Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Crvena bobica iz Sjeverne Amerike – Brusnica

Brusnica pripada grupi bobičastih voćki koja, baš kao i borovnica, dolazi iz Sjeverne Amerike. Riječ je o tvrdoj, crvenoj bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti okus.

Kroz povijest su brusnicu koristili starosjedioci Amerike kao prirodni lijek za mnoge bolesti, prvenstveno za bolesti i upale mokraćnih putova.

Danas je međutim sok brusnice jako popularan, it o ne bez razloga. Riječ je o jako kvalitetnom soku, koji je uz to i ljekovit. Osim toga, ovaj se dragocjeni plod može koristiti u svježem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različite sosove i ukusna jela.

Brusnice su, nutricionistički gledano, bogate bobice različitim zaštitnim tvarima, pa možemo spomenuti vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi poput quercetina koji imaju snažno antioksidacijsko djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od različitih karcinoma. Kao zaštitu od karcinoma, možemo spomenuti zaštitu od raka dojke i raka debelog crijeva.

U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprečavale rast stanica raka, nego i metastazu tih stanica.

Antioksidanti osim toga pomažu i u prevenciji određenih faktora koji dovode do poajve kardiovaskularne bolesti. Hipuricna kiselina, koja se također nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna svojstva, odnosno protugljivična svojstva.

Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za dobar vid. Brusnice uz sve to, djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare.

Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih putova, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom djelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.

Novija istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.

Ako vas zanima još malo o brusnicama, pročitajte članak Brusnicom do zdravlja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...