Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Dali ste znali da sami sebi možete uzgojiti avokado?

Čuli ste za avokado, ali ga nikada niste oprobali? Mislite da je riječ o voćki koja se teško pronalazi, ili vam avokado jednostavno nije ‘napet’?

Ovom prilikom ćemo Vas malo pobliže upoznati sa plodom avokada, kao i sa metodom kako da sami sebi kući uzgojite stablo avokada.

Odmah da kažemo da je riječ o jako zdravoj i hranjivoj voćki. Ukusom avokado neće oduševiti na prvu, ali je baš zbog svog neutralnog okusa ovaj plod često korišten u pripremanju smootija. Zbog čega se koristi tako često? Dakle, plod avokada je jako zdrav za naš organizam pa je zbog toga i tako cijenjen.

Jako je bogat karotenoidima, koji su jako važni u zaštiti zdravlja naših očiju. Ako vašu prehranu uravnotežite, te u nju uvrstite barem jedan plod avokada na dan osigurati ćete vašem organizmu potrebne zalihe tog nutrijenta.

Avokado je također dobar i za snižavanje povišenog kolesterola kod ljudi. Tek redovnim konzumiranjem avokada održati ćete razinu lošeg kolesterola na granici niskoga.

Avokado je dobar i protiv suvišnih kilograma, zbog čega su sokovi i obroci od ploda te biljke jako cijenjeni i korišteni u mnogim dijetama.

Avokado će uredno sniziti povišen krvni tlak. Zbog obilja kalija i magnezija, avokado je pravi prirodni lijek za snižavanje visokog krvnog tlaka.

Neka istraživanja su pokazala rezultate da je avokado sposoban smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Pored spomenutih svojstava ove biljke, tu su još mnoga pa d ih ne nabrajamo sve.

Da se vratimo na temu, kako uzgojiti avokado u vlastitom domu.

Naime, ovaj poduhvat nije posebno težak. Potrebna je tek dobra volja i strpljenje. Kada pojedete avokado, ostavite košticu ali je operite da sa nje skinete ostatke ploda. Pazite da ne oštetite zaštitnu kožicu sa koštice.

Pogledajte košticu i odredite koji dio će ići prema gore a koji prema dole. Vrh koštice treba da bude blago šiljast, iz njega će rasti biljka, dok će na donjem, zaobljenom dijelu izbiti korjenčić.

Po obodu koštice avokada zabodite tri ili četiri čačkalice. One će vam služiti da koštica stoji na vodi, odnosno da ne bude skroz uronjena u vodi. Također, čačkalice su tu da bi osigurale da gornji dio koštice uvijek bude gornji, da se plutajući u vodi koštica ne okrene naopako.

Kada ste proboli košticu čačkalicama, stavite ju na vrh čaše, te čašu napunite čistom vodom toliko da voda dodiruje donji dio koštice.

Vremenom, kako voda bude isparavala, nadolijevajte ju tako da koštica uvijek bude u dodiru sa vodom. Isto tako, potrebno je vodu zamijeniti svakih 4 do 5 dana, da bi izbacili bakterije i druge nečistoće koje bi mogle ugroziti rast biljke.

Sada je vrijeme da čekate kako bi avokado krenuo da izbija

Ostalo je još samo strpljenje. Avokadu treba dugo da proklija, a i sporo raste.

Prvi izdanak očekujte tek za 2 do 4 tjedna, ali ne očajavajte ako se ne pojavi, jer nekada zna proći i dosta duže dok se pojavi.

Izdanku prethodi ljuštenje zaštitne kožice na koštici. Opna napukne i tek tada se vidi mali korjenčić kako probija. Naravno, korijen treba držati u vodi, i ne dopustiti da ostane bez vode.

Kada ste dočekali da drvce dostigne veličinu od 15 cm, skratite ga za pola. Ovo i ne morate raditi, ali je preporučljivo jer ćete tako ojačati mlado stablo, iz kojeg će potjerati novi izdanci.

Avokado voli sunce, pa je jako važno da čitav proces klijanja i čuvanja koštice obavljate negdje na prozorskoj dasci.

Kada vaše stablo avokada ponovno dostigne visinu od 15 cm možete ga posaditi u posudu sa humusnom zemljom. Ostavite gornju polovicu koštice da malo viri, kako bi sunce moglo da je grije, jer je biljka još uvijek mlada i ovisi o koštici.

Sada je potrebno da vaš avokado redovno zalijevate i gledate ga kako raste. Zemlja u posudi treba uvijek biti vlažna, ali ne natopljena vodom. Ako lišće avokada počne žutjeti, to je znak da ste ga previše zalijevali.

Ako će vaš avokado rasti u domu, te želite da biljka ima grmolik oblik onda podrežite vrhove kada je stabalce doseglo visinu od 30 cm. Kada stabalce dosegne dodatnih 15 cm još ga jednom podrežite i tako sve dok ne dobijete željeni oblik.

Bolest koja bi mogla napasti vašu biljku je lisna uš. Da bi se riješili ovih napasnika najbolje je da biljku istuširate, te kada sperete uši da je poprskate mješavinom vode, malo sredstva za pranje posuđa i žlicom ulja neema.

Kako se radi o tropskoj biljci, kod nas je jako važno da se avokado unese u prostoriju prije nego se vani pojave temperature koje su blizu nule.

Stablo koje ste posadili, u najboljem slučaju može početi davati plodove sa 3 do 4 godine, no nekim stablima je potrebno i 15 godina da bi rodili.

Neka vas to ne brine, a ako želite da se osigurate, predlažemo vam da posadite par koštica i tako održavate više stabala ove biljke.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...