Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kako se pravi sirup od mrkve, cikle i limuna?

Naučite sami sebi pripremiti ovaj jako ukusni i ljekoviti prirodni sirup od mrkve, cikle i limuna.

Spominjali smo već mrkvu i opisivali ljekovita svojstva te povrtne biljke. Također, i cikla je našla svoje mjesto na našem portalu, opisana je mnogo puta i spomenuta kao ljekovita povrtna biljka.

Tu je i limun, kao najpoznatije citrusno voće, koje je neizostavan dodatak mnogim ljekovitim pripravcima. Ovom prilikom ćemo predstaviti ljekoviti napitak koji se priprema od spomenutih prirodnih namirnica.

Nadamo se da ćete uživati u napitku, i naravno biti zdravi…

Potrebni sastojci su, kako smo već spomenuli: mrkve 1 kilogram, 1 kilogram cikle i 1 kilogram limuna.

Pored gore spomenutih sastojaka trebat će vam i 4 kilograma šećera, 2 vrećice limunske kiseline i 5 litara vode na navedenu količinu sastojaka.

Na sve to trebat će vam i na vrh žličice cimeta.

Postupak za izradu ovog ljekovitog sirupa je sljedeći: Dobro se operu i očiste namirnice. Narežemo na kriške mrkvu, ciklu i limun. Zakuhamo 5 litara vode i pustimo da se voda ohladi. Nakon toga, sve sastojke naribamo ili ih izblendamo u blenderu i stavimo u vodu da odstoje 24 sata.

Nakon toga, ocijedimo vodu, koja je već napola urađen sirup. Ostatak povrća nećemo baciti, jer nam može poslužiti za pripremanje neke slastice za kasnije.

U ocijeđenu tekućinu trebamo staviti šećer i limunsku kiselinu. Sve trebamo povremeno izmiješati i ostaviti još 24 sata da odstoji. Nakon toga, dobivenom gustom tekućinom trebamo puniti čiste bočice, koje smo prethodno sterilizirali u pećnici! Bočice treba dobro zatvoriti i spremiti u hladnjak.

Količina koju dobijemo nakon postupka je  5-7 litara soka ili sirupa, ovisno o količini stavljenog šećera.

Dodatni savjet: Ovaj sirup možete piti par puta dnevno, ali napraviti napitak manje sladak. Takav napitak je odličan za detoksikaciju organizma, jer izbacuje dodatne otrove iz vašeg tijela.

Bonus recept – Sok od cikle

Priprema soka od cikle: Sok se radi od svježe cikle, jer tako ne gubi svoja ljekovita svojstva.

Na 1 kilogram cikle dobije se otprilike 700 grama soka. Ciklu treba na tanko oguliti i sitno naribati. Uz ciklu dobro je staviti malo meda i sok od limuna. Med i sok od limuna stavljamo radi poboljšanja okusa.

Neka malo odstoji da cikla upije sok od limuna i med, a potom istisnite ciklu da izađe sok iz nje.

Sok se pije pomalo tijekom cijelog dana u količini od pola litre do litre. Kada dođe do poboljšanja sok se pije u količini od 2.5 dcl na dan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...