Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako se liječe ciste na bubrezima?

ciste na bubrezima
Foto: Pixabay / Bubrezi

Koji su uzroci nastajanja cisti na bubrezima, kako se liječe ciste i koji su simptomi po kojima ih prepoznajemo? Ciste na bubrezima, zašto nastaju i kako ih možemo liječiti?

Ciste na bubrezima su vrećice ispunjene tekućinom, okruglog oblika koje se iz nepoznatog razloga razvijaju u jednom bubregu ili u nekim slučajevima u oba bubrega.

Ciste mogu biti povezane s ozbiljnim poremećajima koji mogu utjecati na glavnu funkciju bubrega, što se dalje negativno odražava na sveukupno zdravlje osobe. Ipak, bubrežnim cistama se često nazivaju jednostavne ciste bubrega, one koje nisu kancerogene, te koje rijetko uzrokuju komplikacije.

Još uvijek nije posve jasno što uzrokuje jednostavne ciste na bubrezima. Tipično je da se samo jedna cista pojavljuje na površini bubrega, ali može se dogoditi da više cista zahvati jedan ili oba bubrega.

Jednostavne ciste na bubrezima često se otkrivaju tijekom snimanja bubrega sa sumnjom na neko drugo oboljenje. Jednostavne ciste na bubrezima koje ne uzrokuju znakove ili simptome obično ne zahtijevaju liječenje. Ipak, ukoliko se otkriju ciste na bubregu potreban je savjet liječnika, ili čak i drugo mišljenje.

Uzroci nastanka cisti na bubrezima

Kako smo već spomenuli, nije posve jasno što uzrokuje jednostavne bubrežne ciste. Jedna teorija nam da naslutiti da se bubrežne ciste razvijaju kada površinski sloj bubrega slabi i čini vrećicu, pojavu koju zovemo divertikula. Ona se počinje odvajati i razvija se u cistu.

Simptomi po kojima možemo naslutiti pojavu cisti na bubrezima

Jednostavne ciste na bubrezima obično ne uzrokuju znakove ili simptome. Ukoliko cista postane dovoljno velika, simptomi mogu uključivati: Tupu bol u leđima ili sa strane, groznicu te bol u gornjem dijelu trbuha.

Ukoliko prepoznate neke od znakova, ili sumnjate da imate cistu na bubregu svakako posjetite vašeg liječnika.

Liječenje cisti na bubrezima

Liječenje možda neće biti potrebno. Ako bubrežna cista ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome i ne utječe na funkciju bubrega, liječenje možda neće biti potrebno. Ipak, tu odluku prepustite vašem liječniku, ili ako niste sigurni u njegovu odluku zatražite drugo mišljenje. Ipak, ako se odlučite ne liječiti cistu na bubrezima, vaš liječnik vam može preporučiti da povremeno obavljate pretrage poput ultrazvuka, ali i praćenje ciste s ciljem da se utvrdi da li ona raste. Ukoliko promjene na bubrežnoj cisti uzrokuju znakove i simptome, tada će liječenje biti potrebno. Ponekad cista nestaje sama od sebe.

Tretmani za ciste koje uzrokuju znakove i simptome

Ukoliko kod vas jednostavna cista na bubregu uzrokuje znakove i simptome, vaš vam liječnik može preporučiti liječenje.

Opcije uključuju: Probijanje i odvodnja ciste, a zatim punjenje alkoholom. Rijetko, kako bi se smanjila cista, liječnik umeće dugu, tanku iglu kroz kožu i kroz zid bubrežne ciste. Tako se tekućina ispušta iz ciste. Liječnik može ispuniti cistu otopinom alkohola kako bi se spriječilo njeno vraćanje. Ciste se obično vraćaju nakon ove vrste postupka, pa je ovaj način tretiranja rezerviran samo za određene situacije.

Velike ili simptomatske ciste mogu zahtijevati operaciju s ciljem njenog uklanjanja. Za pristup cisti, kirurg čini nekoliko malih rezova na vašoj koži i umeće specijalne medicinske instrumente i malu video kameru. Kirurg tada vodi instrumente do bubrega i koristi ih za ispuštanje tekućine iz cista.

Ovisno o vrsti postupka, tretman za bubrežne ciste može zahtijevati kratak boravak u bolnici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...