Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Čuvajte zdravlje Vaših bubrega – Što sve možete uraditi da bi bubrezi ostali zdravi?

hitna
Foto: Pixabay / Vozilo hitne pomoći

Iako je najčešće riječ o benignim promjenama, ukoliko dostignu veće dimenzije, ciste mogu da uzrokuju razne tegobe. Ako se pojave bolovi u bubrezima možete isprobati neki prirodni lijek.

Bubreg je organ na kojem se ciste najčešće javljaju, a u prilog tome govori i podatak da ih ima čak svaki drugi muškarac iznad 50 godina.

Nasreću, u pitanju su benigne promjene koje vrlo često ne izazivaju nikakve simptome.

Ciste su, zapravo, “mjehurići” različitih dimenzija, ispunjeni bistrom tečnošću. Ukoliko ne izazivaju tegobe, ne treba ih dirati.

Simptomi ciste

Simptomi ciste na bubrezima – Ciste na bubrezima najčešće se otkrivaju slučajno, prilikom ultrazvučnog pregleda, i tada su obično male pa ne zahtijevaju nikakav tretman, ali je potrebno pratiti ih na svakih šest mjeseci. Ukoliko pak dostignu veće dimenzije, mogu da izazovu tup slabinski bol, zastoj mokraće u bubrezima, povišenje krvnog tlaka i pritisak na okolne organe, pa ih je potrebno isprazniti posebnim iglama kroz kožu, u lokalnoj anesteziji.

Za razliku od običnih cista, kompleksne imaju zadebljan, neravan zid, pregrade unutar lumena, a njihov sadržaj često je prokrvljen, u tom slučaju potrebna je dopunska dijagnostika koja uključuje CT magnetnu rezonancu, laboratorijsko ispitivanje i dijagnostičku punkciju, a sve u cilju isključivanja sumnje na malignitet koji bi zahtijevao operativno liječenje.

Policistični bubrezi

Policistični bubrezi – Policistična bolest bubrega najčešće je nasljedna i manifestira se pojavom većeg broja cista na ovim organima, pri čemu se bubrezi uvećavaju. Bolest može da se javi u svim uzrastima, uključujući i djecu ali se tegobe uglavnom ne pojavljuju do srednjih godina. Djeca čijim je roditeljima dijagnosticirana policistična bolest bubrega imaju čak 50% veće šanse da obole od ove bolesti. Praksa pokazuje da osobe s policističnim bubrezima obično imaju i druga oboljenja, na primjer, moždane aneurizme, divertikulozu debelog crijeva, ciste na pankreasu i testisima, a čak polovina njih ima i cistu na jetri.

Savjeti za prevenciju bubrežnih bolesti:

Ostavite pušenje

Smanjite upotrebu alkohola i kofeina

Pokušajte da naučite da kontrolirate stres

Redovno kontrolirajte krvni tlak i šećer i održavajte njihove vrijednosti u granicama normale

Hranite se zdravo i redovno

Pijte dovoljno vode

Krećite se svakodnevno i održavajte optimalnu tjelesnu težinu

Simptomi koji prate ovo stanje jesu bol u stomaku i slabinama, krv u urinu, prekomjerno mokrenje noću, bol na jednom ili oba boka, visok krvni tlak, a javljaju se i pospanost, promjene na noktima, bolovi u zglobovima i druge tegobe. Neke od mogućih komplikacija policističnih bubrega jesu bubrežne infekcije, kamenac i krvarenje, bubrežna insuficijencija, arterijska hipertenzija i karcinom bubrega.

Bolovi u bubrezima prirodni lijek

Najozbiljniji stadij ovog oboljenja je otkazivanje bubrega. Nažalost, lijek za policističnu bubrežnu bolest ne postoji, pa se terapija usmjerava na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija.

Manje proteina i soli u ishrani! Veliki unos proteina, naročito životinjskog porijekla, opterećuje bubrege i otežava njihov rad, pa je veoma važno ograničiti upotrebu mesa, jaja, mliječnih proizvoda i ribe. Također, ne preporučuje se prekomjerna upotreba soli jer dovodi do zadržavanja vode u organizmu i elektrolitnog disbalansa. Treba imati u vidu i to da industrijski suhi začin sadrži visoku koncentraciju soli i da nikako ne predstavlja manje zlo.

Solju obiluje i industrijska hrana, uključujući i konzervirane namirnice, slane grickalice, kečap, sok od paradajza i slično. Umjesto soli možete koristiti začinsko bilje i limun. Morska sol sadrži istu količinu natrija kao i stolna, pa je također treba umjereno koristiti. U namirnice čiju upotrebu treba ograničiti spadaju i koštunjavi plodovi i mahunarke.

>> Kako liječiti ciste na bubrezima?

Izbjegava se i flaširana voda s većim sadržajem natrija, a ishrana se zapravo bazira na voću, povrću, žitaricama i zdravim masnoćama. Ishrana osoba koje već imaju bubrežnu insuficijenciju ili su im otkazali bubrezi vrlo je rigorozna i teško prihvatljiva oboljelima, ali je neophodna, a obično je potrebno dodati vitamine C i B, a u slučaju anemije i suplemente željeza.

Čišćenje bubrega

Čišćenje bubrega – Jedan od načina da se poboljšaju rad i funkcija bubrega jeste njihovo čišćenje pomoću specijalnog režima ishrane, koje treba sprovesti u konsultaciji s dijetetičarom, nutricionistom ili drugim stručnim licem.

Ukoliko unosite dovoljno vode – preporučenih osam čaša dnevno – time omogućavale bubrezima da se sami čiste. Ipak, čišćenje možete potkrijepiti upotrebom ljekovitog bilja, na primjer đumbira, koprive, peršina, zlatnice, smreke i korijena bijelog sljeza.

Namirnice koje potpomažu čišćenje bubrega jesu lubenica, sok od limuna i brusnice, kao i sjemenke bundeve. Kada su vitamini i minerali u pitanju, savjetuje se upotreba magnezija, te B2 i B6 vitamina.

Neki prirodni tretmani za liječenje bubrega i cista na bubrezima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...