Želite sami uzgojiti đumbir? Mnogo je povoda za to, od toga da znate kako imate pravi prirodni korijen đumbira, koji nije prskan i tretiran kemikalijama, pa sve do činjenice da je riječ o skupocjenom korijenu koji nije uvijek svima pristupačan.
Đumbir je po prirodi biljka dalekog jugoistoka Azije.
Raste na području od Kine, Japana preko Malezije do Australije. U tom dijelu Azije, đumbir je poznat i upotrebljavan već više od tri tisuće godina.
Da se vratimo na sadnju đumbira. Ako želite kući, u vrtu ili baš u domu posaditi đumbir pratite ove jednostavne korake. Uzgajanje đumbira nije komplicirano, niti previše zahtjevno.
Dakle, svaki dio rizoma trebate odlomiti, ili još bolje odrezati. Korijen đumbira se sadi u proljeće. Đumbir je široko razgranat grm koji naraste više od jednog metra u visinu, a ima uske sabljaste listove. U vrijeme uzgoja traži prilično vlage i dobro drenirano tlo. Rizome sadite na dubinu od nekih 5 cm, i to kad prođe opasnost od smrzavanja i mraza. Redovno ga treba zalijevati.
Postoji više vrsta đumbira, ali je razlika između njih, za nas neznatna. Prikupljanje korijena, odnosno berbu đumbira treba obaviti oko sedam mjeseci nakon cvatnje, a za sušenje čak i do 10 mjeseci poslije sadnje.
Zašto se kod nas ne nalazi u širokom uzgoju, osim ponegdje kao lončanica, premda ne baš atraktivna? Vrijeme uzgoja počinje mu zadirati u hladniji dio godine, te kod nas ne bi stigao kvalitetno izrasti i sazreti za jelo. Ali ga zato možemo povremeno naći na našim tržnicama. Đumbir se od pamtivijeka koristi u kineskoj narodnoj medicini i pripisuju mu se u različitim zemljama razne moći. Ipak se najviše koristi kao delicija u jelima, kao začin ili prilog. Prije upotrebe rizome trebamo oljuštiti kao krumpir i odstraniti im kožu. Plodove đumbira možemo skladištiti kraće vrijeme u hladnjaku ili ih zamrznuti. Najbolje je đumbir na proljeće zasaditi ili prije proljeća na toplo mjesto u lonce. Tijekom ljeta mogu vam, ali više kao atrakcija, koristiti kao ukopana lončanica u vrtu.
Đumbir ima mnoga priznata ljekovita djelovanja, što je samo još jedan dodatni razlog da ga sami sebi posadite i da uvijek pri ruci imate korijen đumbira.
Ako želite pročitati i o sadnji đumbira u domu u lončanici, slijedite link.