Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Srčana aritmija – Sve o bolesti i načinu liječenja

Pored ljekovitog bilja, sprječavanju nastanka i liječenju srčane aritmije pomaže i zdravi način života. Evo nekoliko osnovnih pravila: Jedite nemasnu hranu, redovito se bavite tjelovježbom, nemojte pušiti, izbjegavajte stres te obratite pažnju na krvni tlak i razinu kolesterola.

Opisat ćemo pojavu srčane aritmije, te predstaviti neke ljekovite biljke koje vam mogu pomoći.

Ako imate probleme koje spominjemo u ovom članku, svakako isprobajte biljke koje su se pokazale dobrim prirodnim lijekom protiv srčane aritmije.

Problemi sa srčanim ritmom – Srčana aritmija jednostavno znači nepravilan, previše brz ili previše spor ritam srčanih otkucaja. Kad vam srce kuca previše brzo, više od 100 otkucaja u minuti, takvo se stanje naziva tahikardija. A kad kuca previše sporo, ispod 60 otkucaja u minuti, tada bolujete od bradikardije.

Aritmije se nazivaju i prema dijelu srca koji zahvaćaju. Atrijalne aritmije srčanih pretkomora predstavljaju poremećaj sposobnosti srca da pumpa krv iz gornjih pretkomora, što za posljedicu ima ‘nakupljanje’ krvi. U toj krvi koja se duže zadržava u srcu mogu nastati krvni ugrušci. koji mogu izazvati srčani ili moždani udar. Ventrikularne aritmije, koje zahvaćaju veću, nižu srčanu komoru, mogu dovesti do stanja zvanog ventri kulama fibrilacija, kad komore lagano trepere, umjesto normalnog snažnog grčenja. Ventrikularna fibrilacija najčešći je uzročnik smrtnih slučajeva kao posljedice srčanih udara.

Zelena ljekarna za srčanu aritmiju

Srčana aritmija je ozbiljna bolest koju obvezno treba liječiti liječnik specijalist. Ali, u dogovoru s njime, a danas sve više liječnika podržava upotrebu biljnih lijekova, možete oprobati i neka biljna sredstva.

Angelika (Angelica archangelica). Ova biljka sadrži najmanje 14 sastojaka koji pomažu kod srčane aritmije, a za jedan od njih se tvrdi kako je jednako učinkovit kao i verapamil (Calan, Isoptin), popularni kalcijev blokator kanala.

Kalisaja (Cinchona, različite vrste). Ova je biljka izvor kinina, poznatog sredstva za liječenje malarije. Prije otprilike jednog stoljeća, kinin je počeo privlačiti pažnju kao lijek protiv srčanih tegoba. Legenda govori kako je jedan nizozemski trgovac, bolestan od atrijalne fibrilacije, obilazio liječnike u potrazi za lijekom, ali svi su mu odgovarali kako za tu bolest nema lijeka. Napokon je sam otkrio lijek, uzevši gram kinina. Prema predaji, kad je sljedećeg dana ponovno posjetio svoje liječnike, bilo mu se potpuno normaliziralo. Ključni sastojak je kinidin, danas standardni lijek protiv aritmije. Ipak, kinidin nije jedini koristan sastojak ove biljke, ima ih još više od tuceta. Kako neke od ovih sastojaka možete u organizam unijeti i preko popularnog bezalkoholnog napitka tonika.

Glog (Cratageus, različite vrste). Glog je vjekovni tonik za srce, čiju su tradicionalnu upotrebu potvrdila i suvremena istraživanja. Mnoge studije pokazuju kako on pomaže u sprječavanju srčanih tegoba, blago jačajući srčani mišić, poboljšavajući protok krvi kroz srce i smanjujući potrebe srca za kisikom. On srcu pomaže i u trošenju manje energije u pumpanju krvi. Liječnici naturopati preporučuju upotrebu njegovih standardiziranih ekstrakta. Važno je o kakvoj se vrsti ekstrakta radi pa ćemo ovdje navesti neke pojedinosti o kojima se možete posavjetovati sa svojim liječnikom, kako biste se uvjerili u to da uzimate pravi biljni lijek, ako vam to liječnik dozvoli. Obratite pažnju na to da naturopati ne preporučuju upotrebu sirovog gloga. Ali, imajte na umu i da u mnogim zemljama naturopati ne moraju posjedovati odgovarajuću stručnu spremu i dozvolu za rad, izdanu od nadležnog državnog tijela. Stoga, ako sumnjate da ste oboljeli od neke srčane bolesti, morate se uvjeriti u kompetentnost i znanje svojeg naturopata, prije nego prihvatite njegove savjete. Ako niste sigurni trebate li nastaviti s terapijom koju vam oni predlažu, posavjetujte se o tome sa svojim liječnikom specijalistom. Ekstrakti koji se preporučuju morali bi sadržavati 1,8 posto viteksin-4-ramnozida ili 10 posto oligomernih procijanida (OPC), a trebalo bi ih uzimati u dozama od 120 od 240 miligrama, tri puta dnevno. Do takvih ekstrakta pokušajte doći isključivo preko iskusnog naturopata. Povremeno su se znali objavljivati izvještaji u kojima se tvrdilo kako glog u nekim slučajevima može dovesti i do pogoršanja aritmije. Ako koristite ovu bilju, uistinu morate biti pod stalnim nadzorom liječnika specijalista.

Kanola (Brassica, različite vrste). Australski kardiolozi utvrdili su kako jestivo ulje kanole kod laboratorijskih životinja pomaže u prevenciji srčane aritmije.

Gorki morač (Ammi majus). Morač je izvor amiodarona (Cordarone), jednog od ključnih lijekova za suzbijanje aritmije. Londonski kardiolog dr. Arthur Hollman o razvoju tog lijeka govori u svojoj knjizi Kardiologija iz prirode, koja predstavlja veliki doprinos veličanju moći prirodne medicine. Još 1946. godine, kod tehničara koji je radio u medicinskom znanstvenom laboratoriju dr. G. V. Anrepina, pojavili su se problemi s bubregom i on ili je pokušao liječiti poznatim bliskoistočnim biljnim lijekom, moračem. Kako se sudbina već zna poigrati, tehničar je bolovao je i od angine pektoris, ali se ona značajno povukla nakon stoje počeo uzimati ovu biljku. Zainteresiran tim neočekivanim uspjehom, dr. Anrepin je počeo proučavati tu biljku i iz nje izdvojio aktivni sastojak, kelin. Kasnija druga istraživanja dovela su do derivata kelina, amiodarona, koji se najprije koristio za liječenje angine. Nakon nekog vremena, 1974. godine, otkriveno je i njegovo jedinstveno djelovanje u liječenju srčane aritmije. U liječenju aritmije, određenu korist možete dobiti i iz cjelovite biljke. Uobičajeni recept je četvrtina žličice mljevenog ploda morača, kojega treba preliti uzavrelom vodom. Ostavite da počine pet minuta, a pripravljeni čaj pijte nakon jačih napora.

Kozlinac (Astragalus, različite vrste). Poznat i pod izvornim imenom huang qi, kozlinac je najpoznatiji kao sredstvo za jačanje imunološkog sustava. Prema kalifornijskoj travarki Kathi Keville, autorici knjiga Ilustrirana enciklopedija ljekovitog bilja i Ljekovite biljke za zdravlje i liječenje, on je i dobar srčani tonik, koji pomaže u prevenciji i liječenju srčane aritmije.

Žutika (Berberis vulgaris). Žutika je najpoznatija kao biljni antibiotik, jer sadrži berberin, sastojak koji se nalazi i u kanadskom zlatnom korijenu. Prema dr. Melvynu Werbachu, profesoru psihijatrije na medicinskom fakultetu Sveučilišta California u Los Angelesu i autoru knjige Nutricijski utjecaj na bolesti, berberin pomaže i u sprječavanju pojave i liječenju ventrikularnih aritmija. Jedna je kineska studija pokazala kako berberin za više od 50 posto smanjuje tegobe od ventrikularnih aritmija kod više od polovice osoba koje su ga koristile. Najbolji način upotrebe ove biljke jest kupovina standardiziranog biljnog ekstrakta u nekoj prodavaonici zdrave hrane. Slijedite priložene upute. No, možete pripravi ti i čaj od jedne ili dvije žličice osušene biljke na jednu šalicu uzavrele vode.

Ginko (Ginkgo biloba). Ginko je omiljen kineski tonik za srce.

Obični tetrljan (Marrubium vulgare). Tertljan je najviše poznat kao lijek protiv kašlja i prehlade, zbog svoja dva sastojka, marubina i marubinske kiseline, koji su dobra sredstva za iskašljavanje. Ali ti sastojci posjeduju i svojstva regulatora srčanih otkucaja. Od dvije do tri žličice ove biljke možete pripraviti čaj i piti po jednu šalicu poslije ručka ili večere.

Obična srčanica (Leonurus cardiaca). Obzirom na njezino latinsko ime cardiaca, od ove bi se biljke moglo očekivati da liječi bolesti srca, a znanost potvrđuje da je uistinu tako. Kineske studije pokazuju da ona usporava ubrzane otkucaje srca i općenito poboljšava njegov rad. Ona pomaže i u smirivanju živčanog sustava, smanjujući nervozu, napetost i stres, koji mogu pratiti ili izazvati srčane tegobe. Kinezi je navodno koriste u količinama od 250 grama dnevno. Mi ipak preporučujemo doze od po 15 grama u šalici uzavrele vode, tri puta dnevno. Čaj pijte dva-tri dana i provjerite pomaže li vam.

Tušt (Portulaca oleracea) i druge biljke koje sadrže magnezij. Znanstvenici napominju da magnezij u dozama od 250 miligrama dnevno pomaže u sprečavanju srčane aritmije. Tušt je vrlo bogat magnezijem (gotovo dva posto ukupne suhe mase). Mahune, makovo zrno, zob i špinat također su bogati izvori ovog minerala.

Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum). Tekstovi iz doba kineske dinastije Ming iz šesnaestog stoljeća spominju kako ta čudesna kineska ljekovita gljiva ‘popravlja srce’. Farmakognostičar, odnosno farmaceut prirodnih proizvoda, dr. Albert Leung, u svojoj knjizi Bolje zdravlje s (uglavnom) kineskim ljekovitim biljkama i hranom tvrdi kako sjajnica posjeduje značajnu vrijednost u sprječavanju pojave i liječenju srčane aritmije. Hrastova sjajnica je tonik za srce, poput gloga i ginka. Ona pospješuje priljev krvi u srce, smanjuje njegove potrebe za kisikom i pomaže u ublažavanju bola u grudima kod angine pektoris.

Zečjak (Cytisus scoparius). Prema Komisiji E, stručnom tijelu njemačke vlade za medicinsku upotrebu ljekovitog bilja, ova je ljekovita biljka vrlo koristan srčani tonik. Njezin osnovni aktivni sastojak protiv aritmije je spartein. Čaj od zečjaka možete pripraviti tako što ćete jednu žličicu suhe biljke dodati na jednu šalicu uzavrele vode. Pijte do dvije šalice čaja dnevno. Ipak, jedno upozorenje: zečjak sadrži i sastojak tiramin, što znači da ga ne bi trebali koristiti skupa s određenom vrstom lijekova protiv depresije, poznatim kao MAO inhibitori. Ako koristite neki lijek protiv depresije, provjerite pripada li skupini MAO inhibitora. Ako je tako, nemojte koristiti ovu ljekovitu biljku.

Odoljen (Valeriana officinalis). Odoljen je najviše poznat kao biljno sredstvo za uspavljivanje, i to iz dobrog razloga. Ali, farmakolog dr. Daniel Mowrey, autor knjiga Znanstveno vrjednovanje biljne medicine i Terapije biljnim tonicima, tvrdi kako odoljen sadrži i dokazano učinkovite sastojke koji liječe srčanu aritmiju. Zapravo, tu su biljku za liječenje srčane aritmije i lupanja srca koristili još stari Rimljani. Odoljen posjeduje i neka druga svojstva korisna za srce: smanjuje krvni tlak, povećava priljev krvi u srce i poboljšava njegovu sposobnost pumpanja krvi. Miris ove biljke je prilično neugodan, ali svakako bi trebali oprobati čaj pripravljen od jedne do dvije žličice sušene biljke na šalicu uzavrele vode. Pijte dvije do tri šalice dnevno. Ako ipak ne možete podnijeti ukus, umjesto njega kušajte koristiti tinkturu u kapsulama. I sušena biljka i tinktura mogu se pronaći u prodavaonicama zdrave hrane ili u biljnim ljekarnama. Slijedite priložene upute.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...