Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Crvena bobica iz Sjeverne Amerike – Brusnica

Brusnica pripada grupi bobičastih voćki koja, baš kao i borovnica, dolazi iz Sjeverne Amerike. Riječ je o tvrdoj, crvenoj bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti okus.

Kroz povijest su brusnicu koristili starosjedioci Amerike kao prirodni lijek za mnoge bolesti, prvenstveno za bolesti i upale mokraćnih putova.

Danas je međutim sok brusnice jako popularan, it o ne bez razloga. Riječ je o jako kvalitetnom soku, koji je uz to i ljekovit. Osim toga, ovaj se dragocjeni plod može koristiti u svježem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različite sosove i ukusna jela.

Brusnice su, nutricionistički gledano, bogate bobice različitim zaštitnim tvarima, pa možemo spomenuti vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi poput quercetina koji imaju snažno antioksidacijsko djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od različitih karcinoma. Kao zaštitu od karcinoma, možemo spomenuti zaštitu od raka dojke i raka debelog crijeva.

U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprečavale rast stanica raka, nego i metastazu tih stanica.

Antioksidanti osim toga pomažu i u prevenciji određenih faktora koji dovode do poajve kardiovaskularne bolesti. Hipuricna kiselina, koja se također nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna svojstva, odnosno protugljivična svojstva.

Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za dobar vid. Brusnice uz sve to, djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare.

Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih putova, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom djelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.

Novija istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.

Ako vas zanima još malo o brusnicama, pročitajte članak Brusnicom do zdravlja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...