Istraživanje provedeno u Danskoj otkriva da đumbir, kao obični dodatak jelu, može ublažiti bol u mišićima za gotovo 63%, i to za samo dva mjeseca.
Đumbir je korijen poznatih ljekovitih svojstava zbog čega se od davnina upotrebljava u narodnoj medicini, ali i kao hrana i sredstvo za uljepšavanje.
Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci. I kod nas se može posaditi i jako dobro uspijeva.
Kao začin i lijek upotrebljava se njegov korijen. Miris đumbira je topao, sladak a njegov okus podsjeća pomalo na okus limuna. Đumbir je jedan od osnovnih orijentalnih začina. Doduše, kod nas se još uvijek slabo upotrebljava, ali vremenom će sve više i više, jer se za njega pročulo i ljudi jednostavno obožavaju njegov specifičan okus.
Osim u kuhinji, đumbir se koristi kao lijek, na mnoge načine i zbog mnogih poznatih tegoba. Tako se dobrim pokazao i protiv bolova u mišićima i zglobovima.
U nastavku pročitajte kako se đumbir koristi protiv bolova u mišićima
Otkriveno je da se u đumbiru nalazi moćan spoj pod nazivom gingerols koji sprječava proizvodnju hormona koji stvaraju osjećaj boli.
Na kraju opsežne studije, zaključili su da je, za najbolju učinkovitost, dovoljno dodati jednu žličicu sušenog ili dvije žličice svježe nasjeckanog đumbira u jedan obrok dnevno.
Đumbir se također koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je također koristan protiv blagog kašalja i prehlade.
Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.
Spomenuli smo da je ovaj korijen jako dobar u pripremanju raznih jela, a zbog njegovih ljekovitih svojstava svakako ga isprobajte.
Korijen đumbira se najčešće koristi u sirovom obliku, ali možete ga pronaći i u prahu, ušećerenog ili kao ukiseljenu namirnicu. Od njega možete praviti razne ljekovite sirupe, i tinkture, ili ih jednostavno možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.
Još o đumbiru pronađite na našem portalu koristeći tražilicu.