Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kiseli kupus obožavamo, posebno u blagdanske dane

Kiseli kupus kroz povijest jako cijenimo, pa i danas – kao namirnicu i prirodni lijek. Stoljećima je poznat, a zbog svojih osobina i danas ga pronalazimo u svim kuhinjama svijeta.

Iako je kiseli kupus nadaleko poznat, možemo slobodno kazati da ga mi posebno njegujemo. Postao je svojevrsni sinonim za hladne mjesece u godini, te kao neizostavan sastojak mnogih blagdanskih jela.

U nastavku ćemo se malo detaljnije osvrnuti na ovu namirnicu. Napisat ćemo zbog čega je baš kiseli kupus tako dobar i kada nam sve može dobro doći. Odmah da se razumijemo, kiseli kupus je uvijek dobar, ali ako ga ne jedete stalno, ovo su ipak trenutci kada bi trebali posegnuti za ovom ukusnom i nadasve zdravom namirnicom.

Manje je poznato, ali je činjenica da je moreplovac James Cook, tijekom dugačkih plovidba po otvorenom moru, svoju posadu hranio kiselim kupusom. Na taj način je posada bila zdrava, posebno od skorbuta – bolesti koja se javlja u nedostatku određenih elemenata, kojima su inače moreplovci oskudijevali.

Sebastian Kneipp, poznati alternativni medicinar liječio je dijabetes, giht, opekline i upalna stanja pomoću kiselog kupusa. Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost mnogih poznatih biljaka.

Zbog čega je tako ljekovit kiseli kupus?

Danas znamo da 100 g sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Nakon toga slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Sve su to elementi od iznimne važnosti za zdravlje našeg organizma. Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Postoje više sorti kupusa, a kod nas je najviše zastupljen kupus bijelih glavica. Ipak, crveni kupus je daleko zdraviji od bijelog, no i ovaj naš nikako nije za baciti.

Prirodni je lijek za probavni sustav

Za razliku od svježeg kupusa, kiseli kupus obiluje probiotičkim bakterijama. To su dobre bakterije koje pogoduju našem probavnom sustavu. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje uzimati u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Kiseli kupus jako dobro djeluje na želudac i crijeva, odnosno na probavu.

Obroci obogaćeni kiselim kupusom brže se probavljaju, a kiseli kupus ubrzava naš metabolizam. Odličan je izbor za čišćenje jetara i krvi, te detoksikaciju našeg organizma. Na kraju treba spomenuti da kiseli kupus jača metabolizam i održava zdravlje kod čovjeka.

Primjena kiselog kupusa u alternativnoj medicini

Mnogi ne znaju, ali kiseli kupus pomaže zacjeljenju rana i ubrzava zarastanje opeklina. Osim toga, dobar je u slučaju reume i upale vena. Lokalno se može koristiti za ublažavanje svrbeži na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.

Odlična je namirnica za podizanje raspoloženja, imuniteta i sveukupnog zdravstvenog stanja osobe. Posebno se preporučuje djeci, osobama sa slabijim imunitetom i starijim osobama.

Osim kiselog kupusa trebamo spomenuti i rasol

Rasol je sok u kojem se kiselio kupus. Ovaj kiselkasti prirodni sok također ima ljekovita svojstva. Rasol je jako bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U. Vitamin U je jedan od najrjeđih vitamina, što daje posebnu važnost rasolu u našoj svakodnevnoj ishrani. Ovaj vitamin iznimno je važan za liječenje čira na želucu i dvanaestercu. Rasol je danas možda i najpoznatiji prirodni lijek protiv mamurluka. Spomenuli smo već da kiseli kupus podiže raspoloženje, a rasol će svakako vratiti osmjeh na lice mamurnim osobama, nakon cjelovečernje novogodišnje zabave.

Spomenuli smo ga kao lijek – no kiseli kupus najčešće koristimo kao ukusnu namirnicu

Najbolje od svega je to što kiseli kupus konzumiramo svakako. Ukusan je i osvježavajući obrok, a kako smo gore već napisali – Iznimno je cijenjen prirodni lijek za mnoge bolesti. Da bi najbolje iskoristili sve njegove hranjive tvari, najbolje ga je konzumirati sirovog. Malo nespretno napisano, rekli bi neki, ali je činjenica da kiseli kupus bez termičke obrade ima najjača ljekovita svojstva. Na taj način, kada ga konzumiramo sirovog, u naše tijelo unosimo sve spomenute vitamine i najvažnije – dobre bakterije koje pomažu našoj probavi.

Naučite sami ukiseliti kupus

Za kraj ćemo vam predstaviti recept za kiseljenje kupusa. Da bi sami sebi ukiselili kupus slijedite upute.

Uzmite 15 kg kupusa, 0,5 kg soli, šest listova lovora, žlicu papra u zrnu, te po osobno ukusu ljupčac, kim, komorač, vinovu lozu ili jabuke.

U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok ne potrošite sve sastojke. Sve zalijte vodom da sastojci budu uronjeni, i na kraju bačvu dobro zatvorite.

Jedno vrijeme sadržaj čuvajte na sobnoj temperaturi – dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana.

Nakon toga bačvu premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stupnjeva. Ako bačva nije puna do vrha, sa gornje strane stavite neki uteg da uroni sadržaj u tekućinu. Pazite što stavljate u bačvu. Najbolje možda da napunite neku plastičnu vrećicu sa vodom, i nju stavite da potopi sastojke u rasol.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...