Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Divizma je melem za pluća – Ljekovito djelovanje divizme i primjena u narodnom liječenju

divizma kao lijek
Foto: Pixabay / Divizma

Za divizmu se još koriste i nazivi divizam obični, divlji duhan, lepuh i svijećnjak. Divizma se koristi kao lijek već dugo, a jako dobro se pokazala za liječenje respiratornog sustava kod čovjeka.

Spominje se u grčkoj mitologiji gdje je bila zaštitnik Odiseju od čarobnice Kirke. Poznate su i suhe stabljike divizma koje su se namakale u loj te rabile kao ukrasne svjetleće baklje. Cvjetove divizma žene su rabile za bojenje kose.

Divizma

Divizma je dvogodišnja biljka sa uspravnom stabljikom, koja naraste i do dva metra, a na vrhu je razgranala. Listovi su joj dlakavi, sjedeći, veliki, jajasti do lancetasti, i smješteni u rozetu. Veliki cvjetovi žute boje cvatu pojedinačno ili u čupercima. Prašnici divizme su obojeni i vunasti. Plod je tobolac pun sitnih sjemenki koje su blago otrovne. Cijela biljka je gusto dlakava. Prve godine razvija samo listove, a druge stabljiku. Kod nas raste mnogo vrsta Verbascuma, kao što su V phlomoides – divizam obični, V thapsiforme, V thapsus, V macrurum itd.

Cvate od svibnja do kolovoza. Aromatičnog je mirisa po medu, a okus joj je sluzav i gorak.

Najviše raste na suhim, sunčanim i kamenitim mjestima, uz puteve, potoke, rijeke, nasipe, zidove, te na šumskim čistinama. Pri branju za preradu sabiru se cvjetovi po suhom i sunčanom vremenu, za vrijeme cvatnje. Cvjetove brzo sušimo tako da ih rasprostremo u tankom sloju na toplom i prozračnom mjestu, te ih pohranimo u hermetičku suhu ambalažu (suhi cvjetovi gube brzo ljekovito svojstvo ako su izloženi svjetlosti i vlazi). Listove možemo rabiti svježe ili ih sušimo na toplom prozračnom mjestu te ih usitnimo.

Zaštitnica zdravlja

Branje cvjetova divizme je zaista poseban i nadasve ugodan rad u našoj prekrasnoj prirodi po sunčanom i toplom ljetnom vremenu. Prva iskustva sa cvjetovima bila su kod izrade ulja od cvjetova divizme, koja me podsjeća na moje početke u branju i poznavanju ljekovitog bilja. Da uistinu staklenka puna svježe ubranih cvjetova, koju dobro zatvorimo i izložimo djelovanju sunca, nakon čega počinje ispuštati ljekovitu tekućinu – ulje – može dati dobar i djelotvoran lijek za mazanje oboljelih mjesta reume i gihta, bila su moja prva travarska iskustva, piše Ivan Lesinger.

Divizma kao prirodni lijek

Zapadna pučka medicina divizmu rabi za liječenje respiratornog trakta (kašlja s bronhilnim kongnestijom, bronhitisa, pneumonie, astme, emfizema, kronične opstruktivne plućne bolesti, prehlade, upale grla – grgljanje, tuberkuloze, itd.), za liječenje kožnih oboljenja (infekcija, upalnih stanja, opeklina, ekcema, itd.), kod infekcija oka (konjunktivitis, infekcija, nadražaja, iritiranosti, suzenja itd.), kod proljeva (dijareje, dezinterije, itd.), za liječenje hemoroida, itd.

Iz povijesti divizme vidljivo je da su narodi biljku cijenili kao velikog zaštitnika od bolesti (kađenje kućnih prostorija sa cvjetovima divizme na dan Svetog Ivana, 24. lipnja), ali i kao veliki lijek za respiratorni sustav – plućna oboljenja (sluzavosti pluća, astme, kihavice, hripavca, bronhitisa, kroničnog bronhitisa itd.), u prvom redu za smirivanje raznih vrsta kašlja (rabi se cvijet – suhi, nadražajni – iritirajući, jaki – antitusik), za izbacivanje katara dišnih organa i puta (cvijet – ekspektorant, antikatarik), kod napadaja astme (cigarete koje su se izrađivale od cvjetova i lista divizma).

Ljekovito djelovanje divizme i primjena u narodnoj medicini

Osim za liječenje respiratornog sustava, divizmu se još koristi za ublažavanje grčeva (cvijet i list – antispazmodik), kod tegoba s očima, kod upalnih stanja stavljamo obloge koje smo močili u čaju od cvjetova, a ako napravimo ulje od cvjetova tada njime mažemo oči, cvijet se može kuhati u mlijeku sa medom, može se napraviti čaj, svježi sok, stavlja ga se u rakiju ili ulje za masažu reumatskih oboljenja, za bolesti kože (infekcije, čirevi, tumori) ili rana, kad se koristi u obliku obloga, u pučkoj medicini rabi se još i za liječenje tjeskobe.

Ulje divizme

Ulje od divizme – Močimo mjesec dana 200 g cvjetova u 1 I maslinovog ulja i procijedimo. Držimo na toplom mjestu u mraku. Rabimo za mazanje oboljelih reumatskih mjesta i upaljenih mjesta na koži.

Prašak od divizme

Prašak od divizme – Od suhih cvjetova mljevenjem napravimo prašak kojeg rabimo za ušmrkati u nos za liječenje slabe nosne sluznice kod prehlade. Možemo prašak močiti u maslinovom ulju, dobro procijediti – profiltrirati te rabiti za mazanje oboljelih mjesta.

Mješavine čajeva

Mješavine čajeva – Danas divizam možemo naći u čajnim mješavinama za liječenje dišnih organa i puta (species pectorales), zajedno sa listom bijelog sljeza, podbjela, plučnjaka, jagorčevina, trpuca, ljubice, kadulje, marulje, itd., ovisno o samoj namjeni čaja. Divizam miješamo sa podbjelom, sljezom, i anisom kod traheobronhitisa i upalnih stanja, kod katara sa podbjelom i sljezom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...