Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kako se pravi sirup od mrkve, cikle i limuna?

Naučite sami sebi pripremiti ovaj jako ukusni i ljekoviti prirodni sirup od mrkve, cikle i limuna.

Spominjali smo već mrkvu i opisivali ljekovita svojstva te povrtne biljke. Također, i cikla je našla svoje mjesto na našem portalu, opisana je mnogo puta i spomenuta kao ljekovita povrtna biljka.

Tu je i limun, kao najpoznatije citrusno voće, koje je neizostavan dodatak mnogim ljekovitim pripravcima. Ovom prilikom ćemo predstaviti ljekoviti napitak koji se priprema od spomenutih prirodnih namirnica.

Nadamo se da ćete uživati u napitku, i naravno biti zdravi…

Potrebni sastojci su, kako smo već spomenuli: mrkve 1 kilogram, 1 kilogram cikle i 1 kilogram limuna.

Pored gore spomenutih sastojaka trebat će vam i 4 kilograma šećera, 2 vrećice limunske kiseline i 5 litara vode na navedenu količinu sastojaka.

Na sve to trebat će vam i na vrh žličice cimeta.

Postupak za izradu ovog ljekovitog sirupa je sljedeći: Dobro se operu i očiste namirnice. Narežemo na kriške mrkvu, ciklu i limun. Zakuhamo 5 litara vode i pustimo da se voda ohladi. Nakon toga, sve sastojke naribamo ili ih izblendamo u blenderu i stavimo u vodu da odstoje 24 sata.

Nakon toga, ocijedimo vodu, koja je već napola urađen sirup. Ostatak povrća nećemo baciti, jer nam može poslužiti za pripremanje neke slastice za kasnije.

U ocijeđenu tekućinu trebamo staviti šećer i limunsku kiselinu. Sve trebamo povremeno izmiješati i ostaviti još 24 sata da odstoji. Nakon toga, dobivenom gustom tekućinom trebamo puniti čiste bočice, koje smo prethodno sterilizirali u pećnici! Bočice treba dobro zatvoriti i spremiti u hladnjak.

Količina koju dobijemo nakon postupka je  5-7 litara soka ili sirupa, ovisno o količini stavljenog šećera.

Dodatni savjet: Ovaj sirup možete piti par puta dnevno, ali napraviti napitak manje sladak. Takav napitak je odličan za detoksikaciju organizma, jer izbacuje dodatne otrove iz vašeg tijela.

Bonus recept – Sok od cikle

Priprema soka od cikle: Sok se radi od svježe cikle, jer tako ne gubi svoja ljekovita svojstva.

Na 1 kilogram cikle dobije se otprilike 700 grama soka. Ciklu treba na tanko oguliti i sitno naribati. Uz ciklu dobro je staviti malo meda i sok od limuna. Med i sok od limuna stavljamo radi poboljšanja okusa.

Neka malo odstoji da cikla upije sok od limuna i med, a potom istisnite ciklu da izađe sok iz nje.

Sok se pije pomalo tijekom cijelog dana u količini od pola litre do litre. Kada dođe do poboljšanja sok se pije u količini od 2.5 dcl na dan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...