Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koje ulje je najbolje koristiti? Saznajte kakvo djelovanje ima pojedino ulje

Neke vrste jestivih ulja dobra su preventiva protiv demencije, neka smanjuju rizik od raka, ali ima i onih u kojima je razina masnoća veoma visoka.

Ako želite da napravite dobar izbor, vjerojatno imate mnogo dilema. Istraživanja su pokazala da su ulja bogata omega-3 masnim kiselinama veoma dobra za zdravlje.

Pored toga što smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu kod smirivanja upalnih procesa u organizmu.

Razinu kolesterola snizit će i omega-6 masne kiseline, međutim budite oprezni, jer ako pretjerate rizik od demencije se udvostručava.

Najčešće unosimo suviše omega-6 (ulja biljnog porekla, piletina i većina industrijski obrađene hrane), a nedovoljno omega-3 (riba, koštunjavi plodovi i svega nekoliko vrsta biljnih ulja).

Dnevni unos ulja ne bi trebalo da prelazi sedam žličica za muškarce, i pet za žene.

Ukratko ćemo spomenuti najčešće vrste ulja, i kako koje ulje djeluje na naš organizam

Ulje masline – Maslinovo ulje smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, vjerojatno zbog toga što je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, i sprečavaju razvoj raka dojke. Ovo ulje sadrži i antioksidante koji sprečavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na organizam.

Sa druge strane, maslinovo ulje ima relativno visoku razinu zasićenih masnih kiselina i nije baš bogato omegom-3. Može se koristiti u pripremi gotovo svih jela europske kuhinje.

Ulje od sjemenki lana – Ulje od sjemena lana je bolji izvor omege-3 nego bilo koje drugo ulje i sjajan je izbor za vegetarijanska jela. Redovna upotreba ove vrste ulja pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi. Sa druge strane, ovo ulje nije baš naročito zgodno za kuhanje jela uobičajenih za Europu, a ako ga ne čuvate na hladnom i tamnom mjestu veoma brzo užegne, odnosno oksidira i postane neupotrebljivo.

Ulje od repice – Ulje od repice je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a ujedno ima i manje zasićenih masnih kiselina nego bilo koje drugo jestivo ulje. Ima deset puta višu razinu omege-3 od maslinovog ulja. Može se koristiti za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Ovo ulje praktično nema mana, osim što je pomalo bezukusno, tako da nije pogodno za spremanje salata i umaka.

Suncokretovo ulje – Suncokretovo ulje je odličan izvor vitamina E – jedna ili dvije žličice ovog ulja zadovoljavaju dnevne potrebe. Može se zagrijavati do visokih temperatura, tako da je pogodno za prženje.

Sa druge strane, bogato je omega-6 kiselinama, tako da se, ako redovno upotrebljavate suncokretovo ulje, morate se pobrinuti da potrebe organizma za omegom-3 zadovoljite unošenjem drugih namirnica. Ovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko istu dozu ulja koristite za prženje u više navrata, ono postaje veoma štetno.

Ulje od bundeve – Ulje od bundeve ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omegu-3. Ovo ulje odlično je za pripremanje prženog povrća, pošto se može zagrijavati do relativno visokih temperatura, a odlično je i za salate. Tamnozelene je boje i vrlo lijepo izgleda u preljevima. Ipak, ovo ulje, za razliku od bundevinih sjemenki, ne sadrži naročito visok nivo cinka, željeza i magnezija, a i prilično je skupo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...