Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako liječiti infekcije mjehura?

Vjerojatno želite odmah doznati pomaže li doista sok od brusnice u sprječavanju infekcija mjehura. Odgovor je jednostavan – da, postoje razlozi za vjerovanje da pomaže.

A postoji i nekoliko drugih biljnih lijekova koji također mogu pomoći.

Infekcija mjehura, poznata i kao cistitis ili infekcija mokraćnog trakta (IMT), bakterijska je infekcija koja izaziva bolno mokrenje i osjećaj da se mjehur nikad ne prazni do kraja. Ona može izazvati i temperaturu i bol u križima.

Kod infekcije mjehura, urin može imati jak miris i sadržavati tragove krvi. Ukoliko se kod vas pojavi bilo koji od tih simptoma, trebali biste se odmah obratiti liječniku. Otprilike 80 posto infekcija mjehura izazivaju bakterije iz analnog područja, prije svega Escherichia coli, mikroorganizmom koji prebiva u probavnom traktu. Kod muškaraca se infekcija mjehura posebno može razviti ako imaju uvećanu prostatu, ali ova bolest ipak uglavnom napada žene. Žene imaju znatno kraću uretru, odnosno mokraćnu cijev od muškaraca, pa tako E. coli mnogo lakše dospije do mjehura.

Infekcija mjehura javlja se kod približno 20 posto žena, i u mnogo slučajeva se radi o kroničnim, ponovljenim infekcijama. Kod više od 20 posto žena koje dobiju infekciju mjehura, ona se ponavlja tri ili više puta godišnje.

Infekcije urinotrakta u klasičnoj se medicini liječe antibioticima. Međutim, vrlo često su prirodne metode liječenja jednako tako učinkovite.

Brusnica (Vacciniuin mtisidaea) i američka brusnica (Vaccinium macrocarpon). Ove dvije voćke osobito su cijenjene kao prirodni lijek. Već dugo narodni liječnici tvrde da one mogu biti od velike pomoći. Studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association pokazala je da određeni sastojci iz soka od brusnice sprječavaju prianjanje bakterija za zidove mjehura. A ukoliko se one ne mogu priljubiti uz zidove mjehura, neće moći niti izazvati infekciju. I europska i američka brusnica sadrže arbutin, kemikaliju koja je istodobno i antibiotik i diuretik, i koja pomaže u oslobađanju viška vode iz organizma. U još jednom ispitivanju, u kojem je analizirano sedam vrsta sokova, sokovi od obje vrste brusnica uspjeli su neutralizirati sposobnost prianjanja E. coli za zidove mjehura, dok se to sokom od grejpfruta, guave, mangoa, naranče i ananasa nije uspjelo postići. Jedini problem kod soka od brusnice jest što ga morate piti u velikim količinama. Naturopati za liječenje IMT preporučuju ispijanje pet litara toga soka dnevno. Sok je prirodno gorak i da bi ga se moglo piti, treba ga zasladiti, a to znači da je visoko kaloričan. Ukoliko se odlučite koristiti ga, tome morate prilagoditi cjelokupnu prehranu.

Jogurt. Iako se ne radi o ljekovitoj biljci, nećemo ga zaboraviti spomenuti. Radi se o previše dobrom prirodnom lijeku da bih ga isključili iz ove priče. Istraživanja pokazuju da aktivne bakterijske kulture u jogurtu pomažu u sprječavanju kako infekcija mjehura, tako i kvasnih infekcija. Varka je, naravno, u tome da jedete onaj jogurt u kojem postoje žive kulture, recimo acidofil ili kefir. Ako su one prisutne, to će biti naglašeno na pakiranju. A što mislite o jogurtu pomiješanom sa sokom od brusnice, kao zdravom doručku za borbu protiv infekcije?

Peršin (Petroselinum crispum) i drugo povrće. Iza europske i američke brusnice, za infekcije mjehura najčešće se preporučuju sokovi od mrkve, celera, krastavca i peršina. Posebno peršin ima dugu povijest upotrebe kod problema s mjehurom, što ne treba čuditi. Istraživanja pokazuju daje peršin diuretik, koji potiče pražnjenje mjehura.

Medvjetka (Arctostaphylos uvaursi). Kod daljnjih prijedloga za sprječavanje i liječenje infekcije mjehura, pozvat ćemo se na dr. Varroa Tyiera, rektora i umirovljenog profesora farmakognozije, farmacije prirodnih proizvoda, na sveučilištu Purdue u West Lafayetteu, Indiana. U svojoj odličnoj knjizi Ljekovito bilje po izboru, dr. Tyler se poziva na preporuke njemačke Komisije E, stručnog tijela njemačke vlade za ljekovito bilje. Na vrhu popisa dr. Tyiera nalazi se medvjetka, bliski srodnik brusnice, koja sadrži značajne količine arbutina, prirodnog diuretika i antibiotika. Nazvavši medvjetku ‘najučinkovitijom protubakterijskom biljkom za infekcije urinarnog trakta’, dr. Tyler citira preporuku Komisije E za liječenje infekcije mjehura uzmite deset grama dnevno. Ta količina medvjetke sadrži negdje između 400 do 700 miligrama arbutina. Najjače protubakterijsko djelovanje nastupa tri do četiri sata nakon uzimanja ove biljke.

Breza (Betula, različite vrste). Komisija E listove breze preporučuje kao vrijedan diuretik u liječenju infekcija bubrega i urinarnog trakta. Kemikalije stručnog naziva flavonoidi, većinom hiperosid i kercetin, očigledno su za to najviše zaslužne. Ako možete doći do tinkture lista breze. Komisija E preporučuje uzimanje dva do tri grama nekoliko puta dnevno. Ukoliko negdje u vašoj blizini raste breza, tinkturu možete pripraviti sami, tako što ćete dvije žličice kore dodati na šalicu votke i pustiti da počiva nekoliko dana.

Barozma (Agathosma betulina). Barozma je već mnogo godina jedan od omiljenijih narodnih lijekova protiv upale i infekcije bubrega i urinarnog trakta. Čudno, ali Komisija E je ne preporučuje. Drugi izvori su pozitivniji i tvrde da se barozma može koristiti kao antiseptik i diuretik kod blažih slučajeva IMT-a.

Pirika (Agropyron repens ili Elymus repens). Preporuka za upotrebu pirike u liječenju upale urinarnog trakta također dolazi od Komisije E. Pored toga, ova je ljekovita biljka diuretik s dugom tradicijom narodnog lijeka za liječenje kamena u bubregu i mjehuru. Taj vrlo česti travnati korov rasprostranjen je po gotovo cijeloj sjevernoj hemisferi.

Maslačak (Taraxacum officinale). Korijen maslačka vrlo je snažan diuretik. Diuretici ne liječe infekcije mjehura, ali pomažu u njegovu pražnjenju kod kojeg se, uz mokraću, iz organizma odstranjuje i dio bakterija. Dugotrajno kliničko iskustvo ukazuje da se na taj način učinkovito liječi infekcija mjehura. Zastoje maslačak tako snažan diuretik? Znanstvenici nisu posve sigurni. Čini se da u tome glavnu ulogu igraju dvije skupine kemikalija pronađene u toj biljci, eudesmanolidi i germakranolidi. Tom diuretičkom učinku možda pridonosi i kalij, kojega u maslačku ima dosta.

Rudbekija (Echinacea, različite vrste). Rudbekija je sredstvo za jačanje imunološkog sustava. Stoga njezino uzimanje, skupa s antibioticima, može biti dobar način liječenja MTI-a. Ako pritom želite koristiti i biljni antibiotik, kušajte kanadski zlatni korijen (Hydrastis canadensis). Tinkture rudbekije i zlatnog korijena možete koristiti zajedno ili odvojeno. Uzimajte jednu ili dvije pune kapaljke, otprilike jednu čajnu žličicu, svake od njih, dva ili tri puta dnevno. Iako rudbekija može izazvati peckanje ili utrnuće jezika, ta je pojava potpuno bezopasna.

Izbjegavanje infekcija mjehura

Ljekovito bilje je dobro za liječenje infekcija, ali svakako valja navesti i neke upute za izbjegavanje pojave ove bolesti. Sve žene, bez obzira jesu li sklone infekcijama mjehura ili ne, trebale bi piti osam čaša vode dnevno, mokriti odmah kad osjete potrebu za to jer je pun mjehur podložniji infekciji, ne ispirati mjehur, i brisati se od naprijed prema natrag, kako bi spriječile da bakterije iz analnog područja dospiju do mokraćne cijevi.

Žene s ponavljajućim infekcijama mjehura trebale bi tuširati se, a ne kupati u kadi, piti po čašu vode prije i nakon spolnog odnosa, mokriti unutar 15 minuta nakon snošaja.

Zlatnica (Solidago virgaurea). U cijeloj Europi zlatnicu cijene kao jednu od najsigurnijih i najučinkovitijih diuretsko-antiseptičnih ljekovitih biljaka. Postoje dobri klinički dokazi o njezinom diuretskom djelovanju. Postoji i jasan znanstveni dokaz daje ona korisna i u liječenju upale bubrega (nefritisa). Nekoliko vrsta zlatnice široko se koristi za ublažavanje i sprječavanje stvaranja bubrežnog kamena, te olakšavanje njegovog izbacivanja. Komisija E predlaže uzimanje zlatnice za prevenciju i liječenje različitih vrsta zdravstvenih tegoba kod mjehura i bubrega.

Ljupčac (Levisticum officinale). Ljupčac izgleda i miriše poput celera, a prema Komisiji E također je i vrlo učinkovit diuretik za liječenje upala urinarnog trakta.

Bijeli sljez (Althaea officinalis). Prema Christopheru Hobbsu, istaknutom travaru i pripadniku četvrte generacije obitelji poznatih travara, botaničaru i autoru otprilike tucet knjiga o ljekovitom bilju, za ublažavanje pečenja kod infekcije mjehura možete koristiti infuziju s hladnom vodom. Infuziju pripravite tako što ćete oko četiri žličice osušenog bijelog sljeza dodati u četvrt litre hladne vode i ostaviti da prenoći. Taj čaj pomalo pijuckajte tijekom cijelog dana.

Kopriva (Urtica dioica). Komisija E preporučuje upotrebu koprive u sprječavanju nastanka i liječenju bubrežnog kamenca. Kako kopriva djeluje i kao diuretik, to nam govori da bi trebala pomoći i kod infekcija mjehura. U jednoj studiji, liječenjem sokom iz svježe koprive tijekom 14 dana značajno se povećalo izlučivanje urina kod ljudi koji su uzimali biljku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...