Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kako da sami sebi ukiselite kupus?

Zimnica je jako učestala tema jesenjih mjeseci. Svi gledamo što pripremiti za zimu i sačuvati za uživanje u zimskim mjesecima.

Zimnica nije tek poslastica tijekom zime, nego se tu radi o pravim prirodnim izvorima raznih hranjivih i vrijednih elemenata za naše zdravlje.

Gdje drugo, tijekom zimskih mjeseci, možete pronaći vitamine i minerale nego u dobro pripremljenoj zimnici?

Pored žitarica i krumpira, kod nas je kupus jako cijenjena namirnica i dosta iskorištena u kuhinji. Ovo izuzetno zdravo povrće je najbolje kiseliti kada je najveća ponuda, a to je u studenom.

Da bi ukiselili kupus, u većim količinama, predlažemo vam da nabavite bure sa slavinom pri dnu kako bi olakšali pretakanje. Pored kupusa, potrebna je i sol, kao i kamen ili teži predmet čime bi se glavice držale pod pritiskom, potpuno uronjene.

Poželjno je da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine bureta. Količina soli koja se koristi prilikom kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu bureta.

Za dobar kiseo kupus je bitno da su glavice zdrave, pa vam savjetujemo da prije nego što kupus stavite u bure, očistite oštećene listove te odbacite sve nepravilnosti na glavicama kupusa. Glavice zasijecite na korijenu sa donje strane u obliku križa, a zatim ih slažite što dublje i što bliže jednu drugoj. Jako je važno da kupus bude složen što gušće. Sve vrijeme vodite računa da ulaz u slavinu bude slobodan, između glavica kupusa, zbog kasnijeg pretakanja.

U toploj vodi razmutite sol i prelijte kupus. Količina vode bi trebalo da bude jednaka kupusu, tako ako stavljate 15 kilograma kupusa, potrebno je između 15 i 16 litara vode i 450-500 grama soli.

Kupus zatim pritisnite kamenom i potopite, kako bi stalno bio u vodi.

Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, odnosno mijenjati bar polovinu vode u buretu. Zato je najpraktičnija burad sa slavinom. Po potrebi možete dodavati i sol, a da li je potrebno ocijenite tako što ćete probati rasol.

Također, skidajte pjenu sa vrha  koja nastaje tijekom procesa kiseljenja. Na taj način će te rasol održati bistrom.

Prije smo pisali o rasolu pa pročitajte.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...