Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Gnojna angina grla – Simptomi kod odraslih i djece

angina kod odraslih
Foto: Pixabay / Angina kod odraslih

Gnojna angina je jako česta infekcija, posebno kod djece do 3 godine starosti, ali i kod odraslih.

Gnojna angina grla ne zaobilazi ni odrasle osobe. Da bi se spriječila pojava ove bolesti i kod djece i kod odraslih, jako važno je djelovati preventivno na način da se ojača imunitet osobe.

Dakle, najbolji savjet za prevenciju upale krajnika je jak imunitet, koji će pomoći tijelu da se odupre bilo kakvoj upali pa i upali krajnika. Pored jakog imuniteta, važno je održavati higijenu. Posebno se misli na redovno pranje ruku, a ukoliko do upale ipak dođe, važna je predanost u provođenju terapije.

Također, za preventivno djelovanje mogu vam poslužiti mnoge ljekovite biljke. Ljekovite biljke mogu se uzimati u obliku čajeva, a mnoge od njih, koje jačaju imunitet svakako koristimo i kao začine. Slobodno se, tijekom pripremanja svakodnevnih jela poslužite i sa tim začinima.

Što su krajnici i gdje se nalaze?

Tonzile, odnosno krajnici su žlijezde jajolikog oblika koje su smještene sa obje strane grla. Uloga krajnika nije beznačajna, kako se misli. Naime, uloga krajnika u našem tijelu je prvenstveno obrambena, jer nas oni štite od raznih bolesti. Krajnici su dio imunološkog i limfnog sistema, a zadatak im je da spriječe prodor bakterija u naš organizam.

Pored toga, krajnici će pokušati spriječiti i navalu virusa, pa je jasno zbog čega se liječnici uvijek teško i nerado odluče na operaciju krajnika, odnosno njihovo odstranjivanje iz tijela. Baš zbog uloge koju imaju, krajnici često stradavaju, ali da nije tako, odnosno da ih nemate, sve bolesti bi mnogo lakše pronašle svoj put dublje u organizmu. Tako bi bolesti imale jače djelovanje i teže bi ih se liječilo. Zbog svega spomenutog jasno je zbog čega nam je u interesu sačuvati zdravlje krajnika.

Naime, kod osoba sa slabije razvijenom otpornošću ili prilikom značajnijeg pada imuniteta krajnici često pokleknu te dolazi do upale. Upala krajnika ili gnojna angina grla, jedno je od najčešćih oboljenja kod djece i ubraja se među glavne razloge posjeti djece liječniku. Ukoliko bolest poprimi kroničan oblik, pa spriječi tonzile da valjano obavljaju svoju funkciju radi se operacija krajnika pri čemu se oni uklanjanju kirurškim putem. No prije toga se pokušava krajnike sačuvati ako je ikako to moguće.

Gnojna angina i simptomi bolesti

Najčešći uzročnici upale krajnika jesu virusi, ali to mogu biti i neke vrste bakterija. Pored bakterija i virusa, nekada se upala krajnika javi kao reakcija na neke druge, sistematske bolesti. Gnojna angina se može se primijetiti i golim okom. Kada vidite da su krajnici crveni i uvećani, prekriveni žućkastom sluzi ili gnojnim bijelim flekama, znači da imate gnojnu anginu.

Simptomi angine su izražena bol grla prilikom gutanja, i promuklost. Bolest prate i povišena tjelesna temperatura, opća slabost, malaksalost, bol u mišićima, otok i neosjetljivost limfnih žlijezda na vratu. Ukoliko je uzročnik bakterija, može se javiti i izuzetno neprijatan zadah iz usta. Mlađa djeca se nerijetko žale na bol u glavi i stomaku.

Ponekad se javlja i teža klinička slika, koja zahtijeva hitan odlazak liječniku. Ovo posebno vrijedi ako su teškoće pri gutanju veoma izražene, a disanje znatno otežano. Također, u slučaju ekstremne malaksalosti i preosjetljivosti, neophodna je intervencija liječnika.

Bakterijska angina grla

Upala krajnika može biti izazvana od nekoliko vrsta bakterija. Bakterije koje napadaju krajnike i izazivaju upalu su streptokoke, stafilokoke, pneumokoke te pojedine gljivice.

Gnojna angina kod djece

Upali krajnika najviše su podložna djeca, kako smo u početku spomenuli, djeca do 3 godine starosti. Naime, djeca u tom životnom periodu još uvijek nemaju potpuno razvijen imunološki sistem. Obolijevaju i predškolci i djeca školskog uzrasta, budući da borave u školi ili vrtiću, odnosno sredinama koje su izložene mikrobima.

Gnojna angina se prepoznaje po bijelim točkicama na tonzilama. Kod nekih vrsta pjege su smještene u kriptama krajnika, a njihova okolina je pod upalom. Često se događa da neliječena prehlada pređe u upalu uha, jer je Eustahijeva tuba, kanalić koji povezuje nos i uho, kratka i pod drugačijim kutom nego kod odraslih, te se upala lakše širi.

Isto tako, na grlo se može „spustiti“ i upala gornjih dišnih putova. Liječnik će potom provjeriti jesu li otekle žlijezde na vratu i potražiti osip, poznat kao šarlah. Šarlah se dovodi u vezu sa pojavom „strep grla“. Na kraju će liječnik opipati stomak da provjeri da li je uvećana slezena, što može ukazivati na mononukleozu, koja također izaziva infekciju tonzila.

Gnojna angina kod odraslih

Upala krajnika napada i odrasle, a ne samo djecu. Iako je upala krajnika znatno češća kod djece gdje se često udružuje i sa upalom uha i upalom gornjih dišnih putova, ova bolest je dosta česta i kod odraslih osoba, posebno kod osoba sa slabim imunološkim sistemom. Ukoliko se posumnja da su upalu izazvale bakterije, liječnik će predložiti analizu brisa grla, čiji rezultati obično budu gotovi za 24 do 48 sati.

Neophodno je uraditi kompletnu krvnu sliku (KKS), a na osnovu nalaza s lakoćom se može utvrditi da li je riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali. Kad je u pitanju gnojna angina grla obavezno se prepisuje antibiotik. Iako u tekstu dajemo fokus na gnojnu anginu kod djece, gnojna angina kod odraslih nije rijetkost.

Virusna upala na krajnicima

Najčešća virusna upala krajnika bude izazvana adenovirusom. Ovaj virus je najzastupljeniji oblik među populacijom. Karakteristično je jarko-crveno grlo i liječnik tada propisuje samo lijek protiv bolova i antiseptik. U tom slučaju liječenje grla traje sedam do deset dana, a pacijent za to vrijeme mora mirovati i uzimati što više tečnosti, koja će spriječiti isušivanje i iritaciju grla.

Liječenje gnojne angine, odnosno upale krajnika

Ukoliko je uzročnik upale bakterija, otorinolaringolog će propisati antibiotike. Najčešće su to penicilin, koji uspješno liječi anginu izazvanu streptokokama tipa A, ili će pronaći zamjenu ako je pacijent alergičan na ovaj medikament. Ovisno o tome dali je u pitanju gnojna angina bez povišene tjelesne temperature ili pak sa povišenom tjelesnom temperaturom, liječnik će propisati i dozirati odgovarajuće lijekove.

Od izuzetne je važnosti da bolesnik nastavi sa uzimanjem terapije čak i kada nastupi poboljšanje, pa i nestanak simptoma. Tako će se spriječiti povratak bolesti, koja se u tom slučaju javlja u težem obliku, jer prekidom terapije stvaramo rezistentnost na lijek.

Već smo mnogo puta spomenuli kako ne valja prekidati terapiju sa antibioticima, no nije zgoreg još jednom. Samoinicijativno korištenje lijekova, a posebno antibiotika nije preporučljivo budući da samo liječnik na osnovu pregleda pacijenta i analiza koje obavi, može utvrditi dan li je u pitanju gnojna angina grla.

Ukoliko je u pitanju virusna angina, antibiotici neće biti ni od kakve pomoći, ali će utjecati na floru u stomaku, što može izazvati niz problema poput proljeva, poremećaja u probavi te možda izazvati i neku gljivičnu infekciju. Također, u slučaju pogrešnog odabira lijekova, može se smanjiti osjetljivost tih organizama na lijekove, pa je kasnije teže liječiti bolest. Ako je riječ o bakterijskoj infekciji, laici ne mogu odrediti odgovarajući antibiotik, niti mogu procijeniti njegovu potrebnu dozu. Tu odluku svakako prepustite liječniku, te provedite terapiju koju vam je propisao.

Da bi preventivno djelovali jako je važna higijena i pravilna ishrana

Već ste iz članka mogli zaključiti da su mikrobi glavni krivci nastanka upale krajnika, zbog čega proizlazi zaključak da je higijena jako važan korak u sprečavanju nastanka ove bolesti. Kada se spominje higijena, misli se na redovno, pravilno i temeljno pranje ruku, prije i nakon obroka. Također, pravilna ishrana te optimalno konzumiranje tečnosti i vitamina važni su za jačanje imunološkog sistema, koji će se u tom slučaju lakše izboriti sa virusima i bakterijama.

Kada je riječ o tonzilitisu kod školske djece, da se zaraza ne bi širila, bolesnog mališana ne bi trebalo slati u kolektiv. Bolje da se dijete liječi kod kuće, dok se terapija ne provede do kraja.

Pored gore spomenutih metoda liječenja sa antibioticima, upala krajnika se može uspješno liječiti i prirodnim lijekovima.

Već kod prvih znakova angine najbolje je oko vrata staviti vruće obloge. Pored toga, preporučuje se mirovanje i ležanje u krevetu. Za obloge oko vrata su se najbolje pokazali čaj od žalfije, gline i octa, a za oblog oko grudi se dodaje lavanda, ulje eukaliptusa. Isto važi i za kupke za noge.

Gnojna angina: Prirodni lijek

Da bi liječili upalu krajnika prirodnim putem, preporučuje se preko noći, u vunenu čarapu staviti skuhan i izgnječen krumpir (sa ljuskom) te se utopliti sa šalom. Ovo se pokazalo kao jako djelotvorno u liječenju angine.

Za ispiranje grla i grgljanje u ustima najbolji su čaj od kamilice, čaj od mente i čaj od žalfije. Može da posluži i slani rastvor.

Postoji tu još mnogo prirodnih lijekova za anginu, no ukoliko uočite da je stanje ozbiljno, posebno ako se radi o djetetu, savjetujemo vam odlazak liječniku na pregled i savjetovanje u vezi liječenja.

Napitak od cikle kao najpoznatiji prirodni lijek protiv upale krajnika. Ovaj lijek dolazi iz ruske narodne medicine, pa vam prenosimo recept za pripremu lijeka.

Potrebni su vam jedna veća cikla i 9% alkoholni ocat. Lijek pripremite tako da ciklu naribate na što sitnije te joj dodate jednu žlicu octa. Neka vam omjer lijeka bude 250 grama cikle na jednu žlicu octa. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji do 20 minuta. Procijedite napitak kroz plastičnu cjediljku ili kroz gazu.

Ovaj napitak od cikle se koristi za ispiranje grla i to svakih dva do tri sata. Ukoliko slučajno i progutate tečnost, to još bolje jer ćete tako preventivno djelovati na infekcije gornjih dišnih putova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...