Imela (Viscum album, op. a) je zimzeleni parazitski grm koji pripada porodici Santalovke (Santalaceae, op. a). To je biljka koja se često nalazi u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Imela je izuzetno zanimljiva biljka koja je imala veliku simboličku vrijednost u mnogim kulturama i vjerskim tradicijama.
Fizički izgled imele je karakterističan i lako prepoznatljiv. To je zimzeleni grm sa gustim listovima koji su kožasti i sjajni. Imela raste kao poluparazitska biljka koja se pričvršćuje na drveće i uzima hranjive tvari iz domaćina. Njeni listovi su ovalni i raspoređeni su naizmjenično duž stabljike. Imela također proizvodi bijele bobice koje su otrovne za ljude, ali mogu biti vrlo privlačne za ptice i druge životinje koje se hrane plodovima.
Imela – povijest i simbolika
Imela ima bogatu povijest i simboliku u različitim kulturama. U keltskoj tradiciji, imele je smatrana svetom biljkom koja je donosila sreću i zaštitu. Bila je simbol plodnosti, ljubavi i ponovnog rođenja. U antičkom Rimu, imele je bila povezana s božanstvom Saturnom i obilježavala je vrijeme Saturnalija, festivala radosti i proslave.
Imela je također postala popularna kao ukrasna biljka tijekom božićnih blagdana. Mnoge tradicije uključuju vješanje imele iznad ulaznih vrata kao simbol sreće i blagostanja. Vjeruje se da poljubac ispod imele donosi ljubav i dugovječnost.
Korištenje imele u medicinske svrhe
U medicinske svrhe, imele je korištena u nekim tradicionalnim sistemima ljekovitog bilja. Njeni listovi su sadržavali određene spojeve koji su se koristili za liječenje raznih tegoba kao što su visoki krvni tlak, aritmija i probavne smetnje. Međutim, važno je napomenuti da se primjena imele u medicinske svrhe treba provoditi pod nadzorom stručne osobe zbog njene otrovnosti i mogućih nuspojava.
Danas se imele i dalje koristi u nekim obredima i tradicijama diljem svijeta. Njen simbolički značaj ostaje snažan, a mnogi ljudi vjeruju u njenu sposobnost da donese sreću, ljubav i zaštitu. Bez obzira na to da li je gledate kao svetu biljku, ukrasnu biljku ili ljekovitu biljku, imele je ostala intrigantna i prisutna u mnogim aspektima života.
Primjeri korištenja imele u alternativnoj medicini
Imela (Viscum album) ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava. Međutim, važno je napomenuti da ljekovitost imele još uvijek nije potpuno istražena i da se neke od njezinih terapijskih tvrdnji temelje na tradicionalnim uvjerenjima i iskustvima.
Evo nekih mogućih ljekovitih svojstava imele:
- Antikancerogena aktivnost: Imela je najpoznatija po svojoj potencijalnoj antikancerogenoj aktivnosti. Neki istraživači sugeriraju da spojevi prisutni u imele mogu imati inhibicijski učinak na rast tumora, poboljšati imunološki odgovor i potaknuti apoptozu (programirano samouništenje) tumorskih stanica. U nekim zemljama, poput Njemačke, ekstrakti imele se koriste kao adjuvantna terapija u liječenju određenih vrsta raka.
- Imunomodulatorno djelovanje: Smatra se da imele ima imunomodulatorno djelovanje, što znači da može poboljšati funkciju imunološkog sustava. Neke studije su sugerirale da imele može poticati proizvodnju interferona, koji je važan za borbu protiv infekcija i reguliranje imunološkog odgovora.
- Protuupalno djelovanje: Ekstrakti imele mogu imati protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da određeni spojevi prisutni u imele mogu inhibirati upalne procese u tijelu, smanjiti razinu upalnih medijatora i ublažiti simptome upalnih bolesti poput artritisa.
- Kardiovaskularna podrška: Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da imele može imati blagotvorne učinke na kardiovaskularni sustav. Neki spojevi u imele mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju protoka krvi i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Važno je napomenuti da su ovi rezultati dobiveni iz laboratorijskih istraživanja i studija na životinjama te da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci na ljudskom tijelu. Također je važno konzultirati se sa stručnom osobom prije korištenja imele u terapijske svrhe, posebno ako već imate zdravstvene probleme ili uzimate lijekove, jer može doći do interakcija i neželjenih tegoba.
Čaj od imele – iskustva i recept
Priprema čaja od imele može biti relativno jednostavna. Evo osnovnih koraka za pripremu čaja od imele:
- Nabavite suhu imele: Možete kupiti suhu imele u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, ljekarnama ili putem interneta. Važno je koristiti samo suhu imele za pripremu čaja.
- Zagrijte vodu: Stavite vodu da zakuha. Preporučuje se korištenje pročišćene vode ili vode iz slavine koja je sigurna za piće.
- Pripremite šalicu: U šalicu stavite 1-2 žličice suhe imele.
- Prelijte vrućom vodom: Kad voda zakuha, prelijte je preko imele u šalici. Preporučuje se koristiti otprilike 250 ml vruće vode.
- Pokrijte šalicu i ostavite da odstoji: Pokrijte šalicu tanjirom ili šalicom s podloškom kako biste zadržali toplinu i arome. Ostavite čaj da odstoji oko 10-15 minuta kako bi se imele ispravno infuzirale.
- Procijedite čaj: Nakon što je čaj odstajao dovoljno vremena, procijedite ga kroz sitnu cjediljku ili čajnik kako biste uklonili komade imele i dobili bistri čaj.
- Po želji, dodajte zaslađivač: Ako želite, možete dodati med, šećer ili drugi zaslađivač po ukusu kako biste poboljšali okus čaja.
- Napomena: Važno je slijediti upute na pakiranju suhe imele koje ste kupili, jer se doziranje i vrijeme infuzije mogu razlikovati ovisno o proizvođaču.
Čaj od imele ima karakterističan okus i biljni miris. Mnogi ljudi ga vole piti kao opuštajući napitak. Međutim, važno je napomenuti da imele sadrži određene toksične spojeve, stoga se preporučuje umjereno konzumiranje čaja od imele i posavjetovanje s ljekarom ili stručnom osobom prije nego ga redovito uključite u svoju prehranu, posebno ako imate neke zdravstvene probleme ili uzimate lijekove.
Biska rakija od imele
Biska je tradicionalni alkoholni napitak koji se proizvodi u regiji Istre, koja se proteže kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. Ovaj piće se proizvodi od imele, zimzelenog grma koji raste kao parazit na drveću, najčešće hrastu.
Biska se tradicionalno konzumira kao aperitiv ili digestiv. Može se piti samostalno, s ledom ili razrijeđena s malo vode. Također se koristi kao sastojak u raznim koktelima i kulinarskim jelima.
Biska – recept za domaću rakiju
Priprema biske je složen proces koji traje nekoliko mjeseci. Evo osnovnih koraka u procesu pripreme biske:
- Berba imele: Imela se bere u kasnu jesen ili zimu, obično u studenom ili prosincu. Beru se samo zreliji, zeleni dijelovi biljke.
- Sušenje imele: Nakon berbe, imele se suši na suhom i prozračnom mjestu. Sušenje može potrajati nekoliko tjedana.
- Miješanje s vinom: Suha imele se stavlja u posudu zajedno s crvenim vinom. Obično se koristi lokalno crno vino poput terana ili merlota. Imela se ostavlja u vinu nekoliko tjedana, a ponekad i mjeseci. Tijekom tog vremena, alkohol iz vina ekstrahira različite spojeve iz imele.
- Destilacija: Nakon što je imele bila namočena u vinu dovoljno dugo, tekućina se destilira kako bi se dobila biska. Destilacija se obično provodi u bakrenom kotlu, gdje se zagrijava smjesa i sakuplja kondenzirana para. Destilacija pomaže u odvajanju alkohola i drugih spojeva iz imele.
- Odležavanje: Nakon destilacije, biska se stavlja u hrastove bačve ili staklene posude na odležavanje. Ovaj proces omogućava da se okusi i arome razviju, dajući biski bogatstvo i kompleksnost. Vrijeme odležavanja može varirati, ali obično traje barem šest mjeseci.
Konačni rezultat je piće koje je zlatnožute boje s blagim biljnim mirisom i karakterističnim okusom. Biska ima alkoholni sadržaj koji se kreće od 40% do 45%, sličan drugim jakim alkoholnim pićima poput rakije ili viskija.
Važno je napomenuti da imele, kao biljka koja sadrži određene toksične spojeve, može biti opasna ako se koristi na neispravan način. Stoga se preporučuje da se biska priprema i konzumira od strane isusne osobe.