Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Graviola – čudo prirode

Graviola Ljekovitost Biljke i Zdravlje

Graviola je jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova koji svojim čudesnim svojstvima pomaže u liječenju ljudi oboljelih od malignih bolesti. Riječ je o čudesnom stablu koje raste u najdubljim dijelovima Amazonije i koje je pokazalo da utječe na smanjivanje broja stanica raka. Smatra se da Graviola može uništiti zloćudne stanice na prirodan način, bez štetnog utjecaja na ostale zdrave stanice.

Zbog toga je terapija graviolom jedan od dobrih načina za pomoć u liječenju raka, a služi i kao preventiva nastanka malignih bolesti.

Graviola – stablo koje život znači

Graviola, latinskog naziva Annona muricata je zimzelena biljka koja raste u područjima Srednje i Južne Amerike, ali i u Africi i nekim dijelovima Azije. Stanovnici ovih područja uglavnom je konzumiraju kroz sok od graviole, a dosta se često koristi i za izradu slastica te proizvodnju konditorskih proizvoda.

Stablo ove biljke je srcoliko i prilično nisko, ali svaki njegov dio se koristi u narodnoj medicini, još od doba južnoameričkih Indijanaca koji su živjeli u skladu s prirodom i postizali velike uspjehe u liječenju prirodnim metodama. Oni su prvi otkrili blagodati ove biljke.

Biljka se pokazala korisnom za liječenje mnogih bolesnih stanja, uključujući bolesti srca, jetre, ali i bolesti dišnih putova kao što je astma te artritisa.

Zdravi i ukusni plodovi zelene boje

Plodovi graviole su vrlo ukusni pa je ovaj zeleni plod iz kojeg se proizvodi sok jako popularan zbog svog slatkog okusa i zelene boje, a da bi zadržao sva svoja korisna svojstva sok se ne smije skladištiti na temperaturama nižim od 5 C. Niže temperature mogu utjecati na plodove tako da ih učine suhima i nekvalitetnima što bi uništilo njena dobra svojstva.

Kora graviole je zelene boje, a njena je unutrašnjost meka, sočna i slatko – kisela. Okus ploda mnogi uspoređuju s kombinacijom okusa ananasa i jagode. Unutrašnjost ploda je ispunjena crnim sjemenkama koje nisu jestive. Osim ploda, u ljekovite se svrhe koriste i drugi dijelovi biljke kao što su lišće, kora i korijen.

Ljekovitost Graviole

Tijekom devedesetih godina, znanstvenici su intenzivnije počeli proučavati graviolu uočivši koliko je popularna u alternativnoj i prirodnoj medicini te koliko je koriste domoroci. Prva veća znanstvena studija objavljena je 1996. godine i pokazala je da sok ove biljke ima jako dobar učinak u liječenju oboljelih crijevnih stanica i da korištenje graviole smanjuje potrebu za liječenje kemoterapijom.

Osim toga je potvrđeno da graviola ima i antibakterijska i fungicidna svojstva, i da se njome mogu liječiti i proljevi te razne reumatske bolesti.

Razlog ovoj ljekovitosti dolazi iz  bioaktivnih spojeva koji se nalaze u njoj, a nazivaju se acetogenini, i upravo su oni pokazali jak utjecaj na mnoge vrste karcinoma, od raka debelog crijeva, gušterače sve do raka dojke.

Osim toga, ona je bogata vitaminima i mineralima, od kojih su najbrojniji vitamin C, tiamin, riboflavin, kalcij, fosfor i željezo.

Je li graviola zabranjena gdje kupiti

Blagotvorno djelovanje graviole na cijeli organizam

Osim svog djelovanja na karcinome graviola se može pohvaliti s još nekoliko iznimnih blagodati za ljudsko tijelo, koje su otkrivene mnogo ranije i koje se koriste u narodnoj medicini već stotinama godina.

1. Graviola se koristi za detoksikaciju i čišćenje organizma, a osobito je djelotvorna u čišćenju probavnog sustava. Zbog toga je odlična i za rješavanje gotovo svih vrsta probavnih tegoba, te proljeva i zatvora.

2. Graviola ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa je prava pomoć u liječenju prehlade i gripe. Vitamin C kojim je bogata osobito je važan faktor u borbi protiv virusa.

3. Ima i sposobnost podizanja imuniteta te jača organizam za borbu protiv infekcija. Razlog tome su fitokemikalije kojima je bogat ovaj plod.

4. Ubraja se i u prirodne sedative i antidepresive pa sok graviole može popraviti raspoloženje. Velike količine fruktoza utječu na povećanje energije, ali i izdržljivosti.

5. Ima i analgetičko djelovanje pa se često koristi za ublažavanje boli kod raznih upalnih stanja, čak i artritisa. Kalcij i fosfor pomaže u jačanju koštanog tkiva pa se konzumacijom ovog ploda može umanjiti rizik od osteoporoze.

6. Podiže cirkulaciju na višu razinu, a vitamin B1 je ponajviše zaslužan za to. Vitamini iz B skupine su također zaslužni za bolje funkcioniranje živčanog sustava.

7. Graviolu se često koristi i kao pomoć u smanjivanju tegoba vezanih uz hemeroide, a pomaže i kod proljeva i kod zatvora.

8. Da je graviola odlična detoksikacijska biljka  potvrđuje i činjenica da sadrži 84% vode pa se smatra prirodnim diuretikom.

9. Ona je i dobar lijek za nesanicu jer sadrži triptofan pa potiče opuštanje tijela. Konzumacijom njenog soka smiruje se organizam.

10. Bogata je antioksidansima koji su bitni za uništavanje viška slobodnih radikala u tijelu.

Kako kupiti pravu graviolu?

S obzirom na to da postoje razne vrste graviole na tržištu mnogi se pitaju kako pronaći najbolji proizvod. Postoji čak 14 sorti graviole i iako imaju slična svojstva nisu u potpunosti identične pa su neki plodovi zdraviji od drugih.

Također je vrlo bitno da je riječ o samonikloj, a ne uzgojenoj gravioli te da je ona izrasla u prirodnim klimatskim uvjetima a ne u umjetnom okruženju. Potpuno je opravdano tražiti da je graviola koju koristite uzgojena na čistom tlu i da nije prskana raznim herbicidima jer se time u potpunosti poništava efekt zbog koje ju i trebate.

Na kvalitetu proizvoda će utjecati i način na koji se bere, svježina biljke kada se obrađuje i kako se ona obrađuje. Kvalitetnom obradom sačuvat će se maksimalan broj bioaktivnih sastojaka koji ovu biljku čine toliko posebnom.

Ona se mora sušiti vrlo polako i na niskoj temperaturi jer je bitno sačuvati sve njene bioaktivne sastojke koji djeluju antikancerogeno. Loša obrada uništit će i velik dio vitamina C kojim ona obiluje.

Ovo se može provjeriti i čitanjem preporučene dnevne količine za uzimanje jer manje kvalitetan proizvod zahtjeva veću količinu uzimanja proizvoda, dok bolji proizvod traži manju dozu.

Graviola kao dodatak prehrani

BITNO! Graviola se , kao i svaki drugi dodatak prehrani, ne smije uzimati u prekomjernim dozama ili u predugom periodu jer može uzrokovati mučninu i smanjiti broj dobrih bakterija u probavnom sustavu.  

S obzirom na njeno djelovanje na cirkulaciju nije preporučljiva ljudima koji imaju problema s visokim tlakom, te trudnicama i dojiljama. Nije preporučljiva za ljude koji boluju od Parkinsonove bolesti jer ima mnogo alkaloida pa utječe na živčani sustav.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...