlo jake su jedan od najčešćih razloga za nastanak ranica u ustima.

Pušenje – Pušenje doslovno ‘jede’ unutrašnje obloge usta. Ako ste pušač, a imate česte ranice u ustima, to može biti prvi znak raka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...